Kalp sağlığı için stresi azaltın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları ölümlere yol açan ?kalp hastalıkları' konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de gerçekleşen tüm ölümlerin ilk sırasında, kalp-damar hastalıklarının yer aldığı belirtilerek, koroner kalp hastalıkları için ana risk faktörlerinin, sigara ve alkol kullanımı ile yüksek tansiyon, bilinçsiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğu kaydedildi. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın alınacak ?koruyucu önlemler? ile mümkün olduğu belirtilen açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının Türkiye'de de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Türkiye'de 2 milyon kişi kalp hastası

Açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğuna ve bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiğine işaret edilirken, ?Hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması ve fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabet, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor? denildi. Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığı vurgulanan açıklamada, bu ölümlerin önemli bir bölümünün ?41-58 yaş grubu?nda gerçekleştiği bildirildi.

Kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün, sigaraya bağlı nedenlerden gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, sigara dumanının içerdiği karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğu kaydedildi.

Açıklamada, kalp-damar hastalıklarının en önemli belirtilerinin, göğüste sıkışma ve baskı, kola, boyuna veya çeneye doğru yayılan ağrı olduğuna dikkat çekilerek, bacaklarında özellikle de ayak bileklerinde şişme olan, az miktarda hareketle nefes darlığı çeken, çabuk yorulan, soğuk terleme ve çarpıntı şikayetleri olan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği bildirildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

?Sigara birçok hastalığa olduğu gibi, kalp-damar hastalıklarına da zemin hazırlar ve ölümlere yol açar. Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır. Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için ayrıca; beslenmede doymuş yağ oranının azaltılması, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranının artırılması, besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmesi, posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun alt düzeyde tüketilmesi gerekiyor. Koroner kalp hastalıklarından korunmak için vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalı, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterilmeli, stres azaltılmalı, alkol, sigara ve oksijensiz ortamlardan uzak durulmalı, spor yapılmalı ve haftada üç dört kez yarım saat yürüyüş yapılmalı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber