Askerlere yolsuzluk cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzakları satan 8 askerin yargılandığı dava sonuçlandı.

İZMİR Gaziemir Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda 2 subay, 2 astsubay, 1 emekli binbaşı olmak üzere toplam 8 kişinin, ordunun ihale ile satın aldığı zeytinyağı, zeytin, sucuk, kadayıf ve sütleri piyasaya sattıkları iddiasıyla yargılandıkları dava 5 yıl sonra sonuçlandı.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan 2 subay, 2 astsubay ve erzakları veren toptancı 2 yıl ile 4 yıl 10 ay 10 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklardan üçü ise beraat etti.

Erzak yolsuzluğu olayı 2002 Yılı Ocak ayında ortaya çıkarıldı. İddiya göre Gaziemir Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda Levazım Mal Saymanı olarak görev yapan Levazım Yüzbaşı Ahmet Cayık (35), aynı yerden emekli olan ve Kağan Gıda Limidet Şirketi'ni kuran Levazım Binbaşı Cengiz Belbese (51) ile anlaştı.

Yüzbaşı Calık, olay tarihinde Belbese'ye ait, sürücü Sami Aydoğan'ın kullandığı 35 AKA 31 plakalı sivil aracı askeri birlik içine sokup, 62 teneke zeytinyağını yükletti. Sanıklar bu malları Isparta'da bulunan Osman Kahraman'a ait Gülmaya Gıda Sanayii ve Sağlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi'ne götürüp sattı. Osman Kahraman da bu yağları, ihalesine girip kazandığı Isparta Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'ne verdi.

Ancak kısa bir süre sonra yağların fazla asit içerdiğini öne süren hastane yetkilileri yağları iade etti. Osman Kahraman da bu yağları Isparta Tariş Başbayii Aydın Gıda'ya sattı. Gıda şirketi 14 teneke yağı sattı.

Ancak geri kalan 48 tenekenin kullanma süresi dolunca İzmir Tariş Müdürlüğü'ne iade etti. Burada yapılan incelemede, yağların daha önce Gaziemir Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'na satıldığı ortaya çıktı. Tariş yetkilileri, sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

TUTUKLANIP ASKERİ MAHKEMEYE ÇIKARILDILAR

Bunun üzerine araştırma yapan askeri yetkililer, Gaziemir Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda Levazım Mal Saymanı olarak görev yapan Yüzbaşı Ahmet Cayık aynı yerde görevli Levazım Astsubay Kıdemli Başçavuş Mustafa Cafer Yener (44), Kıdemli Üstçavuş Ali Hüner (35), emekli olan Levazım Binbaşı Cengiz Belbese, 2000 yılında Ulaştırma Okulu'ndan Elazığ 3'üncü Psikolojik Harekat Tabur Komutanlığın'na atanan Levazım Yüzbaşı Muammer Arslan (40), malları alıp satan Sami Aydoğan (41), Osman Kahraman (48) ve Nedim Sever (32) yakalanıp tutuklandı.

Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde süren davada 6 ay tutuklu kalan sanıklar, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Ayrıca asker olan sanıklar açığa alındı.

GELİRLERİYLE ORANTISIZ MAL VARLIĞI

Askeri Savcılık tarafından hazırlanan İddianamede, sanıkların birlikte hareket ettikleri, orduya ait malların saklanması ile kullanılmasından sorumlu oldukları belirtildi. Sanıklardan Yüzbaşı Ahmet Cayık, Astsubay Cafer Yener ve Astsubay Ali Hüner'in emekli binbaşı Cengiz Belbes'e ait şirketten mal alırken, fiyat ve miktarlarda oynama yapıp kendilerine menfaat sağladıkları, alınan malların bazılarını da tüketilmiş gibi gösterip zimmetlerine geçirdikleri öne sürüldü.

İddianamede sanıkların Hazineyi 2000 yılı itibariyle 812 bin YTL zarara uğrattıkları kaydedildi.

Sanıklar duruşmalarda verdikleri ifadelerde nasıl menfaat temin ettiklerini anlatıp, suçlarını kabul etti. Yapılan araştırma sonucu Yüzbaşı Ahmet Cayık ile Astsubay Ali Hüner'in gelirleriyle orantılı omlayan mal varlığına sahip oldukları, bunları da suçun işlendiği tarihlerde edinmelerinin dikkat çekici olduğu vurgulandı.

ZARARI DA FAİZİYLE ÖDEYECEKLER

Beş yıl süren dava İzmir'deki Hava Eğitim Komutanlığı'ndaki Askeri Mahkeme'de son kez görüldü. Yapılan son duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan Levhazım Yüzbaşı Ahmet Cayık ile Yüzbaşı Muammer Arslan'ı 4'er yıl 10'ar ay 10'ar gün, emekliye ayrılan Levhazım Kıdemli Başçavuş Mustafa Cafer Yener'i 2 yıl, Levhazım Kıdemli üstçavuş Ali Hüner'i 2 yıl 11 ay, askeriyeden verilen erzakları pazarlayan Cengiz Belbes'i 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum etti.

Ayrıca mahkeme masrafları ile suç tarihinde 812 bin YTL olan zararın yasal faiziyle birlikte ceza alan sanıklardan tahsil edilmesine, asker olanların orduyla ilişkilerinin kesilmesine karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber