Zeytin Dalı Harekatı Türkiye'yi birleştirdi

Hava Lojistik Pilot Emekli Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, SABAH'a konuştu: Karakuş "Milletimiz PKK konusunda artık kesin çözüm istiyor" dedi ve ekledi: "PKK'yı destekleyenler hep Batılılar oldu. Halkımız bunun da artık bilincinde

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Ocak 2018 06:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeytin Dalı Harekatı Türkiye'yi birleştirdi

TSK öncülüğünde 20 Ocak'ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında birliklerimiz adım adım güvenli bir şekilde Afrin hedefine doğru ilerliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonunun gerekirse Irak sınırına kadar devam edeceğinin mesajını verirken, AB ülkelerinden olumlu sinyaller geldi. ABD ise "Güvenli bölgeyi 30 kilometreye çıkaralım" diyerek Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeye çalışıyor. Türkiye kararlı tutumundan geri adım atmıyor. Mehmetçiğin terörle mücadelede gösterdiği büyük fedakarlığı, bölgede bundan sonra yaşanacak süreci, Hava Lojistik Pilot Emekli Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş ile konuştuk. Erdoğan, "Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı'nda da benzer duyguları yaşamıştı. Afrin operasyonu Kıbrıs'ta olduğu gibi Türkiye'yi birleştirdi" dedi. Emekli komutan, SABAH'ın sorularını yanıtladı.

Afrin operasyonu hakkında genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Türk Silahlı Kuvvetli, Sur, Cizre ve Şırnak'ta yaklaşık 700 şehit verdi. Sivillerin zarar görmemesi için terör örgütüne yönelik o operasyonlarda hava kuvvetlerimizi kullanamamıştık. Afrin'de ise kullanabiliyoruz. İnsansız silahlı hava araçları vasıtasıyla harekatın tahmin edilenden daha hızlı gelişeceğini söyleyebiliriz. Takdir edersiniz ki 8-10 bin PKK/PYD'linin bulunduğu bir bölgede kolay olmayacaktır. Lider konumundakiler kaçtı. Harcanacak örgüt üyeleri de Afrin'i savunmaya çalışacak.

OPERASYONUN SÜRESİNE ABD DEĞİL BİZ KARAR VERİRİZ

ABD, sürekli olarak operasyonunhızlıca sonuçlandırılmasını istiyor. Butür operasyonlarda süreyi belirlemekmümkün mü?TSK, harekatın hızını kayıp vermemeüzerine kurgulamış durumda.Yapmak istediğimiz en önemli şey enaz kayıpla bu harekatı bitirmek. O yüzdenaceleye de gerek yok. ABD'nin "kısazamanda bitirin" açıklamasının bir anlamıyok. Harekatın süresini biz belirleriz.ABD madem bu operasyonu istemiyorduo zaman terör örgütüne o silahlarıvermeyecekti.

ABD, güvenli bölgenin 30 kilometreyeçıkarılmasını teklif etti. Bunusamimi buluyor musunuz?Elbette bulmuyorum. Bakın aslındailk teklifleri 10 kilometre ile sınırlıydı.Sonra roketler gelmeye başlayınca"30 kilometre olabilir" denildi. BenceABD'nin buradaki hedefi başka. Fırat'ındoğusundaki PKK/PYD güçlerinintemizlenmesi konusundan endişe ettiğiiçin bu teklifi yapıyor. Yani Fırat'ındoğusunda yapılacak bir harekata maniolmayı hedefliyorlar.

HAYALİ DEVLET OYUNU

ABD'nin Suriye politikası çokeleştirildi. Siz ne düşünüyorsunuz?

ABD'nin istediği açık seçik belli:İsrail'in güvenliğini sağlamak ve belkide uzun vadede Büyük İsrail hayallerinigerçekleştirmek... PKK ve PYD'yidestekleyenlere de bu arada birerhavuç veriyor. Bölgede bağımsızbir Kürt devletinin yaşaması mümkünmü? Hayali bir devlet içinmilyonlarca masum insanı mağdurediyorlar. Gerçekleşmeyecekbir hayal için insanlar ölüyor. Irakve Libya'ya özgürlük ve demokrasigetireceğiz diyen ABD şimdi buinsanları kandırıyor.

ABD'NİN YALNIZLIĞI

Time dergisinin kapağıABD'nin bölgedeki yalnızlığını çokgüzel anlatmış. O kapağı gördünüzmü?

Elbette gördüm. ABD sadeceOrtadoğu'da değil bütün dünyadagücünü yitiriyor. ABD son 28 yıldasavunmaya ve savaşlara 25 trilyondolar harcadı. Bu 25 trilyon, ABD'yive halkını fakirleştirdi. Bakın 2 kasıga290 milyar dolar zarar verdi. PortoRiko'nun elektiriğini hala verememişdurumdalar. Altyapısı fevkaladeeski. Bu iktisadi durumu görenlerKuzey-Güney gerginliğini çıkarmayaçalışıyor. Irkçılık da giderek artıyor.Kuzey Kore ve Kudüs politikalarındayaptığı hataları biliyoruz. Şimdi benzerbir darbeyi Afrin'de yiyorlar. ABD'ninartık dünyanın her yerine elini uzatabileceğibir gücü yok. Bugün artık Çin'itutabilmesi mümkün değil. 'Kendiminasıl koruyabilirim' düşüncesinde birülke konumunda. Türkiye kamuoyuABD ile ilgili devletin adımlarını değerlendirirkenbu gelişmeleri de göz önündebulundurmalı.

BUNLAR KIBRIS HAREKATINA DA KARŞIYDI

Afrin operasyonu Türkiye'yiuzun zamandır görmediğimizşekilde bir araya getirdi ve toplumungeniş bir kesiminin kenetlenmesinisağladı.Bunu neyebağlıyorsunuz?

Türkiye,Kıbrıs BarışHarekatı'nda dabenzer duygularıyaşamıştı.Afrin operasyonu,Kıbrıs BarışHarekatı'ndaolduğu gibiTürkiye'yi birleştirdi.YıllardırPKK'dan milletimizçok çekti.Bu konuda artıkkesin bir çözümistiyor. PKK'yıdestekleyenlerde hep Batılılaroldu. Halkımızbunun da artık bilincinde. PKKel yapımı patlayıcı yapamazken,mayınların hepsi Batılı ülkelerdengeliyordu. Batılı ve müttefikimizgördüğümüz İtalyan, Alman,İngiliz ve Fransızlar'ın mayınlarıhep PKK tarafından Mehmetçiğekarşı kullanıldı. Bu mayınlarınhepsini İstanbul Askeri Müze'desergiledik. Halkımız gidip oradakimayınları gezerse PKK-Batı işbirliğiniçok iyi görecektir.

Almanya'dan Leopard tanklarınınmodernizasyonu ile ilgiliolarak çelişkili açıklamalargeliyor. Bu açıklamaları nasılokumalıyız?

Bu açıklamalardanAlmanya'nın yeni tank satmakararını durdurduğunuve eskilerinde modernizasyonununyapmayacağınıanlıyoruz. Şimdide "Yeni hükümetkuruluncakarar vereceğiz"diyorlar.Ne karar verirlerseversinler.Bizimkendi tedbirimizialmamızlazım. Hertürlü savunmasilahımızıkendimiz yapmamızlazım.Eğer millisilah hamlesiniyapmasaydı Afrin operasyonuolmazdı.

HEP AYNI ÇEVRELER

Türk Tabipleri Birliği veMimarlar Odası gibi meslek kuruluşlarıAfrin gibi ulusal güvenliğimiziyakından ilgilendiren birmeselede adeta terör örgütününsözcülüğünü üstleniyor. Bu sizede garip gelmiyor mu?

Bu her zaman olmuştur.Bir örnek vereyim; aynı çevrelerKıbrıs Barış Harekatı'nada karşı çıkmıştı. Türkiye'ningüçlenmesini ve büyümesini istemeyenlerböyle önemli bir hareketebile karşı çıkmıştı. Bunu engellemekmümkün değil. Bunu zatenengelleyebilseydik dışarıya karşıda kendimizi daha iyi anlatabilirdik.Ama maalesef bu kötü propagandanınönüne geçemedik.

Afrin operasyonunun ardındanbundan sonraki süreci nasılgörüyorsunuz?

Afrin operasyonu bittiktensonra İdlip ve Menbiç konusugündemde. Afrin'de güvenliktam sağlanıp Türkiye'dekiSuriyeli misafirlerimizin bu bölgelerekaydırılması sağlandıktansonra bu iki bölgenin değerlendirmesiyapılmalı. Çok sabırlı olmalıyız.Afrin'de bu ortamı sağladıktansonra Rusya mecburen bizimyanımıza daha çok yaklaşacaktır.Diğer operasyonlarla ilgili olarakTürkiye'nin menfaati ne olacaksao yapılmalıdır. Sabırlı olmaktafayda görüyorum.

Suriye meselesi kilitlendimi? Kalıcı çözüm artık hayal mi?

Kalıcı çözüm için Türkiye'ninyaptığı bu operasyonlar çok önemli.Çözüm bence hayal değil. Bakınbizde 3.5 milyon Suriyeli misafirvar. Fırat Kalkanı bölgesineTürkiye'den 100 bin kişi kaydırıldı.İdlib ve Afrin bölgesine en az1 milyon Suriye'nin buraya geçmesibekleniyor. Bu bölgeninSuriye'den ayrılmadan Suriye'niniçerisinde kalması çok önemli.Allah silahlı kuvvetlerimize başarılarversin.

İSA TATLICAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber