İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'108 bin okul servis şoförü hizmet içi eğitimden geçirildi'

Okul öncesi eğitimde kalıcı bir trafik bilinci oluşturmayı amaçladıklarının altını çizen Yılmaz, ortaöğretimde trafik güvenliğinin yanında ilk yardım derslerinin verildiğini belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2017 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'108 bin okul servis şoförü hizmet içi eğitimden geçirildi'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bir taraftan kural getireceğiz, bir taraftan özel sektöre güveneceğiz, bir taraftan insanımızı eğiteceğiz, bir taraftan da Türkiye'yi hep birlikte daha güvenilir, her türlü kuralın uygulandığı bir ülke haline getireceğiz." dedi.

Karayolu trafik güvenliğinin masaya yatırılacağı "8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi", ATO Congresium'nda başladı.

Sempozyuma Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile diğer ilgililer katıldı.

Soylu, saygı duruşunun ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl sekizincisi düzenlenen Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi'nin İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Milli Eğitim ile Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların koordinasyonunda gerçekleştirildiğini söyledi.

Etkinlikle trafik meselesi konusunda toplumsal farkındalık yaratılması ve paydaşlarla görüş alışverişinde bulunulmasının amaçlandığına değinen Soylu, yapılan çalışmalarla trafik kazalarının azaltılmasını hedeflediklerini bildirdi

Soylu, yılda 1 milyon araç ve sürücünün trafiğe katıldığı ve trafik kazalarında yılda 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşarak, trafik konusunda eğitim ve denetim faaliyetlerine özel önem verdiklerini vurguladı.

Trafiğin daha güvenli olabilmesi için hükümet olarak yolların kalitesinin artırıldığına işaret eden Soylu, Türkiye'nin gelişmiş bir ülke olduğunu ve bölünmüş yol hamlesinin Türkiye'yi bambaşka bir atmosfere taşıdığını belirtti. Soylu, "Geçmişte yurt dışına gidenler bize gittikleri ülkelerin yol kalitesinden bahsediyordu. Bugün biz onların çok üzerindeyiz." diye konuştu.

Bakan Soylu, İçışlerı Bakanlığı olarak karayolları güvenlığı noktasında bır dızı yenı tedbırı ıçeren "Trafık Güvenlığı Uygulama Polıtıka Belgesı"ni ortaya koyduklarını, yaptıkları çalışmalarla amaçlarının kazaları en aza indirmek olduğunu aktardı.

Maket araç uygulaması konusunda eleştirildiklerini dile getiren Soylu, uygulamayı kaldırabileceklerini ancak sonuçlarının olumlu olduğunu bildirdi. Soylu, "Ölçümlerde kaza sayısı ve ölümlü kazalarda yüzde 6'nın üzerinde iyileşme oldu. Uygulamadaki amacımız polisin görünür olmasını sağlamak." ifadesini kullandı.

Soylu, oto yollarda oluşturulan hız koridorunun da ölümlü kazalarda yüzde 9, ölü sayısında yüzde 6'lık bir azalış sağladığına dikkati çekti.

Toplantı öncesinde sergiyi gezme imkanı bulduğunu anlatan Soylu, sergide servis araçlarında kullanılacak oturma sensörlerinin bir firma tarafından yerli ve milli olarak yapıldığını gördüğünü söyledi.

Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Artık bir çocuğumuzun bir daha arabada bırakılıp da hepimizin üzüldüğü bir durumla karşı karşıya kalmayacağız. Bir taraftan kural getireceğiz, bir taraftan özel sektöre güveneceğiz, bir taraftan insanımızı eğiteceğiz, bir taraftan da Türkiye'yi hep birlikte daha güvenilir, her türlü kuralın uygulandığı bir ülke haline getireceğiz."

- "108 bin okul servis şoförü hizmet içi eğitimden geçirildi"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise eğitimin her kademesinde trafik bilincinin kazandırılması gerektiğine işaret etti.

Okul öncesi eğitimde kalıcı bir trafik bilinci oluşturmayı amaçladıklarının altını çizen Yılmaz, ortaöğretimde trafik güvenliğinin yanında ilk yardım derslerinin verildiğini belirtti.

Yılmaz, liselerde trafikle ilgili sosyal kulüplerde de çalışmaların yürütüldüğünü, bu yıl 9. sınıflarda trafik adabı dersinin okutulmaya başlandığını hatırlattı. Yılmaz, öğrencilere bu derslerde trafikte sakin ve saygılı olunması gibi konulara ilişkin bilgiler verildiğini söyledi.

Trafik eğitimiyle ilgili çalışmaların yaygın eğitim kurumlarında da devam ettiğine değinen Yılmaz, bunların başında trafik ve sürücü eğitimlerinin geldiğini ifade etti.

Bakan Yılmaz, servis şoförlerinde trafik kültürü oluşturma çalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak, "Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu arasında imzalanan protokol uyarınca 108 bin okul servis şoförü hizmet içi eğitimden geçirildi. Bugün ülkemizde 3 bin 547 özel motorlu taşıt sürücü kursu bulunuyor." bilgilerini paylaştı.

- Sürücü kursu eğitimleri AB standartlarında

Sürücü kurslarında verilen eğitimlerde yapılan değişikleri anlatan Yılmaz, bu kapsamda eğitim ve sınavların Avrupa Birliği (AB) standartlarına getirildiğini bildirdi.

Yılmaz, sürücü belgesi geri alınanlara sınavlarda görev verilmemesi şartıyla, direksiyon usta öğreticisi olabilmek için yüksekokul mezunu olma zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı.

Ehliyet kurslarında kullanılan araçlara yaş sınırlaması kuralı koyduklarına dikkati çeken Yılmaz, bu kursların tüm iş ve işlemlerinin elektronik ortama taşındığını, geçen yıl itibarıyla kurslarda 4 saatlik trafik adabı dersinin verilmeye başlandığını ifade etti.

Bakan Yılmaz, trafik kurallarına uymanın insanın kendine ve topluma karşı sorumluluğu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Toplumdaki her birey, trafik kurallarına uymanın, kendisinin ve başkasının güvenliği için olmazsa olmaz olduğu bilinci ile hareket etmelidir. Trafik adabı toplumun adabıdır."

- "Trafik güvenliği polisiye tedbirlerle mümkün değil"

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, sempozyum ve serginin, ulaşım sektörünü temsil eden tüm katmanları içine alan, yabancı ülke temsilcilerinin de katılım sağladığı, Türkiye'de karayolu trafik güvenliği alanında icra edilen önemli etkinliklerden biri haline geldiğini belirtti.

"Yol alt yapılarının iyileştirilmesiyle birlikte araç teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ve tescilli araç sayısındaki yükseliş, karayollarındaki trafik yoğunluğunun da artmasına neden olmuştur." diyen Altınok, denetim hedeflerini sürekli gözden geçirdiklerini ve yeni denetim metotları geliştirdiklerini bildirdi.

Altınok, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Trafik güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili en önemli hedefimiz, yapmış olduğumuz denetim faaliyetlerini akıllı ulaşım sistemleriyle destekleyerek, sürücüler üzerindeki denetim görünürlüğünü artırmak ve bu suretle algılanan yakalanma riski duygusunu yükselterek trafik kazalarını en aza indirmektir.

Karayolu trafik güvenliğinin sadece polisiye tedbirlerle ve denetim odaklı bir mücadele hedefiyle sağlanabilmesi mümkün değildir. Bunun yanında sağlıklı bir ulaşım alt yapısıyla yol kullanıcılarının eğitimleri ve kaza sonrası uygulanması gereken ilk yardım hizmetlerine ilişkin faaliyetler de trafik güvenliğinin sağlanması bakımından önemlidir. Yani karayolu trafik güvenliği birbirini tamamlayan pek çok faktörün uyumlu bir şekilde çalışması ile sağlanabilir."

Altınok, eylül ayında düzenlenen Trafik Güvenliği ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayında ilan edilen "Karayolu Trafik Güvenliği Uygulama Politikası" sayesinde bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşlara yeni ivme kazandırıldığını belirtti.

Üç gün sürecek sempozyum kapsamında trafik güvenliği konusunda çok sayıda panelin düzenleneceğine işaret eden Altınok, çocuklara yönelik tiyatro gösterisi, uygulamalı trafik eğitim parkuru ve trafik dedektifleri eğitimlerinin yanı sıra sergi bünyesinde, emniyet kemeri simülasyon aracı ve alkol gözlüğü ile denge testi gibi uygulamalı faaliyetler, yeni teknolojiler, akıllı ulaşım ve siber güvenlik konularında bilgi paylaşımı yapılacak stantların vatandaşların ziyaretine açık olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yıldırım ve bakanlar, beraberindekilerle sergi alanını gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber