Kursiyer teğmenlere gerçek mermi dağıtmışlar

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2017 18:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kursiyer teğmenlere gerçek mermi dağıtmışlar

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.

Tutuksuz sanık Bayram B, olay tarihinde Beytepe Jandarma Okulları Komutanlığında kursiyer teğmen olarak görev yaptığını, 17.45'te telefonuna gelen mesaj sonrasında akşam içtimasına gittiğini, orada tüm tabura saat 20.45'te gece eğitimi olacağının aktarıldığını anlattı.

Bölük komutanının bölük WhatsApp grubuna saat 20.00 sıralarında attığı mesajda herkesin silah ve teçhizat almasını emrettiğini öne süren Bayram B, "Mühimmat alma emrini aldıktan sonra silahlığa gittim. Dağıtım yapılırken yanımızda yüzbaşı Serdar Acar ve tanımadığım bir rütbeli vardı. Gelen kursiyerelere mühimmat veriyorlardı." ifadesini kullandı.

Mahkeme Başkanı Melih Uçar'ın "Daha önceki gece eğitimlerinde gerçek mermi dağıtıldı mı?" sorusuna Bayram B, "Hayır Başkanım, eğitim mermisi kullanırdık. Biz de kursiyerler olarak bu durumu yadırgadık ve aramızda bu emri sorguladık." diye yanıt verdi.

Bayram B, o gece kışlada yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"İçtima alanında bir terslik olduğunu anlamıştık. Bunu bölük komutanımıza sorduğumuzda terör saldırısı olabileceğini söyledi. Daha sonra yasak olmasına rağmen telefonumu açtım ve ailemle konuştum. Bana bunun bir darbe girişimi olduğunu söylediklerinde, hemen arkadaşlarımızla kurduğumuz WhatsApp grubuna 'Hiçbir şeye karışmayın, azınlık bir grup darbe yapıyormuş' yazdım. Yasa dışı eyleme karışmadan sabaha kadar kışlada bekledim."

Bayram B, FETÖ ile herhangi bir bağının olmadığını savunarak tahliyesini talep etti.

- Eğitim deyip gerçek mermi dağıtmışlar

Sanık Avni K. de 15 Temmuz günü WhatsApp grubundan gelen yazılı emirde gece eğitimi olacağının bildirildiğini, bunun üzerine mazereti olduğundan eğitime katılamayacağını komutanlarına ilettiğini ancak olumsuz yanıt aldığını anlattı.

Avni K. akşam içtimasındaki komutanların telaşlı ve sinirli olduğunu gözlemlediğini, o güne kadar yapılan eğitimlerden farklı olarak saç ve kıyafet kontrolü yapıldığını söyledi.

Gece eğitimi içtimasından önce silah ve teçhizat aldıklarında gerçek mermi dağıtıldığını ifade eden Avni K, "İlk defa bir gece eğitiminde gerçek mermi verildiğini gördüm. Ben ve diğer kursiyerler o gece bir terslik olduğunu anladık. Biz bunu sorgulamaya başlayınca alandaki bazı rütbeliler Türkiye çapında terör saldırısı olduğunu söylediler." diye konuştu.

İlerleyen saatlerde içtima alanında kursiyerlerin görev yerleri listesinin okunduğunu belirten Avni K, kendisinin de 3 nolu nizamiyeye gitmeye hazırlandığı sırada Tabur Komutan Vekili Tarık Görener'in olduğu taraftan daha önce hiç görmediği rütbeli bir subayın "Ateşe ateşle karşılık verin." diye bağırdığını iddia etti.

Darbe girişiminin yaşandığı gece 3 nolu nizamiyede bulunduğu süre zarfında darbeye yönelik bir eyleme tanık olmadığını savunan Avni K, sözlerini şöyle sürdü:

"Nizamiye bölgesine gittiğimizde nöbetçiler rutin nöbetlerini tutuyorlardı. Darbeye yönelik herhangi bir hazırlık görmedim. Oradaki televizyonu açtığımızda Cumhurbaşkanının açıklamasını gördüm. Kimse birliklerinden çıkmasın dediğini duydum. Hemen telefondan abime ulaştım. Abimle konuştuğumuzda bana 'FETÖ'cüler darbe yapıyor, sakın bir şeye buluşma. İmkanın varsa oradan çık.' dedi. Biz de arkadaşlarımla 2 nolu nizamiyeden çıkmaya çalıştık fakat üzerimize ateş açıldı, geri döndük. Gözaltına alınana kadar Selen Amfi'de bekledik. Çıkarıldığım ilk mahkemede de tahliye oldum."

Avni K, tahliye olduktan sonra idari tahkikat sonucunda görevine iade edildiğini, halen Güneydoğu'da terörle mücadele kapsamında operasyonlara katıldığını belirterek beraatini istedi.

Ebubekir G. de konusu suç teşkil eden hiçbir eyleme karışmadığını, silah kullanmadığını ve FETÖ ile bir bağının bulunmadığını söyleyerek savunmasına başladı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün rutin mesaisine devam ettiği sırada bölüğün WhatsApp grubundan gelen mesaj sonrasında akşam içtimasına gittiğini söyleyen Ebubekir G, tüm tabura saat 20.45'te gece eğitimi olacağının, istisnasız herkesin katılması gerektiğinin emredildiğini anlattı.

Gece eğitiminde mühimmat dağıtılırken gerçek mermi verildiğini gördüğünü ancak bunu sorgulamadığını ifade eden Ebubekir G, hiç kimseden kanunsuz emir almadığını ve kimseye ateş etmediğini ileri sürerek beraatini talep etti.

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklardan eski kursiyer teğmenler Ebubekir İ, Ensar L, Burhan E, Aykut S, Yunus B. ve Selman T. de üzerlerine atılı suçları reddederek beraat talebinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber