ODAk'ın yaptığı son seçim anketi...

Haber Giriş : 25 Nisan 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANLIĞI TAMAM, SIRA GENEL SEÇİMLERDE

-İktidar partisi AKP, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile Cumhurbaşkanlığı koltuğunu neredeyse garantilerken, son anketlere göre genel seçimlerden de birinci parti olarak çıkmaya hazırlanıyor.

-Odak Araştırma ve Danışmanlık Şirketinin ?Güncel Siyasi Tercihler Nisan - 2007? araştırmasının sonuçlarına göre, yarın seçim olsa AKP oyların yüzde 32.6'sını alacak. AKP'yi yüzde 15.1 ile CHP takip ederken, yüzde 10 barajını geçerek Meclis'e giren başka siyasi parti olmayacak.

-Araştırmaya katılanların yüzde 8.21'si, genel seçimler sonrasında bir koalisyon oluşması durumunda AKP-DYP koalisyonunu destekleyeceğini belirtirken, Ankete katılanların yüzde 19'u ise ?Koalisyon İstemiyorum? diyor.

-AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 22.5 oy oranı ile açık ara farkla ?En beğenilen lider? seçilirken, Erdoğan'ı yüzde 6.7 ile Süleyman Demirel, yüzde 5.9 ile Ahmet Necdet Sezer, yüzde 5.4 ile Abdullah Gül, yüzde 4.6 ile Deniz Baykal ve yüzde 4.5 ile Devlet Bahçeli izledi.

İSTANBUL(ANKA) ? İktidar partisi AKP, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile Cumhurbaşkanlığı koltuğunu neredeyse garantilerken, son anketlere göre genel seçimlerden de birinci parti olarak çıkmaya hazırlanıyor.

Odak Araştırma ve Danışmanlık Şirketinin ?Seçmen Profili ve Siyasi Tercihler Analizi ? Temmuz 2006? ve ?Cumhuriyet ve Demokrasi ? Aralık 2006? çalışmaları ile karşılaştırmalı olarak hazırladığı ?Güncel Siyasi Tercihler Nisan - 2007? araştırmasının sonuçları açıklandı.

?YARIN SEÇİM OLURSA AKP YÜZDE 32.6 OY ALACAK?

Başkanlığını DİE Eski Başkanı Mehmet Sıdık Ensari'nin yaptığı ve toplam 10 uzmandan oluşan araştırma grubunun 31 Mart ? 12 Nisan tarihleri arasında Türkiye'nin 26 ilinde, 18 yaşından büyük 1674 katılımcı ile görüşerek hazırladıkları araştırmaya göre, yarın seçim olduğu takdirde seçmenlerin yüzde 32.6'sı AKP'ye oy verecek. Seçim anketinde, AKP'yi yüzde 15.1 ile CHP takip ediyor. Buna göre, AKP ve CHP yüzde 10 barajını aşarak Meclis'e girerken, MHP yüzde 8.8, DYP yüzde 4, ANAP 1.4, Genç Parti yüzde 4, DTP yüzde 4.1, DSP ise yüzde 2.1 oy oranı ile Meclis dışında kalacak.

?ARAŞTIRMAYA KATILANLARIN YÜZDE 16.2'Sİ KARARSIZ?

Araştırmaya katılanların yüzde 16.2'si oy kullanıp kullanmamakta kararsız olduğunu belirtirken, hangi partiye oy vereceğini söylemek istemeyenlerin oranı yüzde 4.5, ?Oy kullanmam? diyenlerin oranı ise yüzde 3.7 olarak belirlendi. Araştırmadan ?Oy kullanmam? diyenlerin oranı çıkarıldığında, AKP ve CHP'nin oy oranları yaklaşık yüzde 1 oranında artarken, yine AKP ve CHP dışında yüzde 10 barajını aşan parti olmadı.

ODAK'ın seçim anketinde hangi partiye oy vereceğine ilişkin olarak ?Söylemek istemiyorum? ya da ?Kararsızım? diyen yüzde 8.2'lik kütle çıkarıldığında ise, AKP'nin oy oranı yüzde 38.7'ye, CHP'nin oy oranı yüzde 20'ye çıkarken, MHP de yüzde 11.9'luk oy oranı ile Meclis'e girecek üçüncü parti olarak öne çıkıyor. Odak'ın Temmuz 2006'da yaptığı ?Seçmen Profili ve Siyasi Tercihler Analizi? araştırmasında AKP yüzde 33.9, CHP yüzde 12.2 oy almıştı. Aralık 2006'da yapılan ?Cumhuriyet ve Demokrasi ? Aralık 2006? araştırmasında ise AKP'nin oy oranı yüzde 26.1'e düşerken, CHP'nin oy oranı yüzde 15.5'e yükselmişti.

?DİPLOMASI OLMAYANLARIN YÜZDE 45.2'Sİ AKP'YE OY VERİYOR?

Araştırmada, oy dağılımı hane geliri ve eğitim seviyesine göre değerlendirildiğinde gelir seviyesi ve eğitim düzeyi yükseldikçe AKP'nin oy oranı düşerken, gelir seviyesi ve eğitim düzeyi yükseldikçe CHP'nin oy oranının yükseldiği belirlendi. CHP'nin oyu diplomasızlar içinde yüzde 6.5 iken üniversite mezunları arasında yüzde 23.1'e çıkarken, AKP'nin oyu diplomasızlar içinde yüzde 45.2 iken, üniversite mezunları arasında yüzde 22.7 olarak gerçekleşti. Araştırmaya göre MHP, en yüksek oyu ilk ve orta öğretim mezunlarından alırken, yarın bir seçim olduğu takdirde ev hanımlarının yüzde 42.5'i AKP'ye, işsizlerin yüzde 25.5'i CHP'ye, emeklilerin ise yüzde 6.3'ü DYP'ye oyunu vereceğini söyledi.

?HALKIN YÜZDE 19'U KOALİSYON İSTEMİYOR?

Araştırmaya katılanların yüzde 8.21'si, genel seçimler sonrasında bir koalisyon oluşması durumunda AKP-DYP koalisyonunu destekleyeceğini belirtirken, yüzde 4.8'i AKP-ANAP koalisyonunu, yüzde 4.4'ü AKP-MHP koalisyonunu, yüzde 4'ü ise CHP-DSP koalisyonunu destekleyeceğini ifade etti. Ankete katılanların yüzde 19.5'i ?Fikrim yok? derken, yüzde 19'u ise ?Koalisyon İstemiyorum? yanıtını verdi.

?EN BEĞENİLEN LİDER AÇIK ARA FARKLA ERDOĞAN OLDU?

Ankete katılanlara sorulan ?Türkiye'de şu anda hayatta olan en çok beğendiğiniz siyasi lider/devlet adamı kimdir?? sorusunun cevabı açık ara farkla Recep Tayyip Erdoğan olurken, yüzde 22.5 oy alan Erdoğan'ı yüzde 6.7 ile Süleyman Demirel, yüzde 5.9 ile Ahmet Necdet Sezer, yüzde 5.4 ile Abdullah Gül, yüzde 4.6 ile Deniz Baykal ve yüzde 4.5 ile Devlet Bahçeli izledi.

?AKP SEÇMENİ ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANI OLMAMASINDAN MEMNUN?

Başbakan Erdoğan, tüm tahminlerin aksine dün AKP MYK toplantısında partisinin Cumhurbaşkanı adayının Abdullah Gül olduğunu açıklarken, ODAK araştırmasına göre, AKP seçmenleri Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmaması halinde AKP'nin daha da güçleneceğini düşündüğünü ortaya koydu. Buna göre, AKP'li seçmenlerin yüzde 53.3'ü Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmaması halinde partinin daha da güçleneceğini düşünürken, diğer partilerin seçmenleri Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmamasının AKP'yi olumsuz yönde etkileyeceği görüşünde birleşti.

?KASABALAR AKP'YE, SİTEDE OTURANLAR CHP'Yİ OY VERİYOR?

ODAK araştırmasına göre, AKP'nin kasaba ve beldelerin oyunun yüzde 47.9'unu alırken, CHP şehir merkezlerinin yüzde 18'inin, sitelerde oturanların ise yüzde 28.6'sının oyunu alıyor. Türkiye genelinde kendini ?muhafazakar? olarak tanımlayanların yüzde 74.6'sı, kendini ?İslamcı/Şeriatçı? olarak tanımlayanların da yüzde 61.9'u AKP'ye oy veriyor.

?DTP VE CHP OYLARINI BÜYÜK ORANDA KORUDU?

Araştırma, kendi seçmeninin oylarını en yüksek oranda muhafaza eden iki partinin yüzde 87.3 ile DTP ve yüzde 75.6 ile CHP olduğunu ortaya koyarken, AKP'ye son seçimde oy verenlerin yüzde 15.1'inin önümüzdeki seçimde kararsız olduğunu gösteriyor.

?AKP YENİDEN OY KAZANMAYA BAŞLADI?

Odak'ın araştırmasının sonuç bölümünde yapılan değerlendirmeye göre ise, AKP'nin yeniden oy kazanmaya başladığı, CHP, MHP ve DTP'nin oyunu koruduğu gözlemlenirken, DYP ve DSP'nin oylarının kısmen yükseldiği, Genç Parti'nin oylarında anlamlı bir artış olduğu, ANAVATAN oylarında ise kısmen bir azalma yaşandığının belirlendiği tespitinde bulunuldu. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber