İki dev proje

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Atom Endüstrisi Kurumu, geçen yıl ülkemizde çok sayıda can alan keneleri kısırlaştırarak soylarını tüketecek. Tarımda Türkiye'yi dışa bağımlı kılan ?hibrit' tohum, artık ülkemizde de üretilecek

Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı, geçtiğimiz yaz Türkiye'ye büyük sıkıntı ve panik yaşatmıştı. Çok sayıda insanı ısıran keneler, bu hastalığı bulaştırdıkları 10'un üzerinde vatandaşımızın da ölümüne neden olmuştu. Yaz gelmesiyle özellikle piknik alanlarında yine büyük sıkıntıların yaşanacağını öngören devlet, kenelere karşı mücadele başlattı. Türkiye Atom Endüstrisi Kurumu (TAEK), birçok çocuğun hastalanmasına neden olan Kırım Kongo kanamalı ateşini sona erdirecek formülü kısa zaman içinde hayata geçirecek.

RADYASYON KULLANILACAK

Kırım Kongo kanamalı ateşine neden olan kenelerle ilgili uzun süredir çalışma yapan TAEK, kenelerin soyunun tükenmesi ve bir daha ürememesini sağlayan müthiş bir proje geliştirdi. Steril Böcek Tekniği (SIT) ile hastalığa yol açan kenelerin soyu tüketilecek. TAEK, Kırım Kongo kanamalı ateşininin etkeni olan virüsü taşıyan keneleri, steril böcek tekniği ile kontrol ederek ortadan kaldırılmasını sağlamaya başladı. Buna göre TAEK, belli bölgelerdeki kanamalı hastalığa neden olan Hyalomma soyuna bağlı erkek keneleri toplayacak. Bu keneler laboratuar ortamında gama radyasyon ile kısırlaştırarak steril hale getirecek. Daha sonra steril keneler, tekrar alındığı bölgelere geri bırakılacak. Steril kene, doğadaki diğer cinsleriyle çiftleştiğinde çıkan yumurtalar gelişimini sürdüremeyecek ve böylece hem hastalık son bulacak hem de keneler bir daha sorun yaratamayacak. Öte yandan TAEK, Türkiye'yi tarımda tamamen dışa bağımlı hale sokan ve yılda 100 milyon doların dışa kaçmasına yol açan 'terminatör tohum' olarak da adlandırılan 'hibrit tohumu' konusunda çalışmaları hızlandırdı. Kısır tohum olarak da bilinen, sadece bir kez ekilebilen ve kilosuna 15 bin dolar (21 bin YTL) gibi astronomik bir fiyat ödeyerek ithal edilen 'hibrit tohumun' genetik kodları çözüldü.

HİBRİT TOHUM ÜRETECEĞİZ

Fiyatı ağırlınca altından daha fazla olmasıyla dikkat çeken ve sadece İsrail başta olmak üzere ABD ve Hollanda gibi ülkelerin kontrolünü elinde tuttuğu hibrit tohum, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de de üretilecek. TAEK'in üreteceği tohumla birlikte Türk tarımı bağımlılıktan kurtulacak ve her yıl yurtdışına kaçan 100 milyon dolar Türkiye'de kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber