Solda birlik mi doğuyor? Baykal, DSP'ye zeytin dalı uzattı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugün katıldığı bir televizyon kanalında ve partisinin grup toplantısında DSP'ye seslenerek, "birlik olalım" çağrısı yaptı.

Katıldığı televizyon programında solda birlik ile ilgili bir soru üzerine Baykal, solda birlik özleminin fevkalade ciddi olduğunun gözlendiğini belirterek, "Solda farklı örgütlenmeleri bütünleyerek, bir ana temel çatı etrafında Türkiye'deki sol potansiyeli yansıtma görevimiz var" dedi.

Türkiye'de sol siyaset içinde yer alan çeşitli partilerin, kurumların bir araya gelmesinin, çok büyük bir mutluluk ve psikolojik ferahlama yaratacağını dile getiren Baykal, bunu çok önemsediklerini ve bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

DSP ile CHP'nin birleşmesine yönelik bir soru üzerine Baykal, "DSP'nin Ecevit'in partisi" olduğunu söyledi. Bülent Ecevit'in, Türkiye'de sol hareketin saygıdeğer, önemli ve temel şahsiyetlerinden birisi olduğunu ifade eden Baykal, "DSP'de Ecevit havası, kimliği vardır ve o kimlik bizim sol hareketimizin ortak bir kimliğidir. Yani bugün biz DSP ile birleşirsek, sadece DSP ile birleşmiş olmayacağız, aynı zamanda Ecevit ile birleşmiş olacağız" diye konuştu.

"Türkiye'de bir DSP-CHP bütünleşmesini sağlamamız gerekir" ifadesini kullanan Baykal, "birleşmenin, tek çatı altında biraraya gelmek olduğunu" kaydetti.

Baykal, ancak, DSP'lilerin, "DSP'yi yedekte, ayrı parti olarak tutmaları" ve CHP ile parlamentoya girdikten sonra istifa etmelerinin, Türkiye'nin talep ettiği işbirliği olmadığını anlatarak, iki partinin birleşmesi konusunda şu ana kadar kabul edilebilir bir çalışma yapılmadığını bildirdi.

KARAYALÇIN: SORUN TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMA SORUNU DEĞİL

Bir basın toplantısı düzenleyen SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise solda birlik konusuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yaptıkları görüşmelerde birliktelik konusunun gündeme geldiğini anımsatan Murat Karayalçın, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Benim önerim, tüm sosyal demokrat partilerin ve partileşmemiş siyasi oluşumların CHP çatısı altında bir araya gelmeleri, ortak bir hükümet programı hazırlamaları ve ortak bir başbakan adayı çıkarmaları şeklindedir. Neden CHP çatısı?, çünkü CHP ana muhalefet ve Türkiye'nin eski partisi olduğu ve şu an da TBMM'de çok güçlü bir şekilde temsil edildiği içindir. O yönüyle bir çatı sorunu yok. Sorun, 'Partinizi kapatın öyle gelin' istemi nedeniyle yaşanmaktadır. Çünkü, CHP 'O çatıyı kapatacaksınız' diyor. Dün Genç Parti Milletvekili Emin Şirin, sayın Baykal'ı ziyaret etmiş. Öyle görüyorum ki Genç Parti, CHP listelerinden seçime girecek. Ama CHP yönetimi, Genç Parti'ye çatınızı kapatın öyle gelin diye bir istemi iletmiş değil. Kurumsuzlaştırma siyasi anlamda kimliksizleştirme gibi bir teklif ortaya konuyor. Ama bu doğru ve uygun bir teklif değildir." Karayalçın, bir gazetecinin halkın seçeceği cumhurbaşkanı konusunda bir isim düşünüp düşünmediği yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanlığı için hepimizin gönlünden geçirdiği isimler olabilir.

Ama ben böyle bir isim vermeyi doğru bulmuyorum. İlk kez 2 turlu bir seçim yapacağız. Cumhurbaşkanımız, sağcı yada solcu olabilir. Benim için önemli olan cumhurbaşkanının çok yüksek bir katılımla seçilmesi, cumhuriyetin temel ilkelerine, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı olmasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber