İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Norm fazlası olan Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirilemez

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Kasım 2017 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Norm fazlası olan Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirilemez

07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirileceklerde aranacak şartlar" başlıklı 84A. maddesinde; "(1) Şef olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki şartlar aranır:

a) Görevlendirileceği alanın kadrolu atölye ve laboratuvar öğretmeni olmak,

b) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak,

c) Görevlendirileceği tarih itibarıyla, son dört yıl içinde adli veya idari soruşturma sonucu şeflik ve/veya yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak.

(2) Şef görevlendirilecek alanda bu maddenin birinci fıkrasında sayılan şartları taşıyan aday bulunmaması halinde, şartları taşıyan öğretmen atanıncaya kadar, 84/B maddesi hükümlerine göre yakın alan durumu da dikkate alınarak okuldaki atölye ve laboratuvar öğretmenlerinden biri alan/bölüm şefi olarak görevlendirilir. Bu fıkra kapsamında atölye ve laboratuvar şefi görevlendirilmez." hükümleri bulunmaktadır.

Peki; norm kadro fazlası olan bir atölye ve laboratuvar öğretmeni Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olabilir mi?

Bu soru hakkında MEB; 07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirileceklerde aranacak şartlar" başlıklı 84A. maddesindeki hükümleri sıralayarak norm kadro fazlası olan bir atölye ve laboratuvar öğretmeni Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirmelerine bir engel olmadığı yönünde görüş beyan etmişlerdir.

İşte o görüş yazısı;

Fakat mevzuat bir bütündür. Keşke MEB yetkilileri, Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğine bakmış olsalar idi Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi norm kadrosunun, öğretmen norm kadrosu içinde değerlendirilmeyeceğini göreceklerdi.

Şöyle ki;

18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin "Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi norm kadrosu" başlıklı 20. maddesinde; "(1) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefi norm kadrosu, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarında alanlarıyla ilgili öğretmen norm kadrosu içinde değerlendirilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre mesleki ve teknik okullara ayrı bir Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi norm kadrosu verilmemektedir. Bu kadrolar ilgili alanın/bölümün öğretmen norm kadrosu içinde değerlendirilmektedir.

Ayrıca "MEB, tüm okulların norm kadrolarını güncelliyor" haberimizde yer verdiğimiz, MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü; 05.10.2017 tarih ve 15884427 sayılı "Norm kadro veri girişi bilgilendirmesi" konulu yazıları ekinde yer alan "NORM KADRO GÜNCELLEMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR" açıklamasının 12. maddesindeki; "12- Norm Kadro Yönetmeliği doğrultusunda; Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerine norm kadro verilmesi söz konusu olmayıp normun içindeki öğretmene verilen ek bir görev olduğundan yazışmayla ayrıca kadro talep edilmemesi gerekmektedir. Söz konusu işlemin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Okul ve Kurumları Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şefliklerine İlişkin Yönerge doğrultusunda belirlemesinin yapılarak Norm Kadro Modülündeki kurum bilgileri veri giriş ekranına alan/bölüm, atölye ve laboratuvar sayılarının tam ve doğru olarak girilmesinin sağlanması ve görevlendirmelerinde bu sayılara göre yapılması," açıklamasına göre açıkça "Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerine norm kadro verilmesi söz konusu olmayıp normun içindeki öğretmene verilen ek bir görev olduğundan" cümlesiyle konuyu net bir şekilde açıklamıştır.

Dolayısıyla norm fazlası olan, Alan/Bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirilemez.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber