İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yeni havalimanı neredeyse tamam

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatındaki ilerleme hızının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "Bugün itibarıyla yüzde 73 ilerleme sağlamış durumdayız" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Kasım 2017 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni havalimanı neredeyse tamam

Yeni Havalimanı'nda incelemelerde bulunan Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, son 15 yılda havalimanı sayısının 26'dan 55'e, yolcu sayısının 34.5 milyondan 180 milyona çıktığını, 2017'yi 189 milyon yolcu sayısı ile kapatmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yeni Havalimanı'nın 90 milyon yolcuya hizmet edecek ilk fazını yaklaşık bir yıl sonra, 29 Ekim'de hizmete sunacaklarını bildiren Arslan, "İlerleme hızı memnuniyet verici. bugün itibarıyla yüzde 73 ilerleme sağlamış durumdayız. Yaz sezonunda 32 bin kişi çalışıyordu. Şu anda havaların da soğumasıyla yazın yapılan bazı işlerimizi yapamıyoruz. Şu anda 30 bin 50 kişi çalışıyor. Bunun 4 bini beyaz yakalı" şeklinde konuştu. Arslan, havalimanının bitişine doğru 35 bin çalışan sayısına tekrar ulaşacaklarını bildirdi.

Her uçak körüğe...

Ahmet Arslan, havalimanının, bittiğinde günde 3 bin 500 uçağa hizmet edeceğini, şu anda bin 500'lü rakamları Atatürk Havalimanı'nda yakaladıklarında "rekor" dediklerini söyledi. Burada 150 hava yolu şirketine hizmet vereceklerini belirten Arslan, Yeni Havalimanı'ndan 350 destinasyona ulaşacaklarını kaydetti. Arslan, şöyle devam etti:

"İstanbul Yeni Havalimanı'nda 371 uçak park yeri olacak. Havalimanının tamamı bittiğinde bu rakam 454'e çıkacak. Buraya gelen bütün uçaklar, körüğe yanaşacak ve yolcusunu öyle indirecek. Açıkta park edip yolcu indirmek yok. Bu çok önemli bir fark. İkinci fark da şu; servis amaçlı hizmet eden araçların tamamı 22 kilometrelik tünellerden, galerilerden geçecek. Aprondan, taksi yolundan geçmek yok."

100 BİN İSTİHDAM

Arslan, havalimanının, ilk bölümü açıldığında 100 bin kişiye, 2023 kadar projenin tamamı bittiğinde 200 bin ila 225 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi.

Endemik bitkilerin korunması ve muhafaza edilmesi adına yapılan çalışmalara değinen Arslan, "İnşallah 2018 başından itibaren başlangıçta 2 milyon ağaç dikeceğiz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bu alanda 5 milyon ağaç dikeceğiz" dedi.

Metro tüneli açma makineleri hazır...

Bakan Arslan, "Gayrettepe'den havalimanına raylı sistem çalışmasını başlattık. TBM (tünel açma) makineleri geldi. Çok kısa sürede bir tören de yaparız. 37 kilometrelik metro yapıyoruz. Tamamen yer altında... Buradan da Halkalı'ya mevcut ana hatta Gebze-Halkalı-Marmaray da dahil, ona da bağlanacak raylı sistemin devamı ile ilgili ihale çalışmalarını sürdürüyoruz."

Arslan, 3 gidiş - 3 geliş olan D-20 karayolunun da yılbaşında açılacağını söyledi.

Robotlar yönlendirecek

Arslan, havalimanında yolcuların yönlendirilmesi ve güvenlik amacıyla kullanılacak robotların bir örneğini de inceledi.

58 stadyum kadar geniş çatısı var

Havalimanı terminalinin 461 bin metrekarelik tek bir çatısı bulunduğunu ve bu çatının 58 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu söyleyen Arslan, yolcunun havalimanına girişinden itibaren her şeyin anlık takip edileceğini, 9 bin kamera bulunacağını aktardı.

Piste yılsonu uçak inebilir

Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın birinci pistinde çok ciddi ilerleme sağlandığını, testlerin yapıldığını, çizgilerin atılmasından sonra ilk uçağın yıl sonu veya 2018 başında inebileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber