'OHAL'i kaldıralım, enflasyon 3 ayda 5 puan düşecek'

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu: Bakın bugün OHAL'i kaldıralım, enflasyon 3 ayda 5 puan düşecek. Ek olarak, bir dönem sonra 5 puan da faiz düşecektir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2018 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'OHAL'i kaldıralım, enflasyon 3 ayda 5 puan düşecek'

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Bakın bugün OHAL'i kaldıralım, enflasyon 3 ayda 5 puan düşecek. Ek olarak, bir dönem sonra 5 puan da faiz düşecektir." dedi.

Erdoğdu, CHP İşveren Sendikaları ve Meslek Birliklerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ve CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Hilton Bomonti Otel'de düzenlenen toplantıda, gündemdeki ekonomik konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda konuşan Erdoğdu, Türkiye ve dünyaya dayatılmaya çalışıldığı söylenen neoliberal ekonomik modelin artık çöktüğünü, bu politikayı krizlerin ürettiğini, bu politika sonrası yoksul halkların çok daha yoksullaştığını söyledi. Bu politikanın çok ciddi gelir adaletsizliği doğurduğunu belirten Erdoğdu, bunun sonucunda da insanların kimlik siyasetine sıkıştırıldığını kaydetti.

AK Parti döneminde gelir dağılımı adaletsizliğinin dayanılmaz hale geldiğini savunan Erdoğdu, bunun sonucunda yönetilemeyen Türkiye'nin, kimlik siyaseti ve OHAL ile yönetilmeye çalışıldığını iddia etti. Erdoğdu, Türkiye'nin bütün kimliklerine saygı duyarak bu siyaseti aşmaya çalıştıklarını, 7 Haziran seçimlerinde bunun sonuçlarını bir nebze de olsa aldıklarını kaydetti.

Erdoğdu, "Taşerona bugün kadro verildiyse CHP'nin o seçim öncesi başlattığı ve o seçimle birlikte yükselttiği politikalar sonucudur. Asgari ücretin bugünkü seviyesine gelmesi bile o günkü politikaların sonucudur." dedi.

Türkiye'ye yeni bir ekonomik model önermek istediklerini, Türkiye'nin bu ekonomik modelle devam edemeyeceğini belirten Erdoğdu, neoliberal modelin önerdiği "yukarıdan aşağıya damlama" modelinin dünyanın hiçbir yerinde gerçekleşmediğini kaydetti.

Erdoğdu, "Biz bu modele karşı çaresiz değiliz. Bunun aksi de mümkündür, zenginliği tabana yayabiliriz. Yukarıdan aşağıya damlamaktansa, aşağıdan yeşerme modelinin çok daha sağlıklı, insan ve çevre dostu olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Ekonomi politikalarının 3 temel önceliği olacağını vurgulayan Erdoğdu, şöyle devam etti:

"Birincisi ve en önemlisi, gelir dağılımı adaleti olacak. İkincisi, büyümeyi de içeren bir kalkınma olacak. Üçüncüsü de, yaşadığımız çevreyle barışık bir çevre dostu programımız olacak. Bu üçü bizim için vazgeçilmez... Biz zenginliği bir hedef dairesinde halkı zenginleştirerek yapabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye'nin makro dengelerini, öngörülebilir düzenini bozmayacak, yatırımcılara güven verecek şekilde ama öncelik ücretler ve kazançlar olacak şekilde bir büyüme modelini oluşturabileceğimizi düşünüyoruz."

Erdoğdu, bu kapsamda iyi yetiştirilmiş insan varlığının, nitelikli istihdamın, mesleki eğitimin önemine işaret etti.

- "Zenginliği Türkiye'ye yaymak istiyoruz"

Aykut Erdoğdu, gelecekte yeni bir üretim biçimi olacağını ifade ederek, Endüstri 4.0'ın bazı insanları işlerini kaybetmeleri konusunda korkuttuğunu, bu nedenle Endüstri 4.0'ı mutlaka emek 4.0 ile birleştireceklerini söyledi. Bütün halkların eşit kullanacağı bir model getirebileceklerini belirten Erdoğdu, Endüstri 4.0'ın kaçınılmaz olduğunu, Endüstri 4.0'ı emek dostu haline getirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Erdoğdu, şimdiye kadar kendilerine "Aman kamu küçülsün" diye bir siyaset anlayışının dayatıldığını, bunun yanlış olduğunu gördüklerini, rekabetçi olmayan sektörlerde devletin olması gerektiğini belirterek, kamunun gereken yerlerde olacağını, özel sektörün yatırım yapmadığı yerlerde bizzat gidip fabrika açacağını, zenginliği Türkiye'ye yaymak istediklerini ifade etti.

Doğu ve Güneydoğu ile ilgili çok kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ve sorunları tespit ettiklerini anlatan Erdoğdu, "Doğu ve Güneydoğu'ya, uygulanabilir bir ekonomik modelle bir zenginlik, en azından ilk etapta yoksulluğu kıracak can suyu götüreceğiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber