Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu değişti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2007 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yasayla, Emniyet Genel Müdürlüğünün silah, mühimmat, teçhizat ve giyecek alımları, ertesi yıla geçen yüklenme kapsamına alınıyor.

Tasarının 2. maddesi, tekriri müzakere yapılarak yeniden ele alındı. AK Parti ve CHP'nin verdiği önergeyle madde yeniden düzenlendi.

Buna göre, yılı bütçesinde ödeneği bulunması ve merkezi yönetim kapsamındaki idareler için Maliye Bakanlığının uygun görüşünün alınması kaydıyla; satın alma suretiyle edinilmesi ekonomik olmayan her türlü makine teçhizat, cihazlar ve taşıtlar ile hava ambulansı ve yangınla mücadele amacıyla hava ve deniz araçlarının kiralanması veya finansal kiralama yoluyla temini, temizlik, yemek, koruma ve güvenlik ile personel taşıma hizmetleri, ankesörlü telefon ile acil yardım çağrıları hizmetleri ve bunlara sağlanan internet hizmetleri, harita plan ve proje etüt ve müşavirlik hizmetleri, orman ağaçlandırma ve amenajman işleri, kit karşılığı cihaz, aşı ve anti serum alımı için, süresi 3 yılı geçmemek, finansal kiralama suretiyle temin edileceklerde ise 4 yılı olmak üzere üst yöneticinin onayıyla gelecek yıllara yaygın yüklenmelere girişilebilecek.

Yasaya göre, idarelerin mali hizmetler birimlerinde, mali hizmetler uzman yardımcısı ve mali hizmetler uzmanı çalıştırılabilecek.

İhdas edilerek kamu idarelerine tahsis edilen ''mali hizmetler uzmanı'' unvanlı boş kadrolara, ilgili kamu idarelerince talep edilecek sayıyı aşmamak üzere belirtilen şartları taşıyan adaylar arasından, 31 Aralık 2007 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak yazılı sınav ve yerleştirme sonucuna göre atama yapılabilecek.

-''SANKİ BİZ ÖĞRENCİYİZ...''-

Tasarının görüşmelerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, iktidar ve muhalefet olarak ülke yararına olduğuna inandıkları bu tasarıyı desteklediklerini söyledi.

Anadol, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, tasarının dünkü görüşmelerinde söz alarak, CHP'nin özelleştirmeye karşı çıktığını söylediğini anımsatarak, ''Bizi karşısına aldı, sanki biz öğrenciyiz, özelleştirmeyle ilgili konuştu'' dedi.

Siyasi partiler ve kişilerin zamanla kendilerini revize ettiğini ifade eden Anadol, ''Cumhuriyetin kurulduğu zamanda, demiryolları yapılırken özel sektör vardı da biz mi karşı çıktık?'' diye sordu.

Anadol, hiçbir zaman CHP'nin özelleştirmeye karşı çıkmadığını, hiçbir CHP sözcüsünün de bunu söylemediğini dile getirerek, yatırımı, istihdamı artıracak özelleştirme istediklerini söylediklerini kaydetti.

-''(DEVLET İÇKİ Mİ SATAR?) DEDİNİZ''-

TEKEL'in içki bölümünün 292 milyon dolara özelleştirilmesine karşı çıktıklarını ifade eden Anadol, şöyle konuştu:

''Ona tabii ki karşı çıktık. Çünkü bedavaya elden çıkarıldı. 'Yapmayın, bu özelleştirmeyi ideolojik yapıyorsunuz' dedik. 'Devlet içki mi satar?' diyerek TEKEL'i sattınız. Diğer bölümüne ne oldu, onu neden satmadınız? Özelleştirmeyi yüzünüze, gözünüze bulaştırdınız. Devletin kurumlarını peşkeş çekenlere karşı eleştiride bulunduk.''

-''HANGİ ÖZELLEŞTİRMEYE EVET DEDİNİZ?''-

Anadol'a yanıt veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan,tasarıyı verdiği destekten dolayı CHP'ye teşekkür etti.

Muhalefetin ağır eleştirilerine maruz kaldıklarını, hatta bazen ''şahsi hakaretlere uğradıklarını'' söyleyen Unakıtan, bu hakaretlere yanıt verdiklerini ifade etti.

Unakıtan, Anadol'un, ''Özelleştirmeye karşı değiliz'' sözlerini eleştirerek, şunları kaydetti:

''Hangi özelleştirmeye evet dediniz? Bir tane gösterin bana. Özelleştirmeyi içinize sindiremiyorsunuz. 'Yüzünüze gözünüze bulaştırdınız' diyorsunuz. 20 senede çiklet gibi çiğne, çiğne, 8 milyar dolar... 4.5 yılda ise 20-30 milyar dolarlık özelleştirme yaptık. Bu mu yüzümüze gözümüze bulaştırma?

Bu ülke hepimizin, başka bir ülke yok. Ne istiyorsunuz, onu söyleyin. Özelleştirmeye karşı mısınız, yoksa değil misiniz? Açıkça söyleyin, biz de bilelim, millet de bilsin.''

Görüşmelerin ardından tasarı, oylanarak kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber