Geziler yasaklanmayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Aksaray'da meydana gelen kazada 33 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak otobüs firmasını suçladı.

Bakan Çelik, "Anlaşma yapılan otobüsle sefere konan otobüs tamamen farklı otobüslerdir. Burada taşımayı yapan firmanın kusuru vardır" dedi.

Bakan Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısı toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çelik, Aksaray'da 33 kişinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak, bakanlığın bir soruşturma başlattığını hatırlatarak, ölümlü kazalarla ilgili açılan bir soruşturmanın aceleye getirilmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi. Denetim mekanizması olan yargının hızlı çalışması gerektiğini ifade eden Çelik, "Geciken adalet adalet değildir. Gereken neyse yapılıyor. Adli soruşturma bir taraftan yürürken bir taraftan, işin İzmir boyutu ile ilgili ve Zafer İlköğretim Okulu'nda da ilköğretim müfettişleri incelemeye başladılar" dedi. İlköğretim müfettişlerinin yanı sıra bakanlık müfettişlerini de bölgeye inceleme yapmaları için gönderdiğini belirten Çelik, müfettişlerin meseleyi çok yönlü olarak inceleyeceklerini elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Kazada hayatını kaybedenler hakkında bilgi veren Bakan Çelik, kazada hayatını kaybeden 33 kişiden 7'sinin öğrenci olduğunu bu öğrencilerden 4'ünün Zafer İlköğretim Okulu öğrencisi olduğunu, 3 öğrencinin de Lise öğrencisi olduğunu söyledi. Hayatını kaybeden 21 kişinin veli olduğunu bildiren Çelik, 1 kişinin öğretmen, 2 bebek ve 2 şoförün de hayatını kaybettiğini belirtti.

GEZİLER YASAKLANMAYACAK

Gezi esnasında meydana gelen kaza dolayısıyla kamuoyunda 'geziler yasaklanacak mı?' şeklinde soru işaretlerinin olduğunu ifade eden Çelik, "Okul gezileri eğitimin bir parçasıdır. Eğitimin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Gezilerin yasaklanması söz konusu değildir" diye konuştu. Sakarya Valisinin bu konuda aldığı geçici bir tedbir olduğunu kaydeden Çelik, valinin önümüzdeki günlerde organize edilmiş olan gezilerle ilgili olarak tedbirleri gözden geçirmek amacıyla bir durdurma talimatı verdiğini anlattı. Olaydan çıkarılacak dersle ilgili olarak valinin bu konuda tedbir aldığının altını çizen Bakan Çelik, bu konuda bir yasaklamanın söz konusu olmadığını söyledi. Çelik, "Sakarya gibi diğer illerde de öğrenciler normal gezilerine devam edecekler" dedi. Bakanlığın geziler konusunda daha önce aldığını tedbirler hakkında bilgi veren Çelik, geziler konusunda bakanlığın okullara birtakım uyarılarda bulunduğunu 100 kilometreden daha uzak mesafeye gidecek olan otobüslerde D2 belgesi konusunda genelge yayınladıklarını söyledi. TURSAB ile yapılan bir protokol ile de otobüslerin niteliği konusunda gezinin Karayolu Taşıma Kanunu ile Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşımaları hakkında belirlenmiş niteliklere sahip şehirlerarası turist taşımasında kullanılan otobüslerle yapılması sağlanacaktır' ifadelerinin yer aldığını kaydeden Çelik, "Aksaray'da meydana gelen kazada yolcuları taşıyan otobüsün yaşı ile ilgili değil. 46 kişinin binmesi gereken otobüse çocuklarla, bebeklerle 60 kişinin binmesi değildir. Bu bir hatadır. Bu olay meydana gelmeseydi kimse bu hatalardan söz etmeyecekti. Anlaşma yapılan otobüsle sefere konan otobüs tamamen farklı otobüslerdir. Burada taşımayı yapan firmanın kusuru vardır. Bu kusuru görmemezlikten gelen organizatör yetkili kim varsa onların kusuru vardır. İnceleme ve soruşturma sonucunda bunlar ortaya çıkacaktır. Bundan sonra geziler devam edecek. Yapılması gereken şey tedbirlerin daha da artırılmasıdır. Biz kendi geçmişte gönderdiğimiz genelgeler dışında Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile biraraya gelerek gezilerde nelere daha çok dikkat edilmesi gerekiyor, nelerin yapılması gerekiyor nelerin yapılmaması gerekiyor hususlarında bu bakanlıklarında görüşlerini alacağız. Okul aile birliklerinin de gündemine getireceğiz ve bir genelge yayınlayacağız. Dünya'nın en detaylı genelgelerini de yayınlasanız kanunlarını da çıkarsanız bu insan unsuruna kilitleniyor. Kırmızı ışıkta geçmenin yasak olduğunu herkes bilir. Ama maalesef zaman zaman bu yasaklara uymaz ve böyle facialar da meydana gelir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber