Sahte mahkeme kararıyla Maliye'yi bile dolandırmışlar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye son ayların en akıl almaz dolandrıcılık olayının peşine düştü. Ödenmiş yargı harcı makbuzlarının seri numarası ve mührünü aslı gibi düzenleyen çete yine sahte mahkeme kararı ve kimlikle birlikte haçları geri alıyor. Maliye 10 milyon YTL'lik vurgun çetesinin devlet içindeki uzantıları üzerinde duruyor.

Ömer Duman

Devletten haksız kazanç elde eden çetelerle mücadele eden Maliye, akıl almaz bir dolandırıcılık olayını ortaya çıkardı. Özellikle büyükşehirlerde sahte belge düzenlenerek milyonlarca YTL tutarındaki yargı harcı geri alınırken bu rakamın 10 milyon YTL'nin üzerinde olduğu belirtiliyor. Defterdarlıklarda tespit edilen tezgah, mal müdürlüğü veya saymanlıklara daha önce ödenmiş yüksek tutarlı yargı harçlarının tespitiyle başlıyor. Bu harçların tahsiline ait makbuzlar; yazı karakterlerinden makbuzun seri numarasına ve mührüne kadar ayrıntılarıyla aslına benzeyecek şekilde sahte olarak hazırlanıyor. Bu alındı makbuzu ile ilgili olarak harcın yersiz alındığına ve iade edilmesi gerektiğine dair sahte mahkeme kararları ve bu sözde mahkeme kararlarına istinaden yersiz alınan harçların iade edilmesi yönünde icra müdürlükleri adına hazırlanmış sahte yazılar hazırlanıyor. Şebeke üyesi bir kişi belgelerde ismi geçen şahıs adına hazırlanan sahte kimlik ve diğer sahte belgelerle bu haksız iadeleri almak üzere defterdarlıklardaki ilgili birimlere müracaat ediyor. İadenin yapılacağı kesinleştikten sonra aynı sahte kimliklerle çeşitli bankalarda hesap açılıyor. Tutar banka hesabına yatar yatmaz da tüm parayı nakden çekerek ortadan kayboluyorlar.

Özellikle büyükşehirlerde yaşanan sahtecilik olayı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. İki hafta önce konuya ilişkin ihbar alınmasının ardından muhasebat kontrolörleri İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirlerde inceleme başlattı. Olaya Maliye Bakanlığı personelininde karışması üzerinde duruluyor.

Sahte belgelerle yargı harcının geri alınmasıyla ilgili olarak İstanbul üzerinde yoğunlaştırdıklarını belirten Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman, "Son günlerde konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldık. Denetimlere başladık, kontrolörlerin incelemesi devam ediyor. Konu çok ciddi. Elde edilecek sonuca göre hareket edeceğiz." dedi.

Bürokratlar: Cezalar yetersiz

Vergi kaybının tespiti halinde ise uygulanan yaptırımlar sahtekârların ekmeğine yağ sürüyor. Beyandışı kalan vergi üzerinden vergi ziyaı, gecikme faizi ve bazı durumlarda hapis cezaları uygulandığını aktaran üst düzey bir Maliye yetkilisi, Hazine'den haksız yere alınan tutarların sadece kendileri ve kanuni faizlerin arandığını, çoğu zaman da bunların bile tahsilinin mümkün olmadığını vurguluyor. Ödeyeceği vergiyi gizleyen kişilere uygulanan ve batılı ülkelere göre oldukça düşük olduğu gerekçesiyle tenkid edilen müeyyidelerin bu tür haksız iadelerde devre dışı kaldığını dile getiriyor. Bu uygulamanın evrakta sahtecilik olayının gerçekleşmesi durumunda geçerli olmadığını vurgulayan bir başka yetkili ise sahtecilik tespiti halinde cezanın daha ağır olduğunu kaydediyor.

Bu tür iadelerde söz konusu harcın yatırıldığını gösteren belge ve iade gerekçesini oluşturan belgeler aranıyor. Sahte olarak oluşturulan harç alındıları bilgileriyle, teslim edenin kimliği ve dosya numaralarının asıllarına uygun olarak oluşturulması ve bu bilgilere ancak ilgili dairelerde çalışanlar ve davaları takip eden avukatların ulaşabileceğini söyleyen yetkililer, olaya ilgili dairelerde çalışanların karışabileceğini dile getiriyor. Dairelerde çalışan memurları da kapsayan geniş çaplı bir şebeke üzerinde durulduğunu aktarıyor. Konuyla ilgili savcılıklara yansıyan benzer olaylarla ilgili soruşturmalar ise devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber