Okul yatırımları 2 katına çıktı

MEB tarafından yeni okul yapımı için bu yıl 2 milyar 682 milyon ayrılan bütçe, gelecek yıl için 4 milyar 491 milyona çıkarıldı. Liseler arasında en büyük bütçe meslek liselerine harcanacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Kasım 2017 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul yatırımları 2 katına çıktı

Doruk Çakar

TEOG'un kaldırılmasıyla öğrencinin istediği türden ve adresine en yakın liseye kayıt yaptırmasını öngören sistem mevcut eğitim bu yılından itibaren uygulanacak. Sayıları 600'ü bulan ve yoğun talep gören liselere yerleşmek isteyen öğrenciler, bakanlık tarafından yapılacak tek bir merkezi sınava girecek.

BÜYÜK PAY MESLEK LİSESİNİN

Adrese dayalı yerleştirme sistemi, kontenjanların dolması ve öğrencilerin istemediği alandaki liselere mecbur bırakılacağı yönünde eleştirilere yol açtı. Ancak MEB yeni okul yatırımlarına ayırdığı bütçeyi 2 katına çıkararak eleştirilere yanıt vermiş oldu. Buna göre bakanlık geçtiğimiz yıl okul yatırımlarına ayırdığı 2 milyar 682 milyonluk bütçeyi iki katına çıkararak 2018'de yatırım bütçesine 4 milyar 491 milyon liralık kaynak ayırdı. Bu bütçenin 1.5 milyarlık kısmı ihtiyaç duyulan bölgelerdeki ilk ve orta okul yapımına harcanacak. Kaynağın geri kalan kısmında ise en büyük payı meslek liseleri alacak. Söz konusu bütçenin 720 milyonu Anadolu liseleri yapımına, 1 milyar 120 milyon lirası mesleki ve teknik Anadolu liseleri yapımına, 690 milyon lirası da Anadolu imam hatip lisesi yapımına harcanacak. Okul öncesi eğitim kurumları için ise 461 milyon TL harcanacak.

ÖZELLERE TEŞVİKTE SONUÇ OLUMLU

Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre özel okullar için öğrencilere verilen teşvikler sonuç verdi. Buna göre geçtiğimiz öğretim yılında özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 1 milyon 150 bin iken, mevcut öğretim yılında bu rakam 1 milyon 300 bine ulaştı. Yüzde 13'lük öğrenci artışı sonucu eğitimde özel okulların payı da yüzde 8'e ulaştı. Söz konusu oranın 2023 yılına kadar yüzde 15'e çıkarılması hedefleniyor. Öte yandan FETÖ terör örgütü ile bağlantısı tespit edilen bin 60 özel okul kapatılırken yerine bin 777 yeni özel okul açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber