ABD ile ilişkilerin tamirinde ilk şart Menbiç

ABD ile Türkiye arasında iki gün süren kritik görüşmelerden, kopma noktasına gelen ilişkileri normalleştirme kararı çıktı. Suriye'de YPG'ye destek, FETÖ gibi sorunlu konuları çözmek için mekanizma kurulacak. Öncelik, Menbiç'teki YPG'li teröristlerin Fırat'ın doğusuna çekilmesi olacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2018 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD ile ilişkilerin tamirinde ilk şart Menbiç

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, önceki akşam Ankara'ya geldikten sonra önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla bir toplantı yaptı. Tillerson, iki NATO müttefikinin ilişkilerinin yeniden rayına oturması ve Türkiye ile ABD'nin Suriye bağlamında yeniden işbirliği yapabilmesi için bir dizi öneriyle geldi. Türkiye'nin Menbiç'teki YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilmesi ve burada Amerikalı ve Türk askerlerin ortak kuvvet konuşlandırması önerisi dahil bir dizi teklif dün Ankara Palas'ta iki ülke dışişleri bakanları toplantısında görüşüldü. İki NATO müttefiki önemli kararlar aldı. İki ülke heyetleri, YPG, FETÖ ve S-400'ler gibi sorunlu konuları çözmek için mekanizma kuracak.

KRİTİK AŞAMADAYIZ

Hürriyet Gazetesi'nden Sevil Erkuş'un aktardığı bilgilere göre: Çavuşoğlu, Tillerson ile dün yaptığı basın toplantısında ABD ile güven ilişkisinin yeniden tesisi için önce Menbiç'te ABD'nin atacağı somut adımları görmek istediklerini söyledi. Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Şimdi böylesine kritik bir aşamadayız. Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecekti. Dün (önceki) akşamdan beri ortaya koyduğumuz irade ile esasen ilişkilerimizi tekrar normalleştirme konusunda bir mutabakata, anlayışa vardık. Bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın da beklentileri var. Atacağımız adımlar konusunda da, YPG'nin Fırat'ın doğusuna gitme konusunda da emin olmamız lazım. Uygulamayı da birlikte görmemiz lazım. Münbiç yüzde 95 Arap şehriyse, YPG unsurlarının burayı yönetmesi ya da güvenliğini tesis etmesi buranın hiçbir zaman istikrara kavuşmaması demektir. YPG buradan çıktıktan, güven oluştuktan sonra ABD ile bu konuda adım atabiliriz. Ama önce YPG'nin buradan çıkması lazım. Bu her şeyden önce ABD'nin verdiği söz."

TÜRKİYE'YE TAAHHÜTLERİMİZ VAR

Tillerson ise "İlişkilerde bir kriz noktasındaydık" diyerek, Ankara hattında son dönemde yaşanan tansiyona değindi.

"Türkiye ve ABD arasındaki ilişki, son derece derin ve önemli. Sadece çıkarlara dayalı müttefik ilişki değil, zamanın testlerinden geçmiş bir ilişki. Türkiye'nin sınır güvenliğine ilişkin endişelerini ciddiye alıyoruz. Bu çalışmalarını gerçekleştirirken özellikle sivil halka zarar gelmemesi için ricalarımız var. Gerilimin artmaması için çalışıyoruz" diyen Tillerson şöyle devam etti:

"Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Üzerinde çalışacağımız konuların birincisi bu. Tabii daha önce ABD'nin bazı taahhütleri var. Bu taahhütler henüz tamamlanmadı. Çalışma grupları çerçevesinde üzerinde çalışacağız. Menbiç buradaki önceliklerden biri olacak. Kuzey Suriye'nin tamamı üstünde çalışmaya devam edeceğiz. Belli alanlar üzerinde koordinasyon içinde çalışmalarımızı çok daha yakın bir şekilde sürdürüp Cenevre sürecini destekleyeceğiz. Çünkü bu barışçıl ve istikrarlı bir Suriye'ye ulaşmamızın yegane yöntemi. Türkiye'nin de böylelikle güvenli bir şekilde sınırlarını korumuş olacağız. Türkiye'nin güvenli bir şekilde sınırlarını korumasını tabii ki ciddiye alıyoruz. NATO ittifakında herhangi bir üyemizin böyle bir endişesi olduğunda tabii ki bunu ciddiye alıyoruz.

Haberin tamamını okumak için Tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber