Sağlık Bakanı: Telefonla randevuya son vereceğiz

Haber Giriş : 08 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mecburi hizmet getirmiyoruz

İhlas Holding Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol ile Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın birlikte sunduğu, TGRT'de yayınlanan ?Ankara Gündemi? programına konuk olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 2007 ortalarında hastanelerde gerçek randevu döneminin başlayacağını müjdeleyen Bakan Akdağ, telefonla randevuya son vereceklerini söyledi. Hastanın aile hekiminden randevu alacağını, hastaneye gitmesi halinde de gideceği saat ve tarihin belli olacağını vurgulayan Akdağ, geçmişte planlamadan kaynaklanan ciddi hataların düzeltildiğini kaydetti. Akdağ, ayakta teşhis ve tedavi hizmetlerinin yaygınlaştırması amacıyla, hastanelerdeki poliklinikleri genişleteceklerini, semt polikliniklerinin sayısını ise artıracaklarını ifade etti.

Uzman hekim sayısı artacak

Recep Akdağ, geçen hafta yürürlüğe giren nakil ve atama yönetmeliğindeki değişikliklerin mecburi hizmet veya rotasyonun tekrar getirileceği şeklinde yorumlanamayacağını anlatarak şöyle konuştu: ?Kamuda başasistan olarak görev yapmak isteyen biri Anadolu'da 1 yıl çalışacak. Ancak biz bunu söylerken, bu hizmeti yapmadığın takdirde mesleğini icra edemezsin de demiyoruz. 2004 sonu itibariyle mahrum bölgelerdeki uzman hekim sayısı artacak. 2005'te de eksiklikler büyük ölçüde tamamlanacak. Geçen yıl 13 bin 500 sağlık personeli istihdam edildi. Bu yıl içinse Maliye Bakanlığı'ndan 7 bin kadro talebinde bulunduk.?

Suda kanserojen yok

?Gıda terörüne' de değinen Sağlık Bakanı Akdağ, dünyanın her yerinde denetimlerin belli bir numune sayısı üzerinden yapıldığını hatırlatarak, ekmek ve suda kanserojen madde olduğuna dair ihbarların ardından numune sayılarını artırdıklarını dile getirdi. Bugüne kadar yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını belirten Akdağ, halkın güvenle ekmek ve su tüketebileceğini ifade etti. Türk Tabipler Odası'nın getirdikleri aile hekimliği, genel sağlık sigortası, hastanelerin tek elde toplanması gibi birçok projeye karşı çıktığına dikkat çeken Akdağ, ?Aldığımız duyumlara göre personel yönetmeliğine de karşı çıkacaklar. Bu şartlar altında Türk Tabipler Odası ile çalışmamız mümkün görünmüyor? diye konuştu.

?Aile hekimliği' 2007'de devrede

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, merakla beklenen aile hekimliğinde Türkiye'ye uygun bir modelin oluşturulmasında son noktaya gelindiğini söyledi. Pilot uygulama sonrası 2007'de aile hekimliğinin tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacağını müjdeleyen Akdağ, konuyla ilgili taslak çalışmasının tamamlandığını ifade etti.. SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda çalışmaların son aşamaya geldiğini de vurgulayan Akdağ, önümüzdeki birkaç ay içinde konunun çözümleneceğini vurguladı. ?SSK'lıların eczanelerde çile doldurmasını istemiyoruz. Ancak bu problemlerin asırlık olduğu da unutulmamalıdır? şeklinde konuşan Akdağ, KDV indirimi ve döviz kurlarındaki gerilemeyle ilaç fiyatlarında önemli bir ucuzlama sağladıklarını hatırlattı.

?Amaç dengeli dağıtım'

8 Haziranda yürürlüğe giren ?Atama ve Nakil Yönetmeliği? uyarınca, sağlık çalışanlarının atama ve nakilleri, çalışılan yerin özellikleri ve mesleki yeterliliklerin göz önüne alındığı bir hizmet puanı hesabına göre belirlenecek. Amaç, sağlık hizmetinin ülke genelinde dengeli dağılımını sağlamak.

Bıçak parasına son verdik

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir türlü engel olunamayan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da sürekli şikayet ettiği hastanelerde rehin alma olaylarına açıklık getirdi. Akdağ, ödeme imkanı varken bunu kötüye kullanan ve bürokrasiden kaynaklanan durumların dışında hastanelerdeki rehin döneminin bittiğini ifade ederek, ?Bu tür olaylar, genel bir problem olmaktan çıktı. İstisnai durumların üzerine ise hızla gidiyoruz? dedi. Türk sağlık sisteminin bir diğer kanayan yarası olan bıçak parasına da son verdiklerine işaret eden Akdağ, şöyle devam etti: ?İyi çalıştırıldığında kamuda maaşının birkaç katını döner sermayeden sadece sağlık personeli alabiliyordu. Ama uzman hekimlerin döner sermayeden aldıkları payların artmasıyla birlikte muayenehaneler kapatılmaya başlandı. Kamuda verimli çalışıldığında daha fazla kazanmak mümkündür.?

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber