İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Suriyeli öğrenciler geleceğe Türkiye'de hazırlanıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yerleşen Suriyeli öğrenciler, eğitimlerine Türk ve Suriyeli öğretmenlerle devam ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2017 22:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriyeli öğrenciler geleceğe Türkiye'de hazırlanıyor

CEM GENCO

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yerleşen Suriyeli öğrenciler, Türk ve Suriyeli öğretmenler sayesinde geleceğe hazırlanıyor.

Reyhanlı ilçesindeki geçici eğitim merkezlerinde okullarına devam eden Suriyeli öğrencilerin eğitimlerinden geri kalmaması için öğretmenler seferber oldu.

İlçede 29 geçici eğitim merkezinde 222'si Türk, 944'ü Suriyeli öğretmen, iç savaş nedeniyle yaşadıkları acıları unutturmaya çalıştıkları öğrencilerinin derslerinden de geri kalmaması için mücadele ediyor.

Ankara, İzmir, Van ve diğer bazı illerden gelen Türk öğretmenlerle, Suriye'deki olaylar nedeniyle Reyhanlı ilçesine sığınan Suriyeli öğretmenler, aralarında yetimlerin de olduğu Suriyeli çocukları geleceğe hazırlıyor.

İzmir'den bir yıl önce Reyhanlı'ya gelen 30 yaşındaki Türkçe öğretmeni Menekşe Dalğiç Güleryüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocuklara ders verdiği için mutlu olduğunu söyledi.

Suriyeli çocukların eğitimlerine devam etmesinin önemine değinen Güleryüz, ''Bir yıl önce İzmir'den Reyhanlı ilçesine geldim. Burada Suriyeli çocukla olmaktan büyük keyif alıyorum. İnsani Dayanışma ve Kalkınma Derneği (İDKA) tarafından yaptırılan okulda Suriyeli öğrencilerime Türkçe dersi veriyorum.'' dedi.

Güleryüz, 'Suriyeli çocuklara Türkçe'yi öğretmeye çalıştığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Burada sevgiye ve ilgiye aç çocuklar var. Hem ders veriyor hem de onların yüzlerinin biraz olsun tebessüm etmeleri için çalışıyorum. Onlarla çok güzel anlaşıyoruz. İlk zamanlarda ben de zorlanıyordum ancak Suriyeli çocukların azimleri sayesinde bunu kolay atlattık. Burada inanılmaz duygusal anlar yaşıyoruz. Derslerimiz çok güzel geçiyor. Onları çok seviyorum. İnşallah sürekli hep beraber mutlu, huzurlu ve barış içerisinde oluruz.''

"Çocuklar 7 yıldır savaşın en acı yüzüyle karşı karşıyalar"

Suriyeli öğretmen Abdulhadi Hasud da vatandaşlarının eğitiminde görev almaktan dolayı sevinçli olduğunu belirterek "'Okulda gayet uyumlu bir şekilde derslerimize devam ediyoruz. Her günümüz neşeli ve eğlenceli geçiyor. Onları ve Türkiye'yi çok seviyorum.'' diye konuştu.

İnsan Hak ve Hürriyetleri Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi Medya Sorumlusu Selim Tosun ise Suriye'deki iç savaşın çocukların hayatlarını kararttığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu olaylar en çok minik yavrularımızı etkiledi. Baba, anne ve en yakınlarını kaybeden Suriyeli çocukların yanı sıra yaralanan veya uzuv kaybı yaşayan binlercesi bulunuyor. Bu çocuklar 7 yıldır savaşın en acı yüzüyle karşı karşıyalar. İHH olarak bizler bu evlatlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Biz hem saldırılarda yakınlarını kaybeden bir milyonu aşkın çocuğa yardımlarımızı ulaştırıyoruz hem de aynı zamanda bu çocukların eğitim, sağlık ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber