486 askeri personelin yargılandığı dava yarına ertelendi

FETÖ'nün, darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davaya devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2017 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
486 askeri personelin yargılandığı dava yarına ertelendi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'da darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya sanıkların yanı sıra taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde 2016'da 4. Ana Jet Ussu 141. Filo Komutanlığında program subayı olarak görevli olan sanık eski Yuzbaşı Özgür Ötkün savunma yaptı.

O dönem Hollanda'ya dış görevle atandığını, bu yüzden 1 Temmuz'da eşyalarını göndermek üzere bir firmaya teslim ettiğini anlatan Ötkün, 13-14 Temmuz'da ilişik kesmek için filoya gittiğini söyledi.

Ötkün, eşinin de Kazan'da ilişik kesme işi olmasa evraklarını bir arkadaşı ile imzalatabileceğini belirterek, eşinin evraklarının öğleden sonraya kaldığını, kendi evraklarını ise Filo Komutanı Yarbay Hakan Karakuş'un imzalamadığını söyledi.

Karakuş'un, terörle mücadele harekatı olabileceğini, pilota ihtiyaç olduğunu söylediğini belirten Ötkün, kendisinin ise yasal olarak uçamayacağını, ayrıca kıyafetlerinin de gideceği için yanında olmadığını ifade ettiğini öne sürdü. Ötkün, Karakuş'un buna rağmen kursiyerlerle ilgilenebileceğini belirtip "kal" dediğini iddia etti.

Gece uçuşu brifingine kendisinin girmediğini, sonrasında lojmandaki evine geçtiğini, tayin olduğu için elektrikleri kestirdiğini, kendisini davet eden komşusuna geçtiğini anlatan Ötkün, saat 23.00 civarı başbakanın kalkışma olduğunu söylediği haberi izlediğini dile getirdi.

Ötkün, evindeki birkaç parça eşyasını alıp TAİ misafirhanesine gitmeye karar verdiğini ancak nizamiyeden çıkış yapmasına izin verilmediğini ileri sürerek, tekrar eve döndüğünü savundu.

Evde bir süre kaldıktan sonra Sincan nizamiyesinin aklına geldiğini ancak burada bir kamyon gördüğünü ve insanların bulunduğunu, buradan da çıkış yapamadığını iddia eden Ötkün, daha sonra 141. Filo'ya girdiğini belirtti.

Ötkün, hiçbir kursiyere talimat vermediğini, filoda biraz dolandığını, tanıdık birini göremeyince 143. filoya geçtiğini söyledi. Burada teçhizatlı ve silahlı birilerinin olduğunu ancak tanıdık bir yüze rastlamayınca tekrar 141. Filo tarafına çektiği arabasına bindiğini iddia eden Ötkün, gün aydınlanıncaya kadar beklediğini ve radyodan haberleri takip ettiğini öne sürdü.

Sabah olunca evine döndüğünü, o gece ne kimseye talimat verdiğini ne de talimat aldığını öne süren Ötkün, pazar öğlen yola çıkıp Denizli'deki ailesinin yanını gittiğini bildirdi.

Ötkün, filo idari kısım astsubayının savcıya ifade vermek üzere personeli çağırdığını öğrenmesi üzerine 28 Temmuz'da 23.00 civarı üsse gittiğini, gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını söyledi.

Sanık Ötkün, tahliye talebinde bulundu.

- Akıncıya tek başına gitmiş

Darbe girişiminin yaşandığı dönemde Özel Kuvvetler Komutanlığında (ÖKK) görevli sanık eski Yüzbaşı Murat Çakır da 15 Temmuz'da Akıncı Üssü'ne, Zekai Aksakallı'nın emrini ileten yine ÖKK'dan Yarbay Halit Kazancı'nın çağırması üzerine gittiğini iddia etti.

Çakır, üsse kendi başına geldiğini ve orada Kazancı ile görüştüğünü, onun da askeri üslere terör saldırısı yapılacağına yönelik istihbarat geldiğini, bu yüzden Zekai Aksakallı'nın emri ile personelin çağrıldığını anlattığını bildirdi. Kazancı'nın kendisini de bu yüzden çağırdığını söylediğini öne süren Çakır, 143. Filo'nun ek binasında beklediğini ileri sürdü.

Burada uyuduğunu ve 03.00-04.00 gibi devresi Fatih Yapıcı'nın arayıp "Bir şeyler oluyor" dediğini öne süren Çakır, çıkıp 143. Filo'ya gittiğini söyledi.

Sabah olduğunda gözaltına alınıp tutuklandığını anlatan Çakır, Mahkeme Başkanınca savcılıkta ifade vermediği hatırlatılması üzerine, askeri savcıya ifade vermesi gerektiğini düşündüğünden, ayrıca aç ve susuz olduğundan ifade vermediğini ileri sürdü.

FETÖ üyesi olduğu iddiasını kabul etmeyen Çakır, tahliyesini talep etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber