Hazine eski Müsteşarı Selçuk Demiralp dahil 5 bürokrat savcılığa sevk edildi

Haber Giriş : 10 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dört yıl önce Egebank ile ilgili Bankalar Yeminli Murakıpları Raporu'nu geç işleme koydukları gerekçesiyle dönemin Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp başta olmak üzere toplam 5 bürokrat, Babacan'ın izniyle savcılığa sevk edildi

2000 yılında Egebank dosyasını da içeren bankacılıkla ilgili Bankalar Yeminli Murakıpları raporunun geç işleme konulmasından dolayı Başbakanlık Teftiş Kurulu, dönemin Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve bazı bürokratların sorumlu olduğuna karar verdi. Geçtiğimiz günlerde ilgili Bakan Ali Babacan tarafından yargılanabilmeleri için savcılığa sevk edilmesine izin verilen 5 bürokratın içinde, kurulun 'gerek yok' dediği dönemin Hazine Müsteşar Yardımcısı Teoman Kerman da yer alıyor. Babacan böylece Türkiye'de Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun yargı yolu açılmasını önermediği bir ismi de listeye koyarak örnek bir davranış göstermiş oldu.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI
2000 yılında Bankalar Yeminli Murakıpları bankalarla ilgili bir rapor hazırladı. Egebank ile ilgili hususların yer aldığı raporda bazı kişilerin sorumluklarını kötüye kullandıkları iddia edildi. O tarihte bir gazete bu raporun geç işleme koyulduğunu yazınca, Ankara Cumhuriyet Savcılığı Bankalar Yeminli Murakıpları raporunun geç işleme konulmasından dolayı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Daha sonra konu, Hazine Müsteşarlığı'ndaki bürokratların sorumluluğunu belirlemek amacıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından incelendi. Kurulun raporunda kişi bazında bazı önerilerde bulunuldu. Hazine bünyesindeki Banka ve Kambiyo Genel Müdürü Adnan Yaylacı, Genel Müdür Yardımcısı Binnur Berberoğlu ve Daire Başkanı Mesut Yıldırım hakkında sorumlu olduklarıyla ilgili net bir kanaate ulaşamadıklarını bildiren kurul, bu kişilerin haklarında Danıştay'dan yargılama izni çıkması için savcılığa sevk edilmesini önerdi.

Teftiş Kurulu, o dönemin Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Hazine Müsteşar Yardımcısı Teoman Kerman için 'Kerman'ın olaydan haberi olmadığından sorumluluğu yoktur' sonucuna vararak yargılanması için herhangi bir suç duyurusuna gerek duymadı.

SELÇUK DEMİRALP'İN SORUMLULUĞU VAR
Yine Teftiş Kurulu o dönemin Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp için koğuşturma talebiyle ilgili yazıları imzalayan en üst düzey nihai imza yetkisine sahip yetkili olduğu için, 'Yeminli Murakıplar'ın raporunun geç işleme koyulmasından dolayı sorumludur' sonucuna varıp, Demiralp'in yargılanmasını talep etti. Müsteşar olduğu için yargılama yapılıp yapılmayacağını değerlendirecek organın Yargıtay olması dolayısıyla Demiralp'in Yargıtay'a sevki gerekiyordu. Teftiş Kurulu, bir başka kişi daha o dönemin Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu Başkanı İlkay Karakoç'un da sorumluluğu olduğunu bu nedenle Danıştay'a sevkinin gerekeceğini karara bağladı.

BAKAN, KERMAN'I LİSTEYE DAHİL ETTİ
Olayı ve kişileri tek tek değerlendiren Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun bu raporu geçtiğimiz günlerde Hazine'nin bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'na geldi. Yani Ali Babacan'ın önüne...

Fakat Ali Babacan, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporu doğrultusunda Banka ve Kambiyo Genel Müdürü Adnan Yaylacı, Genel Müdür Yardımcısı Binnur Berberoğlu, Daire Başkanı Mesut Yıldırım hakkında işlem yapılması için savcılığa sevkine izin verdi. Babacan, Teftiş Kurulu'nun aksine Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu Başkanı İlkay Karakoç'un sorumluluğu olmadığı kanaatine vardı. Dolayısıyla yargılanması için sevki onaylamadı. Ali Babacan Hazine Müsteşar Yardımcısı Teoman Kerman için ise, 'Sorumlulukta bütünlük vardır, olaydan haberi olmaması söz konusu olamaz' diyerek Kerman'ın sevkine karar verdi. Ve son olarak Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'i de Teftiş Kurulu'nun raporu doğrultusunda yargılama kararı için Yargıtay'a sevkini uygun buldu. Bilindiği gibi Selçuk Demiralp, şu anda Doğan Grubu'na bağlı Dışbank'ta Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber