Genç mucitlerden 'çöpmatik'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2007 10:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bursa Demirtaşpaşa Teknik, Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerince geliştirilen ve "Çöpmatik" adı verilen sistem sayesinde, el değmeden bir pedal yardımıyla kapağı açılan çöp konteynerleri doldukları anda otomatik olarak kilitleniyor ve boşaltılması için mesaj gönderiyor.

Demirtaşpaşa Teknik Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Aksel Denktaş, İsmail Gaygısız ve Ali Samet Yegane'nin, proje ödevi olarak danışman öğretmenleri Sim Hızır ve Gökhan Pehlivan'ın gözetiminde geliştirdikleri "Çöpmatik" sayesinde, insanlar artık çöplerini, konteynerlere ellerini sürmeden atabilecek.

Projeleriyle ilgili bilgi veren Ali Samet Yegane, insanların kirli olan konteynırlara ellerini sürmemek için çöplerini, çöp konteynerlerinin yanına attıklarını, bunun da çevre kirliliğine ve kötü görüntülere neden olduğunu söyledi.

Yegane, arkadaşlarıyla birlikte buna bir çözüm aradıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"(Çöpmatik) adını verdiğimiz sistemde, çöp kutumuz bir pedal yardımıyla açılıyor. Kutu dolduğunda, kapak otomatikman kilitleniyor, pedala basılsa bile açılmıyor. Sistem, GPRS aracılığıyla konteynerin boşaltılması için belediyedeki bilgisayara mesaj yolluyor. Bu sene 3. sınıftayız. Seneye projemizi geliştirerek belediyelerin kullanımına sunmayı hedefliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber