Ucuz et bağlamında... Güle güle Tarım!

Yazarımız M. Murat Gün bugünkü yazısında, ucuz et bağlamında tarımda nasıl güle güle dediğimizi açıklıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Kasım 2017 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ucuz et bağlamında... Güle güle Tarım!

M. Murat GÜN

Tarım ve hayvancılık

Et ucuzladı, "ucuz etin tiridi olmaz" bilirsiniz, ama yinede kulağa hoş geliyor ancak dışarıdan geliyor, bizim değil yani. Hans üretiyor, Hasan yiyor. Bu durum, Hasan'a mı yarıyor, Hans'a mı yarıyor? Kim karlı, kim zararlı? Cevabı belli. Sonucunu görmek için beklememize gerek yok, zaten görüyoruz. Yerli üretici, eti ucuza mal edemediği için ucuza satamayacak. Bu gidişle hayvancılıktan vazgeçecek. Belki süt sığırcılığı yapacak. Ama et sığırcılığına güle güle. Bu güne kadar gereği gibi değerlendirilmeyen meralar betonlaşmaya devam edecek. Midemiz, Hans'ın gönderdiği ete alışacak. Tarımda, Hans'la ve Hans'larla kanka olmamız kaçınılmaz görünüyor.

Belki de yabancı firmalar gelip yerli taşeron firmalar aracılığıyla hayvancılık yapacak. Tıpkı tohumda olduğu gibi. Bugünü kurtaracağız belki, ama yarına güle güle...

Küçük işletmeler adından da anlaşılacağı gibi küçük bir çare gibi görünse de, şehir hayatına alışmış 80 milyonluk bir ülkede, bu küçük işletmeler küçücük kalacaktır. Yardım derneklerinin sosyal, kalıcı proje üretmek yerine, günübirlik yardım dağıtma faaliyeti mesabesini geçemeyen anlayışı gibi, Hayvancılıkta 80 milyona proje üretemeyen anlayış, Tarıma güle güle demektedir.

Gıda ve beslenme

Öğrencilerin, sınavlar hariç belki de hiç işlerine yaramayacak; matematikte çarpanlarına ayırmadan tutunda, fizikten silindirin çapının ölçümüne veya tarihte 500 yıl önce yapılan bir anlaşma maddelerinin ezberlenmesine kadar... öğretildiği okullarda, her gün yaşadığımız ve yaşam kalitemizi direk etkileyen, beslenmenin eğitiminin verilmediği bir sistemde, televizyon ekranlarında, internet sitelerinde, okul kantinlerinde... daha pek çok yerde, işportacı misali gıda maddelerinin satıldığı, vicdan ve kontrol zafiyetinin yaşandığı beslenme ve gıda ulaşma ortamında, sadece birkaç ayda bir, tağşiş listelerinin yayınlamakla mutlu olma ve işini hakkıyla yaptığı zehabına kapılma hali sürdüğü sürece; sağlıklı gıdaya ve beslenmeye güle güle...

Tohum

Üretilen tarımsal ürünlerin hammaddesi olan tohumların, kendi ülkemizde üretilse bile büyük çoğunluğunun yabancı menşeli olması, yabancı firmaların güdümündeki yerli firmalar eliyle üretiliyor olması ve bu durumu çözmek için hala ortaya bir hedef konulmamış olması, yerli tohumculuğa güle güle demektir.

Kalite

Akademik anlamda branşlaşmaya önem verilirken, kurumsal uygulama alanlarında farklı branşa farklı işlerin verilmesi, bir zooteknist'in tarım ekonomisti'nin işine bakması, bir makinacı'nın sebze ıslahına bakması, ekonomist, peyzaj mimarı, su ürünleri branşlarından olanların tohumla ilgili konularda görevlendirilmesi..., vekaleten görev verilenlerin asaleti beklemesi, asaleten atanmışların acaba yarın da aynı göreve devam edebilecek miyim? düşüncesi ile kendini işine verememesi..., evrensel değil, ülkesel değil de, bölgesel önem kazanma ve yer edinme girişimleri, tarımın aleyhinedir, kalitenin aleyhinedir.

Et önemli, beslenme, gıda ve bunların hammaddesi tohum önemli, bütün bunları işleyen el, karar veren akıl, söyleyen dil, uygulayan bilek, inanan yürek önemli. Öyleyse...

Kim torunlarına; sağlıklı, güvenli ve her şeyden önce yerli gıdayla beslenmeyi ve kaliteli yaşamayı miras bırakmak istemez ki?!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber