Nasıl bir ebeveynsiniz?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Otoriter, aşırı korumacı, talepkâr, cezalandırıcı ya da demokratik anne baba olmak, çocuğunuzun kişiliğini de etkiliyor. Bu yüzden yanlış tutumları bir an önce fark edip değiştirmekte fayda var. Peki, siz nasıl bir ebeveynsiniz? İşte testiniz...

Psikonet Danışmanlık Merkezi uzmanlarından Psikolog Derya Utku, anne babaların çocuklarına nasıl bir tutum izlediklerini değerlendirebilecekleri testi, Bugün okurları için hazırladı. Şimdi elinize bir kağıt, kalem alın. Aşağıdaki 23 soruyu size uygun şekilde cevaplayın. İşte, nasıl bir ebeveyn olduğunuz sorusunun cevabı.

1. Çocuğuma yeterince vakit ayırabiliyorum.

2. Ekonomik sorunlar beni endişelendirir.

3. Çocuğumun sorumluluklarını genelde ben yerine getiririm.

4. Çocuğumun yanlış bir şey yaptığını görürsem cezalandırırım.

5. Onun için düşündüğüm mesleği yapmasını isterim.

6. Çocuğuma seçme özgürlüğü tanırım.

7. Hayatımın hep aynı düzende gitmesi için çaba gösteririm.

8. Çocuğuma aptal veya salak dediğim olmuştur.

9. Çocuğumun ihtiyaçlarına özen gösteririm.

10. Çocuğumun yarım bıraktığı işleri ben tamamlarım.

11. Elimi attığım her işi en iyi şekilde tamamlarım.

12. Ona karşı fiziksel olarak şefkatliyim.

13. Çocuğumun hastalanmasından çok korkarım.

14. İstediğimi yapması için canını yakarım.

15. Koyduğum kurallara harfi harfine uyulmasını beklerim.

16. Olaylara hep kötü tarafından bakarım.

17. Ona vurduğum olur.

18. Herşeyin mükemmel olmasını isterim.

19. Çocuğumun başarılı olmasını beklerim.

20. Kontrolümde olmadığını hissettiğim şeyler konusunda sık endişelenirim.

21. Çocuğumun başarıları beni mutlu eder.

22. İşlerin çabuk halledilmesi konusunda sabırsızımdır.

23. Çocuğumun başına kötü bir şey geleceği düşüncesi beni sık sık rahatsız eder

DEĞERLENDiRME

Bu test için sorulara vereceğiniz 'evet' cevaplarını değerlendirmeniz gerekiyor. Aşağıda belirtilen sorulardan en çok hangi gruba giren sorulara 'evet' cevabı verdiyseniz, ağırlık olarak o ebeveyn tutumuna sahipsiniz...

(Soru 2, 3, 10, 13, 16, 20, 23) Aşırı Korumacı Ebeveyn Tutumu: Evhamlı ve kaygılı kişilik özelliklerine sahiptirler. Çocuğun başına kötü bir şey gelmesinden korkar ve çocuğu olabilecek her türlü zarardan korumak için oldukça temkinli davranırlar. Bu davranışlar çocuğun bireyselliğini, sosyal gelişimini ve seçim özgürlüğünü kısıtlar doğrultudadır.

(Soru 5, 7, 11, 18, 19, 22) Talepkar Ebeveyn Tutumu: Mükemmelliyetçi kişilik özelliklere sahiptirler. Çocuktan beklentileri, zaman zaman çocuğun gelişim özelliklerinden dahi daha yüksektir. Bu tarz tutumlar, anne-babanın onayına duygusal olarak ihtiyaç duyan çocuğun erişkin yaşantısında kaygılı, başarı odaklı veya herşeyi en iyi şekilde yapma arzusu içinde olmasına sebep olabilir.

(Soru 4, 8, 14, 15, 17) Cezalandırıcı Ebeveyn Tutumu: Otoriter, kuralcı ve "ya hep ya hiç" tarzda düşünen ebeveynlere özgü olan bu tutum, çocuğun hata yapma olasılığına karşı dahi oldukça katı olunmasına sebeptir. Çocuğun ihtiyaçlarına cevap verme becerileri düşükken, çocuktan bireysel beklentileri oldukça yüksektir. Zaman zaman fiziksel şiddet veya sözel hakarete başvurabilirler.

(Soru 1, 6, 9, 12, 21) Sağlıklı Ebeveyn Tutumu: Kendine ve çevresine karşı olumlu, yapıcı ve güven dolu olan anne- babaların çocuklarına yönelik tutumları sağlıklıdır. Çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını tanıyan ve yerine getiren bu kimseler, çocuğa demokratik ve özgür bir yaşam ortamı sunmakta, aynı zamanda çocuğun gelişimine uygun olan ve cevap verebileceği kurallar koymaktadırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber