İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Enerjide 30 bin kişiye iş

Bakan Berat Albayrak, enerjiye 10 yılda 110 milyar dolar yatırım ihtiyacı bulunduğunu belirtti. Albayrak, iki yüzer LNG depolama tesisinin devreye gireceğini söylerken, nükleer santrallerde 27 bin kişinin çalışacağını açıkladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Kasım 2017 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerjide 30 bin kişiye iş

HAZAL ATEŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe sunumunda bakanlığının yeni döneme ilişkin stratejilerini anlattı. Buna göre, elektrikte iletim-dağıtıma 30 milyarlık yatırım yapılacak, 2 yeni yüzer LNG depolama tesisi devreye girecek, 2018 sonunda 81 ilde doğalgaz kullanılacak. Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri 27 bin istihdam yaratacak, yıl sonuna kadar 65 petrol kuyusu açılacak. Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin gemileri sismik taramalara devam ederken, yurtdışından sipariş edilen sondaj gemisi de bu yıl Akdeniz-Karadeniz'de çalışmaya başlayacak. Önümüzdeki on yılda Türkiye 110 milyar dolarlık (431 milyar TL) enerji yatırım üssüne dönüşecek. İşte Albayrak'ın açıklamaları:

TANAP'IN YÜZDE 94'Ü TAMAMLANACAK: Eylül 2017 itibarıyla TANAP Projesi'nde yaklaşık bin 819 kilometre pist açımı, bin 728 kilometre boru dizgisi, bin 678 kilometre ana hat boru kaynağı tamamlandı. Yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 94'ü tamamlanacak. Çanakkale Boğaz Geçişi'nde inşaat faaliyetlerine devam ediliyor. Gelecek yıl Türkiye'ye, 2020'de de Avrupa'ya gaz arzı sağlanacak. 2018 başında ilk test gaz basma süreci hayata geçecek.

İki LNG depolama ve gazlaştırma tesisi kurulacak

TÜRK AKIMI'NDAN 14 MİLYAR M3: Türk Akımı, Rusya'dan başlayarak Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline, devamında da Türkiye üzerinden komşu devletler sınırına kadar uzanan, her biri yıllık 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşuyor. Boru hatlarından biri sadece Türkiye'ye gaz arzı sağlayacak. Proje tamamlandıktan sonra 14 milyar metreküp gaz, Batı Hattı yerine Türk Akımı üzerinden gelecek.

İTHALATTA YENİ KAYNAKLAR GELİYOR: Doğalgaz ithalatında yeni kaynak ve güzergahlar için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Akdeniz, Afrika gibi kaynaklardan gaz temin edilmesi için çalışılıyor. Doğalgaz tüketimi yıllık yaklaşık 50 milyar m3'e ulaştı.

ENERJİYE 431 MİLYARLIK YATIRIM: Ülkemiz enerji sektörünün önümüzdeki 10 yılda toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları (431 milyar lira) aşması tahmin ediliyor.

İKİ SANTRAL 16 MİLYAR DOLARLIK İŞ: Akkuyu ve Sinop nükleer santral projeleri yerli firmalara yaklaşık 16 milyar dolarlık iş imkanı doğuracak. İki santralde inşaatın en yoğun olduğu zamanlarda 20 bin, işletme döneminde 7 bin kişi çalışacak.

6 MİLYON METRE SONDAJ YAPILACAK: Ülkemizin maden potansiyelinin ortaya çıkarılabilmesi için MTA 2017'de 1 milyon, 2018'de 2 milyon, 2019'da 3 milyon olmak üzere toplam 6 milyon metre sondaj yapacak. İnşallah bu yıl bitmeden 1 milyon hedefini hayata geçirmeye yaklaşıyoruz.

JEOKİMYA ATLASI HAZIRLANIYOR: Türkiye'nin maden röntgenini çekmek için jeokimya ve jeofizik haritaları hazırlanıyor. Bu yılın sonunda Jeokimya Atlası, 2018 sonunda ise havadan jeofizik veri toplama çalışmaları tamamlanacak. Sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Albayrak, "Doğalgazı elimizden geldiği kadar ucuzlatmaya çalışacağız, geçen yıl yüzde 10 indirim yaptık. BOTAŞ'taki kar tahkim kaynaklı. BOTAŞ daha önce zarar eden bir kurumdu, şimdi makul düzeyde kar eden bir kurum oldu" dedi.

ELEKTRİK TÜKETİMİ 220 MİLYAR KWH

ALTYAPIYA 30 MİLYARLIK YATIRIM: 2016-2020 yıllarını kapsayan uygulama döneminde 12 milyar lira elektrik iletim altyapısında, 18 milyar lira elektrik dağıtım altyapısında olmak üzere toplamda 30 milyar lira yatırım yapılması sağlanacak.

ELEKTRİK TÜKETİMİ 290 KWH'I GEÇECEK: Bu yılın üçüncü çeyrek sonu itibarıyla ise 220 milyar kilovatsaat (kwh) elektrik tüketimi oldu. Yıl sonu 290 milyar kwh'yi geçecek.

ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTIYOR: 2002'de 129.4 milyar kwh olan elektrik üretimimiz yüzde 112'lik bir artışla 2016'da 274.4 milyar kwh'ye ulaştı, üçüncü çeyrek sonu itibarıyla ise 219.6 milyar kwh olarak gerçekleşti. 2002'de 31 bin 846 megavat olan elektrik enerjisi kurulu gücümüz, üçüncü çeyrek sonu itibarıyla yüzde 156 artarak 81.647 megavata ulaştı. Yıl sonunda 85 bin megavatı geçecek.

İKİ YÜZER GEMİ DAHA DEVREYE ALINIYOR

SAROS KÖRFEZİ'NE FSRU TESİSİ: Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projelerinden ilki İzmir Aliağa'da devreye alındı, iletim sistemine günlük 20 milyon metreküp gaz verme kapasitesine ulaştı. Hatay-Dörtyol ve Saros Körfezi'nde olmak üzere iki adet daha FSRU tesisi devreye alınacak. Hatay'daki FSRU aralıkta faaliyete geçecek. Doğalgaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpün üzerine çıkarılacak.

65 YENİ KUYU AÇILIYOR: Yıl sonuna kadar 65 adet petrol arama ve üretim kuyusu açılacak, sondaj metrajı 100 bin metre olacak.

81 İL DOĞALGAZ KULLANACAK: Gelecek yıl sonuna kadar 81 ile gaz arzı sağlanacak.

KÖMÜRDE 3.5 MİLYAR TONLUK REZERV

YENİ SONDAJ GEMİSİ YOLDA: Akdeniz- Karadeniz'de detaylı sismik aramalar yürütülüyor. Petrol ve doğalgaz arama için Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik gemilerinin ardından sondaj gemisi gelecek.

ESKİŞEHİR, AFYON VE KONYA SAHALARISIRADA: Ankara'nın Nallıhan ilçesi, Çayırhan mevkiinde bulunan Çayırhan B Kömür Rezerv Alanı ve Enerji Üretim Alanı'nın açık eksiltme yöntemiyle ihalesi gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde Eskişehir, Afyon, Konya ve Trakya kömür sahalarında bulunan yaklaşık 3.5 milyar ton kömür rezervlerimiz de benzer şekilde ekonomimize kazandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber