Çaldıran'daki zehirlenme şüphesinde 71 çocuk tedavi altında

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Nisan 2007 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Valisi Özdemir Çakacak, Çaldıran ilçesine bağlı Çubuklu köyünden 71 kişinin Van ve Muradiye'deki hastanelerde tedavi altına alındığını belirterek, ?Ölen çocuktan alınan örnekler Malatya'ya gönderildi? dedi.

Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde tedavi altına alınan hastalarla ilgili doktorlardan bilgi alan ve hastaları ziyaret eden Vali Çakacak, hastane çıkışında gazetecilere açıklama yaptı.

Çakacak, 22 Nisan'da Çaldıran ilçesine bağlı Çubuklu köyünden hastaneye getirildiği sırada yaşamını yitiren Heybetullah Koçeroğlu'nun, savcılık kararı alınmadan defnedildiğini vurgulayarak, kararın alınmasının ardından cesedin çıkartılarak otopsisinin yapıldığını ifade etti.

Koçeroğlu'nun cesedinin otopsi için çıkartılmasıyla köylülerde tedirginlik oluştuğunu anlatan Vali Çakacak, şöyle konuştu:

?Köylüler, (acaba bir salgın hastalık olabilir mi) endişesiyle doktora geliyorlar. İlk etapta 2 hasta başvurdu. Hastalık haberini alınca köye bir sağlık ekibi gönderdik. Gerekli kontrollerin yapılması ve olayın da tam olarak anlaşılması için hastaları Van'a getirdik. Sağlık Müdürlüğünden ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinden hocalarımız burada. Gerekli muayene ve tahlillerini yaptılar.?

Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde 61, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde 2, Muradiye Devlet Hastanesinde ise 8 kişi olmak üzere toplam 71 kişinin tedavi altına alındığını vurgulayan Çakacak, ölen çocuktan alınan örneklerin Malatya'ya gönderildiğini ve 2 gün içerisinde sonuçların belli olacağını dile getirdi.

-PROF. DR. ÖNER-

Hastaların ateş, boğaz ağrısı, hafif öksürük, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetlerle hastaneye müracaat ettiğini bildiren YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner ise yaptıkları muayenelerde ilk bulguların basit soğuk algınlığı olduğunu, hastalarda öldürücü, ağır ve alışılmışın dışında soğuk algınlığı belirtisinin olmadığını kaydetti.

Hastaların çoğunluğunun ilk tedavinin ardından taburcu edilecek seviyede olduğuna değinen Öner, ?Ancak olayın başka boyutları da göz önüne alınarak bu hastalar müşahede altına alındı. Gerekli tıbbı müdahaleler yapılıyor. Yarın için de tetkikler yapılacak? diye konuştu.

Prof. Dr. Öner, hastalardan alınan kan ve boğaz çöküntüsü numunelerinin Ankara'ya gönderileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

?Bütün hastaların aynı şikayetle hastanelere müracaat etmesi aklımıza besin zehirlenmesi ya da genel bir zehirlenmeyi getirebilir. Ancak hastaların klinik bulguları, hastalığın yayılış şekli ve daha çok çocuklarda olması hızlı yayılan, fakat ağır seyretmeyen bir enfeksiyonla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bu çocuklar okul çağında. Muhtemelen okulda kapalı ortamda birbirlerine bulaştırmış olabilirler. İlk bulgularımız bu. Özellikle grip tabirini kullanmıyorum, genel soğuk algınlığı tabirini kullanmak istiyorum.?

Gazetecilerin, ?Hastalarda kuş gribi şüphesi olabilir mi?? yönündeki sorusunu, Öner, ?Bu işle çok uğraşan ve bilgi birikimi olan biri olarak kesinlikle böyle bir şey düşünmediğimi ifade etmek istiyorum? şeklinde yanıtladı.

Öner, konuşmasına şöyle devam etti:

?Ölen hasta için (acaba kötü seyirli, ağır seyirli gribal enfeksiyonla mı karşı karşıyayız?) diye endişelerimiz oldu, ancak basit ve genel bir soğuk algınlığı olduğu kanısına vardık. Ölen hastaya ait bulgulara bakıldığında başka bir hasatlıktan da ölmüş olabilir. Grip salgınlarının ağır seyretmesi ve öldürücü olması normaldir. Bazen basit soğuk algınlıkları da bazı insanlarda binde, on binde bir de olsa öldürücü seyredebilir. Burada hastalara genel soğuk algınlığına yönelik tedavi uyguluyoruz.?

-PROF DR. BERKTAŞ-

YYÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Berktaş da hastalardan alınan tetkiklerden önemli bir sonuç çıkmadığını açıklayarak, ancak işi ciddiye alma yönünden en ağır hastalıkları da düşünerek tetkik ve tedavi yürüttüklerini belirtti.

Bu arada, 61 hastanın tedaviye alındığı Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki diğer hastalar, ambulanslarla Devlet Hastanesine sevk edildi. Hastanedeki yatak sayısı da artırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber