İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kömür işletmelerinde işçi maliyetlerine destek

Linyit ve taşkömürü ruhsat sahasında yer altı işletme yöntemiyle üretim hazırlığı yapan ruhsat sahipleri de işçi maliyetlerine yönelik destekten yararlanabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2017 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kömür işletmelerinde işçi maliyetlerine destek

- Linyit ve taşkömürü ruhsat sahasında yer altı işletme yöntemiyle üretim hazırlığı yapan ruhsat sahipleri de işçi maliyetlerine yönelik destekten yararlanabilecek.

Yer altı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ruhsat sahiplerinin destekten yararlanabilmesi için linyit ve taşkömürü ruhsat sahasında yer altı işletme yöntemi ile üretim ve/veya hazırlık yapıyor olması ve ruhsat sahasında yer altı üretim ve/veya hazırlık faaliyetinin ruhsat sahibi şirketçe yapılması gerekecek.

Aynı ruhsat sahasında, aynı iş yeri sicil numarası ile birbirinden bağımsız birden fazla yer altı kömür ocağı işletmesi bulunması durumunda, ocaklardan herhangi birisinde üretim faaliyetlerinin veya işin durdurulması halinde destek ödemesi yapılmayacak. Ancak işletme güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan ocağın veya ocakların Maden Kanunu'nun ilgili maddesine uygun şekilde terk edildiğinin Maden İşleri Genel Müdürlüğünce kabul edildiği yönündeki yazının ruhsat sahibine tebliğ edilmesini müteakip işletme güvenliği sağlanmış bir şekilde üretim faaliyetleri devam eden ocak veya ocaklar için destek ödemesi yapılacak. Aynı ruhsat sahasında farklı iş yeri sicil numarasına sahip birbirinden bağımsız üretim faaliyeti durdurulmayan işletmeler de destek ödemesinden faydalanacak.

İşletme ruhsat sahalarında işletme güvenliği sağlanmış yer altı ocağında üretim faaliyetleri devam ederken aynı iş yeri numarası ile mevcut ocaktan bağımsız yeni bir yer altı kömür ocağı hazırlanması durumunda destek ödemesi yapılacak, aksi durumda ise ödeme yapılmayacak.

İlk işletme izni düzenlenmiş ruhsat sahalarında ya da ruhsat sahasında ilk defa yer altı işletmesi açılması durumunda hazırlık faaliyetlerine projede sunulan hazırlık termin süresi sonuna kadar destek ödemesi verilecek. Hazırlık termin süresi sonunda işletme güvenliği sağlanmış bir şekilde üretim faaliyetlerine geçilmemesi durumunda sonraki aylar için destek ödemesinden yararlanılamayacak.

Zorunlu ferdi kaza sigorta poliçesi, destek ödenmesi için başvuruda bulunan ruhsat sahibi özel hukuk tüzel kişisi adına yaptırılmayan yer altı çalışanları için ödeme yapılmayacak.

Ayrıca, ruhsat sahibi şirket, aylık üretim miktarı (ton/ay), üretim panosunun adı ve kotlarına ilişkin bilgileri, çalışanların ücretlerinin ödenip ödenmediğine dair bilgileri, işçi başına brüt ve net ücreti, zorunlu ferdi kaza sigortası poliçe numarasını, bölgesel teşvikten yararlanıp yararlanamadığını, yatırım teşvikinden yararlanıp yararlanılmadığı ve varsa faaliyet durdurma ve başlama zamanına ait bilgileri içeren verileri Maden İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfası üzerinden girişlerini yapmak zorunda olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber