27 bin kişi hem yaşlılık yardımı hem de emekli maaşı alıyormuş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tasarruf uyarıları Maliye'yi harekete geçirdi. Harcamalarda disiplin yoluna giden Maliye Bakanlığı, devlet yardımlarını mercek altına aldı. Yapılan incelemelere göre bazı vatandaşlar söz konusu yardımları suiistimal ediyor. Muhtaç olduğunu bildirerek yaşlılık aylığı alan 27 bin kişiye, aynı zamanda emekli maaşı da veriliyor.

Yaşlılık aylığından yeşil kartlılara ve öğrenci burslarına kadar pek çok farklı kalemde yapılan karşılıksız yardımlar dev bir bütçeye ulaştı. Hükümetin geçtiğimiz yıl yaptığı toplam devlet yardımı 9 milyar 334 milyon Yeni Türk Lirası'nı buldu. Bunun 1 milyar 350 milyon YTL'sini 65 yaş üzerindeki 1 milyon 232 bin 943 yoksul vatandaşa bağlanan yaşlılık aylığı oluşturdu. Ancak nüfus ile Maliye Bakanlığı kayıtlarının karşılaştırılması sonucu 27 bin kişinin haksız yere aylık aldığı belirlendi. Usulsüz yaşlılık aylığı alanlardan 11 bin 403 kişinin aynı zamanda emekli aylığı aldığı, 14 bin 188'inin ise SSK'dan maaş aldığı belirlendi. Söz konusu kişilerin aylıkları kesilirken, Maliye Bakanlığı diğer devlet yardımlarını da inceleme altına aldı. Bu çerçevede başta yeşil kart olmak üzere yaşlılık aylığı ve öğrenci burslarına kadar devlet desteklerinin hak sahiplerince kullanılıp kullanılmadığı belirlenecek. Usulsüz alınan aylıklar tahsil edilecek.

Yeşil kart giderleri 2 milyar YTL

Geçtiğimiz yıl bütçeden yapılan devlet yardımlarına ilişkin rakamlar netleşti. Buna göre yurtiçi eğitim kurumlarında okutulan öğrencilere 95 milyon, yurtdışında eğitim görenlere 6,4 milyon, Türkiye'de okutulan yabancı öğrencilere ise 16 milyon yeni lira burs ödemesi yapıldı. Parasız yatılı okuyan öğrencilerin pansiyon giderleri ise 260 milyon YTL oldu. Yeşil kartlıların tedavi giderleri 1 milyar 997 milyon yeni liraya, ilaç giderleri de 941 milyon YTL'ye ulaştı. Tarımsal amaçlı transferler için harcanan para ise 4 milyar 784 milyon yeni lira. Söz konusu tarımsal yardımlar arasında ürün destekleme ödemeleri, doğrudan gelir desteği, hayvancılık destekleme, tarım reformu uygulama ödemeleri bulunuyor. Koruyucu ailelere yardım ödemeleri 5 milyon 200 bin YTL olurken, geçtiğimiz yıl Türk kültür varlığının korunması ve tanıtımı için 3 milyon 700 bin yeni lira harcandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber