Fiş almaya devam ediyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı vatandaşı uyardı. Alışveriş karşılığında belge almayan vatandaşa ve belge vermeyen satıcıya para cezası uygulanacak.

Vergi iadesi sisteminin tarihe karışmasıyla sadece beyan zorunluluğu kalkacak. Alışverişte belgesini almayan vatandaşı ve belge düzenlemeyen satıcıyı ise para cezaları bekliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), hazırladığı 'Alışverişlerde Belge Almanın Önemi' broşürüyle kaliteli kamu hizmeti alma ve tüketici haklarının kullanımı açısından vatandaşı uyardı.

Broşürde fatura ya da fiş istenmesine rağmen belge düzenlenmemesi hallerinde vatandaşın Vergi Dairesi Başkanlıklarına yoksa İl Defterdarlıklarına başvurması veya Alo Maliye 189 telefon hattına belge düzenlemeyen işyerinin unvanını ve adresini bildirilmesi istendi.

Alışverişte fatura almayan vatandaşa 2007 yılı içinde 27.8 YTL'lik özel usulsüzlük cezasının kesileceğini açıklayan İdare, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren fatura düzenleme sınırının 560 YTL'ye yükseldiğini, alışveriş sonrası fatura düzenlemeyenlerin faturanın yüzde 10'u oranında cezalandırılacağını bildirdi.

Gelir İdaresi, ancak bu cezanın tutarının, düzenlenmeyen her fatura için 139 YTL'den aşağı olmayacağı uyarısında da bulundu. Ayrıca fatura almayan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabının satın aldığı mal ya da hizmetler için, tutar 560 YTL'nin altında dahi olsa, fatura almaları gerekecek. Almadıkları takdirde, satıcıya kesilen özel usulsüzlük cezasının aynısı, bunlara da kesilecek.

GİB, konunun sadece para cezalarıyla çözülemeyeceğini, bilinçli vatandaşın toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğinin de altını çizdi. Gelir İdaresi'ne bağlı 29 Vergi Dairesi Başkanlığı ile 52 İl Defterdarlığına gönderilen broşürlerin, ayrıca banka şubelerine, SMMM ve YMM odalarına, postanelere, tüm okullara (üniversiteler dahil) ve diğer meslek kuruluşlarına dağıtımı da sağlanacak. Ayrıca büyük alışveriş merkezlerinde standlar açılarak tüm vatandaşlara ulaştırılacak.

Yeni dönemi değerlendiren Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası tarihe karışan vergi iadesi sisteminin belge toplamanın kaldırıldığı şeklinde algılanmamasını istedi.

Vatandaşın fiş ya da fatura almaya devam edeceğini dile getiren Arıoğlu, "Konuyu 19 Şubat'taki Vergi Haftası'ndan bu yana sürekli gündeme getiriyoruz. Bilgilendirme ve denetim faaliyetlerimiz de sürüyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber