Akademik teşvikte, uluslararası yayınevi sorunu yaşanıyor
Akademik Teşvik Ödeneği değerlendirmeleri bir yandan üniversitelerde devam ederken, kurumlararası farklı uygulamalar da sürüyor !
Akademik Teşvik Ödeneği değerlendirmeleri bir yandan üniversitelerde devam ederken, kurumlararası farklı uygulamalar da sürüyor!
Bilindiği üzere, 31 Aralık 2017 tarih ve 3 üncü Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan "Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği"nin "Tanımlar ve Kısaltmalar" başlıklı 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (n) alt bendinde "Uluslararası Yayınevi"; "En az beş yıl uluslararası düzeyde faaliyet yürüten, yayımladığı kitaplar Yükseköğretim Kurulunca tanınan yükseköğretim kurumlarının kataloglarında yer alan ve aynı alanda farklı yazarlara ait en az yirmi kitap yayımlamış olan yayınevi" şeklinde tanımlanmıştır.
Bu maddede belirtilen; "En az beş yıl uluslararası düzeyde düzenli faaliyet yürüten" ibaresi yükseköğretim kurumları tarafından farklı yorumlanmıştır. Bazı üniversiteler uluslararası düzeyde bir faaliyet bilimsel ve yabancı dilde yayın yapmakla olur diye düşünerek ilgili yönetmelikte de böyle bir düzenleme olmadığı halde "Yükseköğretim Kurumu tarafından kabul edilen yurt dışındaki üniversitelerin kütüphanelerinde iki eser bulunması" şartı koyarak onlarca eser bulunsa bile yayınevini ulusal kabul etti.
Kimi Üniversite ise "Yükseköğretim Kurumu tarafından kabul edilen Yurt dışındaki Üniversitelerin Kütüphanelerinde iki eser bulunması" ibaresini tanımlayıcı alamet kabul edip aynı yayınevini uluslararası sayarak akademik teşvik puanlarında böyle dikkate aldı.
Tabii hal böyle olunca üniversitelerarası farklı uygulamalar akademik teşvikte artarak devam etmektedir. Bu sebeple; mezkur yönetmelikte geçen "uluslararası düzeyde düzenli faaliyet yürüten" ifadesinin ivedilikle açık olarak düzeltilmesi/izah edilmesi gerekmektedir.