'Hekim açığımız önümüzdeki 15 yıl sorun olarak karşımıza çıkacak'

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, antibiyotik yazılan reçete oranını son 5 yılda yüzde 35'ten yüzde 29'a kadar düşürdüklerini söyledi. Tam gün çalışmaları kapsamında üniversitedeki hocaların devlete dönmelerinin önünü açacaklarını belirten Demircan, "Sağlık sisteminde hekim açığımız önümüzdeki 15 yıl sorun olarak karşımıza çıkacak" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Kasım 2017 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Hekim açığımız önümüzdeki 15 yıl sorun olarak karşımıza çıkacak'

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, hastanelerde çalışan doktorları ilgilendiren 'tam gün yasasında' yapılacak değişiklik ve 'antibiyotik kullanımını' azaltmaya yönelik yapılan son çalışmaları Yeni Şafak'a anlattı.

PRATİSYEN DOKTOR AÇIĞI 5 YILDA KAPANACAK

Türkiye'nin Tam Gün yasası ile ilgili verimli yeni bir modele ihtiyacı olduğunu belirten Demircan, "İnsan kaynağımızı en verimli hale getirmemiz lazım. Şu anda sağlık sisteminde hekim açığımız var. Pratisyen hekim açığını 5 yıl içinde kapatıyoruz. Ancak tedavi hizmetleri, yani uzman hekim açığını kapatmamız 15 yılı bulacak ve bu açığımız önümüzdeki 15 yıl sorun olarak karşımıza çıkacak" dedi.

KONTENJANI 8 BİNE ÇIKARDIK

Bakan Demircan, hekim kadrolarında bugün yapılacak olan bir müdahalenin 5 yıl sonra geri döneceğine dikkat çekerek, "Bu sene fakültelerde kontenjan sayısını da artırdık ve 6 binden 8 bine çıkardık. Ama bunun faydasını 5 yıl sonra göreceğiz. Eğer bu kadar açığımız varsa elimizdeki hekimleri bir şekilde kullanmamız lazım" ifadelerini kullandı.

TARTIŞMAYA AÇTIK

Şu anda 'tam gün uygulaması' ile ilgili alınmış bir karar veya modelin olmadığına vurgu yapan Bakan Demircan, "Ama bunu tartışmaya açtık. Sivil toplum kuruluşları, siyasiler yani herkes bu konuda görüşlerini söylesin. Ondan sonra olgunlaşsın" dedi. 'Tam gün yasasının' çıkma nedenlerinden biri de devlette çalışan hekimlerin hastalarını özel muayenehanesine çağırarak farklı ücret tahsil etmesiydi. Bu konuya ilişkin ise Bakan Demircan şunları söyledi: "Muayenehaneler konusunda geriye dönüp bir bakacağız. Ona göre bir düzenleme yapacağız. Bizim amacımız hem mecburi hizmet olsun hem de tam gün olsun. Şu anda biz sağlığı yeniliyoruz. İmkanlar ve mekanları yeniliyoruz. Ama insan kaynağımız o hızda yenilenmiyor. Bizim şimdi sorumuz şu; elimizdeki insan kaynağını en verimli şekilde nasıl kullanırız? Hedefimiz ise 80 milyon vatandaşımıza en kaliteli sağlık hizmeti sunmak."

SON 5 YILDA DÜŞTÜ

Bakan Demircan, Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ilgili ise, Sağlık Bakanlığı'nın aldığı önlem ve bilinçlendirme çalışmalarının işe yaradığını ve son 5 yılda aşağıya doğru ivme kazandığını söyledi. "Türkiye bilinçli antibiyotik kullanımı sürecine girdi" diyen Demircan, "Eskiden antibiyotik yazılan reçete sayısı yüzde 34,9'du. Çalışmalar sonunda 2016'da yüzde 29'a kadar düştü" şeklinde konuştu. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesinde 5 dakikada sonuç veren beta testinin de önemli rol oynadığını belirten Demircan, "Antibiyotiklerin çok kullanılması, endikasyonsuz kullanılması direnç problemini geliştirir ve gelecekte elimizde mikroorganizmalara karşı kullanacak ilacımız kalmaz veya çok azalır. Bu da sağlık açısından tehdit edici bir unsurdur" uyarısında bulundu.

450 milyon TL kar edildi

Türkiye'de antibiyotik kullanımı 2011 yılında 1.59 milyar TL, iken 2016 yılında 1.14 milyar TL'ye düştü.

23 MİLYON KUTU AZALDI

2011 yılında ilaç için harcanan her 100 liranın 10,72 lirası antibiyotiklere giderken bu rakam 2016 yılında 6.22 liraya kadar düştü. Ayrıca 2011 yılında 218 milyon kutu antibiyotik kullanılırken, 2016 yılında 195 milyon kutuya kadar düştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber