15 Temmuz'un 'rütbeli havacılar'ı hakim karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk eden, aralarında eski Yalova Hava Meydan Komutanı ile kalkışma gecesi görev yapan helikopter pilotlarının da bulunduğu 10'u tutuklu 16 sanığın, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli hapis cezalarına çarptırılması istemiyle yargılanmasına başlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2017 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
15 Temmuz'un 'rütbeli havacılar'ı hakim karşısında

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya tutuklu sanıklar, dönemin Hava Meydan Komutanı Albay Metin Yıldırım ile burada görevli eski rütbeliler Kurmay Binbaşı Mehmet Gürler, Yüzbaşı Serdar Madran, Üsteğmen İsa Akar, teğmenler Sabri Çalışkan ve Faruk Şimşek, Astsubay Hasan Yıldırım, Kıdemli Başçavuş Alaettin Mercan ile Hava Harp Okulu Komutanlığı'nda dönemin 5. Filo Komutanlığı'nda görevli helikopter pilotları üsteğmen Hasan Kaya, üsteğmen Tuncay Yıldırım ile 6 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.

Duruşma, sanıkların kimlik tespiti ve yoklama işlemi ile başladı. Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, sanıklar hakkındaki suçlamalar ve iddianameye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamanın ardından duruşma, tutuklu sanıkların savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

-İddianameden

FETÖ/PDY'nin kuruluşu, yapısı, örgütlenmesi ve devlet organlarına sızma yöntemlerinin anlatıldığı iddianamede, Yalova Hava Meydan Komutanlıgı ve Istanbul/Yesilkoy Hava Harp Okulu Komutanlıgı personeli olan sanıkların, darbeci askeri kanadın Istanbul'daki fiili hakimiyetini saglamak ve onları takviye etmek amacıyla sanık Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Metin Yıldırım'ın talimatı ve yonlendirmesiyle bir grup Hava Harp Okulu ogrencisini muhimmatlarıyla otobüse bindirerek Istanbul'a naklettikleri aktarılıyor.

İddianamede, nakil amacıyla hazırladıkları ikinci grubun ise darbe girisiminin basarısız olması nedeniyle İstanbul'a gönderilemediği belirtiliyor. Sanıklardan helikopter pilotları Tuncay Yıldırım ve Haşan Kaya'nın, silahlı ve techizatlı helikopterle Istanbul'a personel naklettikleri aktarılan iddianamede, suctan zarar goren Besiktas'ın stadı Vodafone Arena'ya da helikopterlerle inilerek, isgal edilecek bolgelere ekip göndermeye çalışıldığı kaydediliyor.

İddianamede, sanıkların bu eylemleri nedeniyle "gece vakti iş yeri dokunulmazlıgını ihlal" sucunu isledikleri vurgulanarak, darbe girisiminin basarısız olması uzerine Yalova'ya geri dondükleri anlatılıyor. Bazı sanıkların teror orgutuyle baglarını kabul ettikleri aktarılan iddianamede, sanıkların geneli acısından teror orgutuyle aralarında sureklilik ve cesitlilik arz edecek sekilde organik bag bulundugu ifade ediliyor.

- İstenen cezalar

İddianamede sanıkların, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya gorevini yapmasını engellemeye tesebbus etme", "Turkiye Cumhuriyeti Hukumetini ortadan kaldırmaya veya gorevini yapmasını engellemeye tesebbus etme", "Anayasal duzeni ortadan kaldırmaya tesebbus etme" ve "silahlı teror örgutune üye olma" suclarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede, ayrıca Tuncay Yıldırım ve Hasan Kaya'nın "teror örgutunun faaliyeti kapsamında cebir kullanarak kamu gorevinin sagladıgı nufuzu kotuye kullanmak suretiyle ve kamu gorevi geregi elde bulundurulan arac ve gereclerle gece vakti silahla ve birden fazla kisi tarafından is yeri dokunulmazlıgını ihlal" suçundan 3 yıldan 8'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Muhammed Enes Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber