Okul kantinlerinde 'tane ile meyve satılacak' genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 10:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, okul kantin sözleşmelerine, ?süt ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu ve tane ile sebze ve meyve satışı yapılması, gazlı, kolalı, aromalı içecekler ile kızartmalar ve cipslerin satışının caydırılması" şeklinde bir maddenin ekleneceğini genelge ile duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ?Kantin, Kafeterya, Büfe, Çay Ocağı, vb. Yerlerin Taşıması Gereken Gıda Güvenliği ve Hijyen Şartları" ile ilgili bir genelge yayınladı.

Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören yaklaşık 18 bin öğrenci ve kursiyerin büyük bir kısmının, beslenme ile ilgili bazı ihtiyaçlarını, bu okul ve kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe ve çay ocağı gibi yerlerden karşıladığına dikkat çeken Çelik, bazı bulaşıcı hastalıklar ile gıda zehirlenmelerinin kaynağının büyük ölçüde gıda güvenliği kurallarına uyulmadan üretilen, satışa veya tüketime sunulan gıda maddelerinin teşkil ettiğini kaydetti. Çelik, söz konusu yerlerden bilinçsizce alınan ürünlerin yetersiz ve dengesiz beslenme ile şişmanlığa (obezite) neden olduğunun bilindiğini dile getirdi.

Çelik, öğrencilerin sağlıklı beslenme bilinci kazanmalarına katkı sağlamak amacıyla, gıda güvenliği konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğine işaret ederek, bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya büfe ve çay ocağı gibi yerlerin denetimlerinin sağlanması gerektiğine değindi.

KANTİNLERE SIVI SABUN VE KAĞIT HAVLU ŞARTI

Kantinlerde, üzeri mermer, paslanmaz çelik veya benzeri malzeme ile kaplı tezgah olması gerektiğini belirten Çelik, bulaşık yıkama lavabosu dışında ayrı bir el yıkama lavabosu bulunmasının zorunlu olduğunu bildirdi. Çelik, kantinlere sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurma şartı getirdi.

Genelgede şunlar belirtildi:

?-Tuvaletler kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uygun uzaklıklarda bulunmalı, tuvaletler doğrudan satış ve ya tüketim yerlerine açılmamalıdır, -Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatına göre haşere ve kemirgenlere karşı gerekli önlemler alınmalıdır, -Temizlikte mümkünse tek kullanımlık temizlik bezleri kullanılmalı, mümkün değilse bezler temiz tutulmalı, -Gıdalar ambalajsız ve açıkta satışı yapılmamalı, -Kantinlerde çiğ et ve ürünleri hiçbir şekilde bulundurulmamalı ve bütün ürünler kantinlerde pişirilerek satışa sunulmalıdır. Isıtılarak servise sunulacak bu ürünlerin servisi sırasında mümkünse garnitür olarak salata verilmelidir.

-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın konu ile ilgili bilim adamları, akademisyen ve uzmanlardan oluşan komisyonun 22.3.2007 tarihli önerileri gereği, dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa(obezite) sebep olabileceği için enerjisi yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı, kolalı, aromalı içecekler ile kızartmalar(patates kızartması gibi) ile cipslerin satışının caydırılması ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretilen ve ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve ve sebze suyu, taze sıkılmış meyve suyu, tane ile meyve ve sebze satışının özendirilmesi ile ilgili olarak okul kantin sözleşmelerine birer madde eklenecektir.

ALKOL VE TÜTÜN ÜRÜNLERİN SATIŞINA SIKI ÖNLEM

-Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin tüketimini özendirici her türlü reklam, promosyon ve tanıtım amaçlı afiş, poster, broşür vb. kullanılmamalıdır.

-Kantinlerde asla yağda kızartma yapılmamalıdır.

-Çocuklar ve gençler için satışı yasak olan (alkol, tütün ve tütün mamulleri) ürünlerin doğrudan veya dolaylı bir şekilde satılmasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

ÇALIŞANLAR TIRNAK TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDECEK

-Çalışanların tırnakları kısa kesilmiş ve temiz olmalı, ellerinde açık yara ve kesik bulunmamalı. Var ise eldiven kullanılmalı.ö Çelik, öte yandan, okul kantinlerinin ?Kantin Denetim Formuöna uygun olarak denetlenmesini isterken, denetim formunda fiziki koşulların uygunluğu, gıda hijyeni, personel hijyeni, iş güvenliği gibi unsurların sorgulandığını da kaydetti.(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber