Muhalefette ittifak komedisi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aylardır erken seçim isteği ile kamuoyuna ?seçime hazırız? mesajını veren muhalefet partileri ?ağır' koşullarla bütünleşme ya da birleşme çabasına girişti

DYP ile ANAVATAN Partisi'nin, CHP ile DSP'nin CHP ile Genç Parti'nin ve DYP ile Genç Parti'nin ?birleşme" çabaları Türk siyasi tarihine geçecek istek ve teklifleri gündeme getirdi. Seçimlerin 22 Temmuz'da yapılacağının açıklanmasının ardından partiler arasında güçbirliği yapabilmek için gerçekleştirilen görüşmeler hız kazandı. DYP ile Anavatan Partisi arasında yapılan görüşmeler son noktaya geldi. Anavatan Partisi ile DYP arasındaki görüşmeler, iki partinin kendisini feshederek üçüncü bir partinin çatısı altında birleşme senaryosu ile başladı. Daha sonra DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a, Türk siyasi tarihinde örneğine rastlanmayan "Genel Başkan Ağar-Başbakan Mumcu" formülü götürüldü. Gelinen son noktada, DYP'nin Hazine yardımı alması sebebiyle üçüncü bir parti çatısı altında seçime gitmenin maliyeti ortaya çıktı. ANAVATAN Partisi, DYP listelerinden seçime gidilmesinde uzlaştı, "Genel Başkan Ağar-Başbakan Mumcu" formülü ise rafa kalktı. Aday listelerinde bir sorun yaşanmazsa iki parti birlikte seçime gidecek.

SOLDA ?ŞARTLI BÜTÜNLEŞME"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "DSP ile bütünleşmek istiyoruz" sözleri ile seçimlere DSP ile birlikte gidebilecekleri mesajını verdi. DSP, "Partinin kapatılması dışında CHP çatısı altında seçime girmeye" yeşil ışık yaktı. Baykal'ın şartı ise DSP'nin kapatılması. DSP'nin kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit ise Bülent Ecevit'in sağlığında yaptığı ?ittifak turlarında" olumsuz cevap aldığı Baykal'a sırtını döndü. Rahşan Ecevit, DSP'nin CHP ile bütünleşmesinin mümkün olmadığı mesajını verdi. Nitekim Baykal dün solda birlik umudunun kalmadığını açıkladı. DSP Genel Başkanı Sezer de ''Eğer CHP iktidar, sayın Baykal da başbakan olmak istiyorsa DSP ile seçime giderek ancak bu gerçekleşir'' dedi.

GENÇ PARTİ MUAMMASI

Genç Parti ile CHP ve Genç Parti ile DYP arasında da seçimlerde güçbirliği yapılmasına ilişkin görüşmeler sürüyor. Genç Parti hem CHP'ye hem de DYP'ye partinin hükmi şahsiyetini koruyarak seçim işbirliği yapılması şartını götürdü. CHP ve DYP'nin Genç Parti'ye vereceği cevap ise henüz belli olmadı. Genç Parti, birkaç gün içinde bu partilerle herhangi bir seçim işbirliği imkanı bulamazsa, seçime tek başına girecek. Genç Parti'nin, DYP ile birlikte seçime gitmesinin en önemli şartını ise ANAVATAN'ın bu birlikteliğin içinde olmaması oluşturuyor. Genç Parti'nin, DYP ve ANAVATAN'ın birlikte seçime gideceğini açıklaması halinde sadece CHP ile görüşeceği kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber