SYDF vafkı çalışanları da kadro istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki haber Haber Gönder'e iletilen bilgiler ışığında hazırlanmıştır

NEDEN KAMU GÖREVLİSİYİZ

215 bin geçici işçiye kadro verilmesi ile ilgili çalışmalarda sydv çalışanlarına da kadro verilmesini talep ettiğimizde bizlere kamu adına çalışan olma şartını gerekçe gösterdiler.

1986 Yılında 3294 Sayılı Kanunla Kurulan, 81 İl ve 830 ilçe de Yoksul yurttaşlarımıza Vali ve Kaymakamlarımızın Başkanlığında Hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında çalışan yaklaşık 4.000 personelin bu gününe kadar gerek özlük hakları gerekse statüsü bakımından ciddi anlamda hiçbir işlemin yapılmadığı bilinmektedir.

Vakıf çalışanları olarak, sorumluluğu olan yetkisi olmayan, Sosyal Devlet anlayışıyla bağdaşmayan İş garantisinin bulunmadığı, eş durumundan dolayı tayin yaptıramadığı, aylık ücretlerdeki adaletsizlikler, hem çalışanlar arasında huzursuzluk yaratmakta, hem de iş veriminde düşüşe neden olmaktadır. Bundan dolayı bu sıkıntılarımızın ortadan kaldırılması, eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanarak Vakıflar arasındaki dengesizliğin ortadan kaldırılması, eminim ki Devletimize artı değer olacaktır.

Vakıf çalışanlarının Özlük haklarının Mütevelli Heyetinden alınarak, Genel Müdürlüğe bağlanmasını, aşağıdaki açıklamaların değerlendirilmesiyle; Kaynağını Anayasadan alan, (Sosyal Devlet) asli ve sürekli bir kamu görevini yürüten, kamusal kaynak kullanan, çok katmanlı bir kamusal denetim altında görev yürüten, iç ve ikincil mevzuat düzenlemeleri ile memur benzeri vasıflarına sayısız kez atıf yapılan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanlarının KAMU GÖREVLİSİ olarak kabulünün insan hakları, eşitlik ve hukukun temel ilkeleri ışığında bir zorunluluk olduğu görülmektedir.

1 ? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları eliyle yürütülen hizmetler Anayasanın 2'nci ve 5'nci maddeleri ile düzenlenmiş olan Türkiye Cumhuriyetinin temel nitelikleri ve Devletin temel amaç ve görevleri ile doğrudan ilintilidir. Modern Devletin olmazsa olmazlarına ilişkindir.
2 ? ?Vakıfların kamu gücüne dayanan bir statüye sahip olduğu, yürüttüğü hizmetlerin kamu hizmeti olduğu, bu hizmetlerin yürütülmesinden kaynaklanan uyuşmazlığın görünme ve çözüm yerinin idari yargı olduğu? yolundaki Danıştay kararı bu hususta tartışmasız bir kamusallığa vurgu yapmaktadır.
3 ? 3294 Sayılı Yasanın 4. ve 8. maddelerinde düzenlenen Fon ve Vakıf gelirleri bağışlar dışta bırakılmak kaydı ile tamamen kamu kaynaklıdır. Yardım adıyla yapılan giderler ve personel ödemesi dahil tüm harcamalar gündelik deyişle Devlet Parası ile yapılmaktadır.
4 ? Vakıflar Vali ve Kaymakamların yakın gözetimi ve denetimi altında hiyerarşik bir düzen içinde tam bir Kamu Teşkilatı olarak görev yürütmektedirler.
5 ? Vakıflar ve Vakıf Personelince yürütülen her türlü iş ve işlemler başta Mülki İdare Amirleri olmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Başbakanlık Teftiş mekanizmaları tarafından nerede ise hiçbir kamu teşkilatında rastlanmadığı ölçüde sık ve ciddi bir denetime tabi tutulmaktadır ki, yalnızca bu husus bile bu teşkilatların Kamu Kuruluşu olduklarına güçlü bir karinedir.
6 ? Sosyal Devlet olmanın gereği olarak Devletin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları eliyle yürüttüğü hizmet ve görevler Devletin Devlet olma vasfı ile ilgili olup asli ve sürekli mahiyet arz etmektedir. Bu hizmetlerin Vakıf yapılanması içinde yürütülüyor olması hizmetin yerelliğe ve sivilliğine ilişkindir. Ayrıca çağımızdaki yeni Devlet anlayışı ve vatandaş-Devlet ilişkilerine yeni bakış açıları, saf kamu hizmetlerinin bile Vakıf benzeri yapılanmalar eliyle yürütüldüğünü göstermektedir. Bu durum ne hizmetin, ne yapının, ne de çalışanların kamusallığını ortadan kaldırmaktadır.
7 ? Fon Kurulu kararı ile düzenlenen (02/08/2006 tarih ve 2006/4 sayılı) Kadro ve Çalışma Şartlarına ilişkin Genel Esasların 10-2 maddesindeki, aynen Devlet Memurlarında olduğu gibi ?Vakıf çalışanların askerlik dönüşünde koşulsuz olarak eski görevlerine kabul edildikleri? hususunun, yürüttükleri hizmetin asli ve sürekli olduğuna ilişkin bir karine olarak kabul etmek gerekir.
8 ? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından gerçekleştirilen tüm yapım-satım işlemlerinin 4734 Sayılı İhale Kanunu'na tabi olması, bu kuruluşların kamusallığına dair çok ciddi ve belirleyici bir atıftır. Tüm iş ve işlemleri bu denli kamusal sıkı düzen içindeki kuruluş çalışanlarının kamu görevlisi olduklarını kabul neredeyse zorunluluktur.

Ayrıca ;
DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRE
Esas No :2003/131 Karar No :2004/2238

"3294 sayılı SYDT Kanunu uyarınca kurulan ve sözleşmeli Personel çalıştırma yetkisi verilen SYD Vakıflarının kamu kurumu niteliğinde oldukları tartışmasızdır. Bu kurumların çalıştırdıkları personelinde kamu hizmeti yürüttükleri ve dolayısıyle kamu personeli oldukları açıktır.Sözleşmeli personelinde diğer kamu görevlilerinin sahip olduğu güvencelere sahip olmaları gerekli ve zorunludur.
Nitekim davacı ile davalı idare arasında düzenlenen hizmet sözleşmesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda öngörülen esaslara da yer verilmiştir.
Bu durumda, bir kamu görevlisi olan davacının, görevine son verilebilmesi için 657 sayılı kanunda öngörülen göreve son verme koşullarının varlığı gerekmektedir.... "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber