Maliye, hafiyeleri sokak sokak korsan işletme avında

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İndirilen vergi oranlarına rağmen kayıtdışında ilerleme sağlanamayınca, Maliye Bakanlığı yetkilileri sokak sokak merdiven altı işletme aramaya başladı. 81 ilde yaklaşık 2 hafta önce başlatılan çalışmayla sokakta tabelası olmayan ama ikamet ettiği daireye perde çekerek birkaç makineyle fason üretim yapan işyerleri tespit edilecek.

Merdiven altı işletmeleri tespit için semtlere ayrılarak yürütülen çalışmada, özellikle yeni yerleşim yerleri hedef alınıyor. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, çalışmalar için son birkaç yılın iskân raporlarının istendiğini belirterek buna ek olarak bir de su aboneliklerinin kendileri için gösterge olacağını söyledi. Çünkü su aboneliğinde konut ile işyeri ayrımının yapıldığını vurgulayan Candan, "Sokak sokak bakılanlar da var ama bu yöntem biraz rastgele bir yöntem. İskân raporu ve su aboneliği daha iyi bir yöntem. Ankara'da biz bu yöntemi uyguluyoruz" dedi. Candan, "Ankara'daki vatandaşlar bu konuda hassas. Bize bu yönde ihbarlar da geliyor. Ama İstanbul'da çok daha zor" dedi. Merdiven altı şirketlerin tespit edilmesinin ardından bu şirketlerin mükellefiyet kaydı yapılacak.

Adrese kayıtlı nüfus kaydı istendi

Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yürüttüğü adrese kayıtlı nüfus kayıt sistemi bilgilerinin de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından istendiği belirtildi. TÜİK'in çalışmasını nisan sonuna kadar bitirmesi bekleniyor. Maliye, konutlar bazında alınan kayıtlardan yola çıkarak kayıtdışında faaliyet gösterenleri tespit etmeye çalışacak.

Ankara Defterdarı Candan, Ankara'da ayrıca Kurumlar Vergisi mükelleflerinin devreden KDV'lerine ilişkin çalışma başlattıklarını söyledi. Candan, mükelleflerin satın aldıkları mala KDV ödediğini, daha sonra bunu satarken müşteriden KDV aldığını ve aradaki farkı Maliye'ye yatırması gerektiğini anlatarak "Ancak bazı mükellefler, kendi ödedikleri KDV'yi daha fazla gösteriyor ve bize KDV ödemiyor. Buna biz KDV devretmek diyoruz" dedi. 2006 yılında Ankara'da sürekli KDV devreden 36 bin 315 Kurumlar Vergisi mükellefi tespit ettiklerini söyleyen Candan, bunlardan 100 bin YTL'nin üstünde 10 bin 540 mükellef, 250 bin YTL'nin üstünde 7318, 500 bin YTL'nin üstünde de 4731 mükellef belirlediklerini, sadece 500 bin YTL'nin üstündeki Kurumlar Vergisi mükellefinin kendilerinin hedefi olduğunu söyledi. Candan, Kurumlar Vergisi ile ilgili çalışmanın ardından Gelir Vergisi mükellefleriyle ilgili çalışma başlatılacağını belirterek yine 2006 yılında 100 bin YTL'nin üstünde 7331, 250 bin YTL'nin üstünde 3170 ve 500 binin YTL'nin üstünde 1256 mükellefin sürekli KDV devrettiğini söyledi. Candan, Gelir Vergisi'nde toplam 52 bin 122 mükellefin sürekli KDV devrettiğinin tespit edildiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber