Yaz okulu isyanı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Birçok üniversitede bütünleme sınavları yerine ücretli yaz okulu açılıyor Para verip bu okullara gidene sınav hakkı tanınıyor. Gitmeyen kalıyor!

Üniversiteli arkadaşlardan son dönemde 'yaz okulları' ile ilgili yoğun mektup almaya başladım. Birçok üniversitede bütünleme sınavlarının kaldırıldığı ve yerine ücretli yaz okullarının açıldığı belirtiliyor. Parayı verip 280 saatlik yaz okuluna giden öğrenciler, bir sınav hakkı daha kazanıyor. Parası olmayan ise kaldığı dersleri bir sonraki yıl tekrarlıyor. Öğrenciler, bu durumda eşitliğin bozulduğunu ifade ediyor.

'NOTLAR DÜŞÜRÜLÜYOR'

Üniversitelilerin iddiaları arasında, bazı hocaların yaz okullarını doldurmak için 'çan eğrisi' metoduyla notları düşürdüğü de var. Öğrenciler "Yaz okulları şartsa bütünleme de kalsın" diyor. Böylece isteyen yaz okuluyla, istemeyen gitmeyip bütünlemede başarısızlığını telafi edebilir. Üniversite

yöne timleri bu konuda bir açıklama yaparsa, onu da duyururuz.

Mektuplardan biri şöyle:

"Bizler, yaz okulu uygulamasının kaldırılarak eskiden olduğu gibi bütünleme sınavı hakkımızın tekrar geri verilmesini istiyoruz. Yaz okuluna karşı olma mızın sebepleri şunlardır:

* Yaz okulu, güz ve bahar dönemlerine göre çok daha pahalı. Ücreti yatırabilenler bir sınav hakkı daha elde ederken, parayı veremeyenlerin bu hakkı olmuyor. Eğitimde eşitlik kayboluyor.

* Bilhassa çan eğrisi uygulamasında, öğrencilerin notları girildikten sonra öğretmenlere 'Bağıl ortalama'yı aşağıya çekme şansının verilmesi, ne kadar çalışırsak çalışalım, hangi notları alırsak alalım, 'yaz okulcu' hocalara istedikleri kadar öğrenciyi sınıfta bırakma imkanı tanıyor.

* Yaz okulunda dersleri gündüz ve tüm öğrenciler birlikte yapmamıza rağmen, 'ikinci öğretim'de okuyan arkadaşlarımızdan 2-3 kat daha fazla miktarda ücret talep ediliyor.

* Okuttukları tüm derslerden yaz okulu açan öğretmenlere, Sayın Rektörümüz tarafından şu sorunun sorulmasını istiyoruz: Yaz okulu açılamayacak kadar öğrencinin başarısız olduğu bir dersiniz neden hiç olmuyor?

'OYLAMA YAPILSIN'

* Çan eğrisi sisteminin başarılı olması için ortalama 30-40 soru sorulması gerektiği, YÖK'ün makalelerinde de var. Bizleri yaz okulu na döken öğretmenlerin tamamı, birkaç soru ile sınav yapıyor.

Demokrat kişiliği ile tanıdığımız ve öğrencilerin sorunlarına karşı her zaman duyarlı olduğunu duyduğumuz Sayın Rektörümüz'den "Fakülte ve yüksek okullarda 'yaz okulu' mu, 'bütün leme sınavı' mı?" şeklinde bir oylama yapmasını istiyoruz."

(Sakarya Üniversitesi Akyazı MYO öğrencileri)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber