Organ kaçakçısı doktor, Filistinli'nin böbreğini İsrailli hastaya nakletmiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da önceki gece Özel Sönmez Hospital'da yaşanan silahlı çatışmanın altından kaçak organ nakli çıktı. Hastanenin organ kaçakçılığından 5 kez gözaltına alınan Dr. Yusuf Erçin Sönmez'e ait olduğu belirtildi.

Güvenlik güçleri, hastanenin gizli bölmelerinde yaptığı incelemede ameliyathanede iki Filistinli, 1 İsrail vatandaşı ve 1 Güney Afrikalı hastayla karşılaştı. 27 yaşındaki Filistinli Zahide Mahamic'den alınan böbreğin İsrailli Zeov Wigdor'a (67), Filistinli Ömer Cader'den alınan böbreğin de Güney Afrikalı John Richard Alfred'e (60) nakledildiği öğrenildi.

Organ kaçakçılığı gerekçesiyle 2005 yılında hapis cezasına çarptırılan Dr. Yusuf Elçin Sönmez'in kurucu ortak olduğu hastaneye önceki gece 23.00 sularında giren 4 kişilik silahlı grup, hastane görevlilerinden bazı isteklerde bulundu. Bunun üzerine çalışanlar polisten yardım talep etti. Polisin olay yerine gelmesinin üzerinden saldırganlar ile güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma çıktı. Çatışmada Akif Batuhan ile Serhat Erol isimli polis memurları yaralandı. Saldırganlardan ikisi de yakalandı. Diğer iki saldırgan ise hastane binasının üst katında personeli rehin aldı. Olayın büyümesi üzerine çok sayıda özel tim bina çevresini sardı. Saldırganlar polisin üzerine tekrar ateş açtı. Polis, rehinelerin zarar görmemesi için binaya operasyon düzenlemedi. İki saldırganın gecenin ilerleyen saatlerinde teslim olmasının ardından 17 hastane personeli de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, hastanenin ortaklarından Yusuf Elçin Sönmez'in de bulunduğu belirtildi. Yaralanan polis memurları Batuhan ve Erol da Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Sönmez Hospital'da kaçak organ nakli yapıldığını tespit eden polis, operasyondan sonra hastanenin bilgisayarlarına ve mali kayıtlarına el koydu. Geçen yıl hastanenin ameliyathane, laboratuvar ve acil servisini mühürleyen İl Sağlık Müdürlüğü'nün bu olaydan sonra hastanenin tamamını mühürleyeceği belirtildi.

Para karşılığı organ nakli yasak

Türkiye'de mevcut yasalara göre birinci ve ikinci dereceden akrabalar arasında canlıdan organ nakli yapılabiliyor. Akraba olmayanlar arasında çapraz organ nakilleri için de Sağlık Bakanlığı'na bağlı organ nakil komisyonlarından izin alınması gerekiyor. Kadavradan nakiller ise sadece hastanelerin ve bakanlığın bekleme listesinde kayıtlı kişilere yapılabiliyor. Türk Ceza Yasası'nda kanunlara aykırı şekilde organ nakli yapanlar için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Kaçak organ nakli yapılan Sönmez Hastanesi'nin internet sitesinde, organ nakli yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan izin almaya ihtiyaç olmadığı ileri sürülüyor.

2 yıl hapis cezası aldı, yine akıllanmadı

Dr. Yusuf Elçin Sönmez (kot pantolonlu, gözlüklü), kaçak organ nakli yaptığı gerekçesiyle şimdiye kadar toplam 5 kez gözaltına alındı. İstanbul Tabip Odası, 1999 yılında suçüstü yakalanan Sönmez'e 6 ay meslekten men cezası verdi. Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi de 2005 yılında Sönmez'i 'organ nakli çetesi oluşturmaktan' 1 yıl bir ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak yeni Türk Ceza Yasası'ndan yararlanan Sönmez, infazdan kurtuldu. Yusuf Elçin Sönmez, son olarak geçen yıl ortağı olduğu Sönmez Hospital'da kaçak organ nakli yaptığı iddiasıyla suçüstü yakalanarak gözaltına alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber