Zeybekci: Ekonomi bakanlıkları ikiye ayrılmalı

Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "(Bazı tarım ve hayvancılık ürünlerinde gümrük vergilerinin düşürülmesi) Spekülasyonu engellemek adına böyle bir şey yaptık. Bu tarz uygulamalarımız devam edecek"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2017 20:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Zeybekci: Ekonomi bakanlıkları ikiye ayrılmalı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bazı tarım ve hayvancılık ürünlerinde gümrük vergisi oranlarının düşürülmesiyle ilgili, "Spekülasyonu engellemek adına böyle bir şey yaptık. Bu tarz uygulamalarımız devam edecek." dedi.

Zeybekci, Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Özgürlük ve ekonomi arasında yüzde 100 ilişki bulunduğunu dile getiren Zeybekci, TBMM çatısı altında kimsenin bunun aksini iddia edeceğini düşünmediğini söyledi.

Ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne sadık kalmak, Türk bayrağından başka bayrakların peşine düşmemek, ülkenin birlik ve beraberliğiyle ilgili terörist eylemlere girişmemek kaydıyla insanlar hakkında düşüncelerin paylaşılmasının özgürlük sınırları içinde olduğunu dile getiren Zeybekci, "Bugün çoğunlukla Suriye ve Irak dünyadaki birçok gücün güç gösterisi yeri haline geldi. Orada kalkıp da başka bağımsızlıklar ya da başka şeyler söylemek, başka bir ülke kurulmuş da o ülke Türkiye'ye komşu olmuş gibi söylemek yanlış." diye konuştu.

Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin arkasında olduklarını ve belirlenen hedeflerin de üzerinde rakamlara ulaşacaklarını vurgulayan Zeybekci, esprili bir ifadeyle, "Bu sene 153 milyar dolar ihracatı, 155,6 milyar dolara revize ettik. Maalesef tutmayacak 157,6 milyar doları da aşacağız. OVP'deki büyüme hedefleri de maalesef yine tutmayacak, yukarıya doğru revize ettik." açıklamasında bulundu.

- Bazı tarım ve hayvancılık ürünlerinde gümrük vergilerinin düşürülmesi

Bazı tarım ve et ürünleri ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesiyle ilgili soruları da yanıtlayan Zeybekci, yaptıkları düzenlemeden önce ülkede kesimlik büyükbaş hayvan üretiminin yüzde 135, besilik büyükbaş hayvan üretiminin yüzde 10, karkas sığır etinin yüzde 100, buğday, arpa ve mısırın yüzde 130 düzeyinde gümrük vergileriyle korunduğunu kaydetti.

Et ithalatında da büyükbaşta gümrük vergisini yüzde 135'ten yüzde 26'ya, karkas sığır etinde de yüzde 100'den yüzde 40'a düşürdüklerini hatırlatan Zeybekci, bu tarz uygulamaları gerek tüketiciyi korumak gerekse spekülasyonun önünde durmak adına sürdüreceklerinin altını çizdi.

Zeybekci, Türkiye'de sığır eti tüketiminin arttığını ancak koyun ve keçi eti gibi küçükbaş hayvan eti tüketimi alışkanlığından da uzaklaşıldığını, bunun da beraberinde sığır etinde ithalatı getirdiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, proje bazlı teşvik sitemine ilişkin 70 milyar liralık çalışmanın bittiğini belirterek, "Hedefimiz o ki yıl sonundan önce bunu büyük bir yatırım hamlesi şeklinde başlatmak." dedi.

Zeybekci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine ilişkin milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

İfade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik geçmişteki sözlerinin arkasında olduğunu belirten Zeybekci, "Her kim ki bu ülkenin yasalarına, mahkemelerine karşı meydan okursa bu sözü söyleriz. Durup dururken söylenmemiştir bu söz; ona göre. Bu ülkeye, bu ülkenin kurumlarına rest çeken, 'tanımıyorum' diye rest çekenlere söylüyorum." diye konuştu.

Zeybekci, HDP'li milletvekillerinin "Bu devran yarın size de döner" diye laf atması üzerine ise şöyle devam etti:

"Bizim hakkımızda birilerinin ne fermanlar verdiğini biliyoruz ki devletin, Emniyetin, İçişleri Bakanlığının kayıtlarında vardır. Bir terörist, üzerinde benim günlük hareketlerim, eve giriş çıkış saatlerim, çocuklarımın nerede okuduğu, nereye gittiği, hepsinin kayıtlarıyla yakalandı. Tam olayı gerçekleştireceğine yakın zaman yakalandığını biliyoruz, bu kayıtlar da bizde var."

Zeybekci, bu ülkede milletin iradesine sahip çıkan her milletvekilinin saygıdeğer olduğuna işaret ederek, "Ama şimdi bir dönem gelip de 'TBMM'de siyaset yapacağız, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüyle ilgili problemimiz yok' deyip de ondan sonra gidip bir yerlerde masum insanların bu memlekette katline vesile olan, ya da onları katleden, çukurlarda bu ülkenin birlik ve beraberliğiyle, bağımsızlığıyla ilgili terör estirenlere de kusura bakmayın bu ülkenin evlatlarının da kastını aşan sözleri olur. Çukurlarla ilgili söylenen sözleri de biliyoruz, arkalarını oraya buraya dayayanları da biliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Canlı teslim alamazlar"

Darbe girişimi sırasında Mecliste olduğunu anımsatan Zeybekci, "Dikmen Caddesi'nden girerken üzerime yüzlerce kurşun atılırken, bomba atılırken, ben buradaydım. Belimde silahla dört tane şarjörle ben buradaydım. Yanımdaki arkadaşıma da şunu söyledim, canlı teslim alamazlar beni." diye konuştu.

Zeybekci, kredi faizlerinin "düş" demekle düşmeyeceğini ve uygun şartların oluşması gerektiğini ifade ederek, kredi faizlerindeki tüm etmenlerin tek tek değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Operasyon maliyetleri, kar marjları, kamunun maliyetleri gibi unsurların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, 15 Temmuz ihaneti sonrası dönemdeki Olağanüstü Hal'in (OHAL) dahil olduğu ortamın, faiz oranlarında doğrudan ilgisi bulunduğunu kaydetti.

Cari açığın yüzde 1'lik kısmının artık Türk Lirası ile finanse edilebilir hale geldiğini anlatan Zeybekci, sadece açığın yüzde 3,3'ünde yabancı finansman ihtiyacı olduğunu bildirdi.

İran ambargosunu deldikleri iddiasıyla 6 banka hakkında soruşturma olmadığına da değinen Bakan Zeybekci, "Ama Halk Bankası'yla ilgili bir iddia var. Bununla ilgili ABD'nin tek başına İran'a koymuş olduğu ambargonun hiçbir enstrümanı Halk Bankası uygulamalarıyla delinmemiştir; ona muhalif bir uygulama olmamıştır." diye konuştu.

İpliklerle ilgili koruma önlemlerinin gündemde olduğunu ancak ring iplikte böyle bir çalışma düşünmediklerini kaydeden Zeybekci, kamuya borcu olanların Ekonomi Bakanlığı teşviklerinden yararlanmaması yönündeki görüşlere katılmadığını belirtti.

Zeybekci, teşvik hakkının, kamuya olan borçlarla mahsup edilebileceği önerisinde bulundu.

Türkiye'deki hiçbir siyasi partinin Olağanüstü Hal'in devam etmesi yönünde istek içinde olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"OHAL'i gerektiren şartlar ortadan kalktıktan sonra hiçkimsenin böyle bir şey isteyeceğini zannetmiyorum. OHAL'i gerektiren şartlar ortadan kalktı diyorsak ki kalkmamıştır, bu şartların da bir an önce kalkmasını bekliyoruz talep ediyoruz. OHAL'in devam etmesi, Türkiye gibi global ekonomi olan, dünya devleti olan ülkeye uygun değildir. Bir an önce gereklilikleri ortadan kalkmalı."

İlçe bazlı teşvik sistemine geçilmesi yönünde düşünceleri olmadığını da ifade eden Zeybekci, "Başka şekilde buna noktasal, proje bazlı yatırım sistemiyle bakmamız lazım. TÜİK, ekonomik gelişmişlik endeksi parametreleri konusundaki yeni çalışmayı bitirmiş olması lazım, bekliyoruz. İllere göre gelişmişlik düzeyinde bazı iller arası çarpıklıklar var. Daha sağlıklı şekilde değerlendirilmeli." dedi.

Zeybekci, proje bazlı teşvik sitemine ilişkin olarak 70 milyar liralık çalışmanın bittiğini belirterek, "Hedefimiz o ki yıl sonundan önce bunu büyük bir yatırım hamlesi şeklinde başlatmak. Bunun belgelerini vermek istiyoruz." diye konuştu.

Sınır ticaretine ilişkin yapılacak çalışmanın, sadece sınırın iki tarafındaki iki ille sınırlı olacağını anlatan Zeybekci, bu ticaretin tüm ülkeye yayılmayacağını kaydetti.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi yönündeki çalışmada son derece olumlu bir noktaya geldiklerine işaret eden Zeybekci, "Bu yıl sonuna kadar AB Konseyinden görüşmelerle ilgili olumlu kararın çıkmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Turquality desteklerinin, yabancı ortaklara satılan şirketlere verilmemesi yönündeki görüşe katılmadığını da belirterek, şirket ortaklarının yabancı olmasının, bir şirketi yabancı yapmayacağını aktardı.

- "Ekonomi bakanlıkları ikiye ayrılmalı"

Zeybekci, ekonomi bakanlıklarının birleştirilmesi yönünde daha önce dile getirdiği görüşlerinin anımsatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Orman ve Su İşleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları dahil olmak üzere ekonomi ile ilgili bakanlıklarında bir çokluk var. Biz 35 bakanlıktan 26'ya indirdik. Ekonomi, maliye ve finansman ile reel ekonomi olmak üzere ikiye ayrılıp, bu şekilde yapılandırmaya gidilmeli. Ne kadar çok bakanlık olursa, o kadar çok koruma alanı diye refleks ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı siteminde de büyük ihtimalle böyle olacaktır."

Türkiye'nin 2023 hedeflerinden vazgeçmediğini de vurgulayan Zeybekci, "Biz bu hedefleri belirlerken, dünya ticareti 34 trilyon dolardı. Biz bundan yüzde 1,5 pay alacağımızı söyledik. Oradan yola çıkarak 500 milyar dolarlık ihracat rakamına vardık. Şu andaki dünya ihracatının geleceği nokta 21 trilyon 665 milyar dolar olacak. Bunun yüzde 1,5'ini alacağız. Bu da yaklaşık 300 milyar dolar civarında." diye konuştu.

Toplantının sonunda, Ekonomi Bakanlığının 2018 yılı bütçesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber