İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Davanın 7. gününde duruşmada FETÖ konuşuldu

ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu deldiği iddiasıyla yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın davasına dün de devam edildi. Davanın baş sanığıyken, itirafçı olarak tanık sandalyesine oturan Reza Zarrab'ın, Atilla'nın savunma ekibi tarafından çapraz sorgusu dün sona erdi. Diğer yandan duruşmaların sabah oturumunda Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) ilişkin konular da Zarrab ile onu sorgulayan savunma avukatları arasında gündeme geldi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Aralık 2017 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davanın 7. gününde duruşmada FETÖ konuşuldu

ABD'nin New York kentinde yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarından Victor Rocco, iş adamı Reza Zarrab'ın ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisinin (OFAC) yaptırımlar listesine alınması için Halkbank tarafından 2014'te ABD'ye bildirildiğini söyledi.

Atilla'nın avukatlarından Rocco, bugünkü duruşmalar devam ederken ön oturumda Zarrab'ın ABD'ye bildirilmesiyle ilgili önemli bir bilgiyi paylaştı.

Rocco, 2014 yılında Halkbank'ta genel müdür değişikliği olduktan ve Ali Fuat Taşkesenlioğlu göreve geldikten sonra bankanın, Zarrab'ın isminin OFAC'ın yaptırımlar listesine alınması için ABD'ye bildirim yaptığını, ancak o tarihten bu yana bu konuda herhangi bir adım atılmadığını dile getirdi.

Davanın seyri açısından önemli olarak görülen bu bilginin, mahkemede bilirkişi olarak tanıklık yapacak üç OFAC uzmanının sorgulanması sırasında da gündeme gelmesi bekleniyor.

SAVUNMADAN ZARRAB'A: EŞİNİZE DE YALAN SÖYLEDİNİZ, DEĞİL Mİ?

Hakan Atilla'nın avukatı Victor Rocco, 2014 yılının Ekim ayında Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan görevden ayrıldıktan sonra o dönem Halkbank Genel Müdürü olan Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın ABD Hazine Bakanlığı temsilcileri ile bir görüşme yaptıklarını anlattılar ve bu görüşmede Halkbank'ın, Reza Zarrab'ın yaptırım listesine konulmasını önerdiklerini açıkladı.

Duruşmanın başlaması ile birlikte, Zarrab'ı çapraz sorguya çeken Cathy Fleming, Zarrab'ın çok sık olarak ve herkese yalan söylediğini belirterek, 'Eşinize de yalan söylediniz, değil mi' diye sordu. Savcılık bu soruya itiraz etti.

Zarrab, ifadesi sırasında Türkiye'de tutuklandığında bazı konularda kolluk kuvvetlerine yalan beyanda bulunduğunu söyledi.

HAKİM BERMAN'DAN ÇAPRAZ SORULAMAYA ONAY

Öte yandan savcılık makamının tanığı olarak mahkemeye bilirkişi sıfatıyla çıkması beklenen üç OFAC uzmanının hem savcılık hem de Atilla'nın avukatları tarafından çapraz sorgulanmasına izin çıktı.

Savcılık makamı, Hakim Berman'a yazdığı bir mektupla kendi tanığı olan üç OFAC uzmanınının savunma avukatları tarafından sorgulanma talebine itiraz etti. Ancak savunma tarafı da Berman'a bir mektup göndererek söz konusu uzmanların dava nezdinde önemli tanıklar olduğunu ve kendilerinin de soru sorma hakkının olması gerektiğini vurguladı.

İki tarafın talebini değerlendiren Hakim Berman, öğleden sonraki oturumun hemen başında savunma tarafının talebini kabul ederek OFAC uzmanlarının sınırlı şekilde çapraz sorgulanabilmesine hükmetti.

Çapraz sorgulamada Zarrab'ın 2014 yılında yaptırım listesine alınması konusunda Halkbank'ı yaptığı bildirimin de gündeme gelmesi beklenirken, OFAC uzmanlarının bu konudaki açıklamalarının çok önemli olacağı belirtiliyor.

DURUŞMADA FETÖ KONUŞULDU

Diğer yandan duruşmaların Perşembe günü sabah oturumunda Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) ilişkin konular da Zarrab ile onu sorgulayan savunma avukatları arasında gündeme geldi.

Atilla'nın avukatlarından Cathy Fleming'in "Gülencileri hiç duydun mu?" sorusuna Zarrab, "Evet duydum. Bu grubun birçok farklı ismi var. Bu

nedenle siyasi mi, dini mi, terörist grup mu bunu bilmiyorum." cevabını verdi.

Fleming'in, "Terörist derken bir yerleri patlatan anlamında demiyoruz tabi ki." açıklamasına "Ne yaptıklarını bilmiyorum." diye karşılık veren Zarrab, Türkiye'de mal varlığına el konulmasıyla ilgili bir soruya ise "tanıklık yapmaya başlandıktan sonra mal varlığına el konulduğu" şeklinde yanıt verdi.

Avukatın, "Atilla Bey sizin mal varlığınıza el konulması için bir talepte bulunmadı değil mi?" sorusunu ise Zarrab, "Ben onun böyle bir şey yapacağını düşünmüyorum." sözleriyle cevapladı.

'CEZAEVİNDE BIÇAK ÇEKTİLER'

Savcılığın sorularını yanıtlayan Zarrab, işbirliği yaptığı için ölümle burun buruna geldiğini öne sürdü. Brooklyn'deki cezaevinde kalırken bir kişinin kendisine bıçak çektiğini iddia etti.

Zarrab bu şahsın "Kendisine işbirliği yaptığı için saldırdığını ve onu öldürmek için talimat aldığını" da iddia etti. Zarrab güvenlik kaygısı duyduğunu, en çok da Türkiye'deki ailesi için endişelendiğini söyledi. Zarrab, eski bakan Zafer Çağlayan'a verdiği saat ve piyanonun da rüşvet olduğunu kabul etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber