Sözleşmesini Fesheden Uzman Erbaşların Devlet Memurluğuna Alınmaları

Sözleşmesini fesheden uzman erbaşların devlet memurluğuna alınmaları 657 sayılı Kanunun 92'inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu çerçevede, Devlet Personel Başkanlığınca yapılan ve hangi durumdaki uzman erbaşların devlet memurluğuna atanabileceğini belirten açıklamaları görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 05 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5.6.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "2004/2 sayılı Devlet Memurluğuna Alınma Hakkında Tebliğ" esas alınarak düzenlenmiştir.

"4. Sözleşmesini Fesheden Uzman Erbaşların Devlet Memurluğuna Alınmaları

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinin son fıkrasında; "657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler." hükmü, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinde ise; "Uzman erbaşlar 2 yıl süre ile sözleşme yaparak göreve başlarlar ve Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler. Bunlardan istihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili sağlık nitelikleri uygun olanların müteakip sözleşmeleri 1 yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak şartıyla azami 45 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 6.6.2000 tarih ve 24071 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa Tabi Olarak İstihdam Edilen Uzman Erbaşların Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Atanmalarına İlişkin 2000/2 No'lu Tebliğde; "3269 sayılı Kanuna göre Uzman Erbaş kadrolarında istihdam edilmeleri sebebiyle 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi de dikkate alınarak azami adaylık süresi kadar çalışmış ve kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olmak kaydıyla Uzman Erbaşların, 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde belirtilen sürelere tabi olmaksızın yürürlükteki Başbakanlık genelgeleri çerçevesinde açıktan atama izni alınması suretiyle aynı Kanunun 92 nci maddesine göre koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara atanmaları hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır." denilmektedir.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi uzman erbaş olarak en az 2 yıl süreyle çalışmış olup, kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olanlardan, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenlerin, atanmak istedikleri kamu kurum ve kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir.

Bu durumda olanların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak istihdamları; durumlarına uygun boş kadro bulunması ve hizmetlerine ihtiyaç duyulması halinde, başvuracakları kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır."


YUKARIDAKİ TEBLİĞ HÜKMÜNE GÖRE

1- Sözleşmesini fesheden (sözleşmesi feshedilenlerin böyle bir hakkı yoktur) Uzman Erbaşların memuriyete dönme hakları bulunmaktadır.

2- Ancak, memuriyete atanmak isteyenlerin en az iki yıl uzman erbaş olarak çalışmış olması gerekmektedir.

3- Sözleşmesini fesheden ve enaz iki yıl çalışan uzman erbaşlar, kamu kurumlarının koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara atanabilirler.

4- Bu durumdaki kişilerin atanmak istedikleri kamu kurumlarına başvurması gerekmektedir.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber