Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacak Memurlara ilişkin Usul ve Esaslar Belirlendi

KPSS yönetmeliğinde 17/01/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle, İl özel idareleri ve belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birlikler ve döner sermayeli kuruluşlara yapılacak memur alımlarında torpilin kapısı açılmıştır. Yapılan düzenlemeye göre mahalli idarelerin memur kadroları artık ÖSYM tarafından yayımlanan KPSS Yerleştirme Kılavuzlarında yer almayacak, ayrıca KPSS'ye ek olarak yazılı veya sözlü sınav uygulanacaktır. Bununla ilişkin sınav esasları belirlendi. Ayrıntılar için tıklayınız....

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav Yönetmeliğinin dayanağı 17 Ocak 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bakanlar kurulu kararıdır. Bu değişikliğe dayanılarak İçişleri Bakanlığınca bir esas ve usul düzenlemesi yapılmıştır. Aşağıda bu konuya ilişkin detaylar yer almaktadır.

YÖNETMELİĞİN AMACI

Bu Yönetmeliğin amacı; il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile mahalli idare birlikleri ve döner sermayeli kuruluşlara ilk defa memur olarak atanacaklara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

SINAV DUYURUSU NASIL YAPILACAK?

İdare atama yapılacak kadro sayıları ile bu kadroların; sınıf, unvan, dereceleri ile belirlenen KPSS puanı ve türünü, müracaat edecek adayda aranacak nitelikleri, kendi internet sitesinde, Türkiye genelinde yayın yapan gazetelerin en az birinde ve bir mahalli gazetede ilan etmek suretiyle adaylara duyurur.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareleri Genel Müdürlüğünün resmi internet adresinden de duyuru yapılır.

Bu duyuruda; sınavın yeri, zamanı, türü, sınav konuları, atanacak kadro sayısı ve değerlendirme yöntemi gibi hususlar da belirtilir.

ADAYLARIN BAŞVURABİLMESİ İÇİN ÖN ŞART

Adayların öncelikle KPSS' ye girmeleri, mahalli idarelerin belirleyeceği taban puanı ve bu taban puanı üzerinde KPSS puanı almaları şarttır.

Adayların, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) fıkrasında belirtilen şartlar ile sınav açan idarenin kendi mevzuatında öngörülen diğer şartları da taşımaları zorunludur.

BAŞVURU NASIL YAPILACAKTIR?

Başvurular, bizzat veya iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılabilir. Eğer sınav yapacak idarenin internet adresinden duyuru yapılmış ise bu adreslerden de başvurular kabul edilebilir.

Başvuru sırasında sadece; T.C. Kimlik numarası, KPSS Sonuç Belgesi veya idarece onaylı sureti ve uygulamalı sınav yapılacaksa buna ilişkin ehliyet ve benzeri belgenin fotokopisi veya idarece onaylı sureti istenir. İnternet yoluyla yapılan başvurularda yukarıdaki belgeler sınava giriş sırasında ibraz edilir.

SINAVA ÜÇ KATI ADAY ÇAĞRILACAK

İdare, başvuru yapan adayları KPSS başarı puanlarına göre sıralayarak en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere, atama yapılacak boş kadro sayısının üç katı oranında adayı sınava çağırır. Sınava çağrılan adaylara idarece düzenlenen bir sınav giriş belgesi gönderilir.

Sınava girişte, sınav giriş belgesi ibraz edilir. Aday, T.C. Kimlik numarası ile ÖSYM tarafından gönderilen KPSS bilgilerinin uyumu kontrol edilerek sınava kabul edilir. İdare buna ilişkin liste ve tutanakları sınav komisyonu üyelerine imzalatarak muhafaza eder.

SINAV KOMİSYONU KİMLERDEN OLUŞUR?

Sınav komisyonu, ilgili idarenin atamaya yetkili amirinin görevlendireceği üç veya beş kişiden oluşur. Komisyonlarda asil üye kadar yedek üye belirlenir. Komisyon üyelerinin öğrenim düzeyi sınava katılan adayların öğrenim düzeyinden aşağı olamaz.

İdarede, öğrenim düzeyi bakımından yeterli eleman bulunmadığı takdirde, valilik veya kaymakamlıktan üye talebinde bulunulur. Valilik veya kaymakamlık yeterli sayıda asil veya yedek üyeyi belirleyerek ilgili idareye bildirir.

Sınav komisyonu, başvuruların incelenmesi, sınavın yapılması, sonuçlandırılması ve başarı sırasına göre sınav sonucunun kurumuna bildirilmesinden sorumludur.

Sınav komisyonunun başkan ve üyeleri; eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının katıldığı sınavda görev alamazlar.

SINAV KONULARI NELERDİR?

Yazılı ve sözlü sınav konuları;

a) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası,

b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi,

c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,

ç) Mahalli idarelerle ilgili temel mevzuattan

oluşur.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?

Sınav yapacak İdare, sınavı adayların bilgi ve yeteneklerini ölçecek şekilde yazılı veya sözlü olarak yapar. Hizmetin gerektirdiği hallerde sözlü sınav, araç, iş makinesi, bilgisayar kullanımı, sportif dayanıklılık gibi görevin gerektirdiği özellikleri ölçecek uygulamalı sınav şeklinde de yapılabilir.

Yazılı veya sözlü sınavda değerlendirme, 100 tam puan üzerinden yapılır. Değerlendirme sonucunda, belirlenen puanın altına düşmemek kaydıyla en yüksek puandan başlamak üzere atama yapılacak kadro sayısı kadar asil ve yedek aday sınavı kazanmış sayılır.

Kurum sınavı başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav türünden hangisi tercih edilmişse bunun sonucu esas alınarak belirlenir.

Memuriyete girişe esas teşkil edecek sınav sonucu, kurum sınavı başarı puanının %50'si ile KPSS puanının %50'si alınmak suretiyle belirlenir.

Sınav sonuçları, başarı sırasına göre kurumun internet sayfasında ilan edilir ve kazananlara yazılı olarak bildirilir.

Ataması yapılanlardan göreve başlamayanların yerine yedek adaylar arasından başarı sırasına göre atama yapılır.

KPSS PUANLARININ KONTROLÜ

İdare, kendilerine başvuran adayların KPSS numaralarını, ad ve soyadlarını ve KPSS puanlarını yazılı veya elektronik ortamda ÖSYM'ye bildirir.

ÖSYM, bu adayların KPSS puanlarının doğruluğunu kontrol eder. Sınav sonuç belgesinde tahrifat yaptığı belirlenen adayların KPSS sonuçları geçersiz sayılır ve bu durum ÖSYM tarafından ilgili idareye 15 gün içinde bildirilir.

Sınav ile ilgili basılı formlarda ve sınav sonuç belgelerinde silinti veya kazıntı yoluyla ya da teknoloji kullanılarak değişiklik yapıldığının belirlenmesi durumunda, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulur.

Ataması yapılarak göreve başlayanların listesi, atamanın yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde İçişleri Bakanlığı, DPB ve ÖSYM' ye bildirilir.

TEREDDÜT HASIL OLMASI HALİNDE GÖRÜŞLERİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VERECEK

Yönetmelikte yer alan hükümlerin uygulanmasına ilişkin olarak ilgili idareler tarafından istenecek görüşler İçişleri Bakanlığı tarafından verilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber