Bir çok ilde Nisan karı yağdı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'de dünden beri etkili olan kar yağışı ile birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü.

Dünden itibaren aralıklarla devam eden karla karışık yağmurla birlikte hava sıcaklıkları da düştü. İl merkezinde metre kareye 10.2 kilogram yağış kaydedildi.

Kar yağışı, özellikle yüksek kesimlerde etkisini gösterdi. Erciyes Dağı'nda kar kalınlığı 5 santimetre arttı.

Yağışla birlikte, hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin yaklaşık 8-10 derece altına düştü. Hava sıcaklığı, önceki gün en yüksek 11, en düşük 2 derece, dün ise en yüksek 7, en düşük 9 derece oldu.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugün de karla karışık yağmur beklendiğini bildirdiler.


Yozgat'ta Nisan ayında yağan kar herkesi şaşırttı. Dün gece yağan kar Yozgat'ı beyaza bürüdü. Yozgatlılar yağan karın çiçek açmış ağaçlara zarar vereceğini belirtiyor.

Yozgat Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul da, kar yağmasının çiçeklere zarar vermeyeceğini ifade ederek, "Hava dona çekmediği müddetçe yağan kar çiçek açmış meyvelere zarar vermez. Ancak don olursa çiçek açmış meyveler zarar görebilir" dedi.


Kars'ta dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışı kenti beyaza bürürken, il merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı.

Kars'ta dün akşamdan bu yana etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi. İş yerlerinin önündeki kar birikintilerini temizleyen vatandaşlar, nisan ayına gelinmesine rağmen kar temizlemekten yakınırken, kar yağışına en çok sevinen çocuklar ise kardan adam yapmaya koyuldu.

Bu arada, Kars-Susuz, Ardahan-Göle karayolunda yoğun kar yağışı nedeniyle birçok araç yolda kaldı. Karayolları ekipleri kar temizleme ve yolda kalan araçları kurtarma çalışmalarına başlarken, polis ekipleri de yol kontrollerini aralıksız sürdürüyor. Kars, Digor-Iğdır karayolu ile Kars-Sarıkamış karayolunda da araç geçişlerine kontrollü olarak izin verildiği belirtildi.


Van'da sabah saatlerinde aniden bastıran lapa lapa kar yağışı vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Kısa süren kar yağışı, daha sonra yerini güneşli havaya bıraktı.

Uzun zaman sonra Van nisan karı ile tanıştı. Sabahın erken saatlerinde vatandaşlar, lapa lapa yağar kar altında işyerlerine gitmeye çalıştılar. Aniden bastıran kar yağışı kimi vatandaşları hazırlıksız yakalarken, kimileri ise şemsiyelerini yanlarına getirerek kar yağışından korunmaya çalıştı. Kısa süre devam eden kar yağışı yerine güneşli havaya bıraktı.

Meteoroloji Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugün öğleden sonra ve önümüzdeki 4 gün içerisinde zaman zaman kar yağışı beklediklerini, hava sıcaklığının ise gece eksi 0 gündüz ise 7 dereceye kadar düşeceğini belirtti.


Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde kar yağışı nisan ayında da devam ediyor.

Kış mevsimi geride bırakılıp bahar aylarına girilmesine rağmen Şırnak bölgesi kışa bir türlü veda edemiyor. Nisan ayına rağmen kar yağışının etkili olduğu Beytüşşebap ilçesinde doğa şartları takvimlerin adeta tersine işliyor. Kış sezonu boyunca karın yerden kalkmadığı ilçede havalar hala soğuk. Sürekli kar yağışının etkili olduğu ilçe merkezinde kar kalınlığı yaklaşık 10, yüksek kesimlerde 20 santimetreyi buluyor.

Havaların soğuk olması nedeniyle evlerinde kapalı kalmaktan bunalan vatandaşlar, "Türkiye'nin her yerine bahar gelirken Beytüşşebap'ta hala kar yağışı ve don yaşanmakta" diyerek artık baharı yaşamak istediklerini söyledi.


Ardahan'ın Çıldır ilçesinde kar yağışı sebebiyle ilk ve orta dereceli okullar 1 gün süreyle tatil edildi.

Bölgede dünden beri etkili olan kar yağışı sebebiyle Ardahan il merkezinde kar kalınlığı 25, Çıldır'da 25 ve Posof'ta 15 santimetreye ulaştı. Çıldır'da okullarda eğitim ve öğretime bugün için ara verildi. Kar nedeniyle bazı köy yollarında ulaşımın aksadığı bildirildi.


Bitlis'in Ahlat ilçesinde gece başlayan kar yağı vatandaşları hazırlıksız yakaladı. İlçe merkezinde kar kalınlığı 15 santimetreyi bulurken yüksek kesimlerde daha fazla olduğu belirtildi.

Nisan ayının ortasında kış yaşayan Ahlat ilçesinde gün boyu aralıklarla yağan kar, zaman zaman tipi şeklinde etkisini gösterdi. Özellikle Ahlat'ın yüksek kesimlerinde kar yağışının etkisi daha fazla görüldü. Baharın ortasında gelen kar vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Dün yeşillere bürünen ilçe bugün nisan ayın ortasında beyazlara büründü. İlçe esnafı işyerlerinin önünde kartopu oynayarak güne neşeli başladı. Manavların önündeki yeşil bitkiler ise kar ile bütünleşince güzel manalar ortaya çıktı.

İlçede şehir içi ulaşımda aksaklıklar meydana gelirken, bazı öğrenciler okula gidemedi. Köylere hizmet götürme birliği yetkilileri ise ilçeye bağlı 26 köyün ulaşıma kapandığını bildirirken, kar yağışının durmasının ardından yol açma çalışmalarına başlayacakları belirtildi.


Muş'ta dün gece başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Havaların ısınmasını bekleyen vatandaşlar şehri beyaza bürüyen kar sebebiyle şaşırırken, uzun yıllardan beri nisan ayında kar yağışının yaşanmadığına dikkat çekildi.

Muş'ta etkili olan kar yağışının ardından, şehir merkezinde 10 santimetreye ulaşan kar kalınlığının yüksek kesimlerde 25 santimetreye ulaştığı açıklandı. Sabah şehrin beyaza bürünmüş bir şekilde gören vatandaşlar oldukça şaşırırken, yaz mevsimini beklerken kışın tekrar geldiğini söyleriler. İl Meteoroloji Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, karla karışık yağmurun iki gün süre ile etkili olacağı, hava sıcaklığının büyük ölçüde düşeceği belirtildi. Çiftçilerin don olayına karşı hazırlıklı olmaları için İl Tarım Müdürlüğü'ne bilgi verildiği de kaydedildi.

Vatandaşlarda kar yağışı ile şaşkına döndüklerini belirterek, yaz mevsimini beklerken kışın geri geldiğini söyledi. Ayhan Kandemir isimli vatandaş, sabah kalkınca her tarafın beyaza büründüğünü ve şaşırdığını açıklayarak, "Yurdun dört bir yanında çiçekler açmış ve neredeyse yaz gelmiş. Ama biz burada halen karla mücadele ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber