Üniversitedeki sicil ayıbı mahkemeden döndü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eski Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Düğer tarafından sicil raporları 'radikal dinî akımlarla bağlantılarının bulunduğu' şeklinde doldurularak işlerine son verilen 65 üniversite personeline geri dönme imkanı doğdu.

İsmail Hakkı Düğer'in hapis cezası mahkemece ertelendi.

Daha önce Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi'nce çeşitli iddialardan yargılanan öğretim üyelerine maddî ve manevî tazminat ödemeye mahkum edilen Düğer, Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 'personelin sicil raporlarında usulsüzlük yaptığı' gerekçesiyle hapis ve adlî para cezasına çarptırıldı. Karar, mahkeme tarafından ertelenirken, sicilleri geçmişe yönelik bozulan 65 personele de işine geri dönme imkanı çıktı.

2001 yılında sözleşmeleri yenilenmeyerek üniversiteyle ilişkileri kesilen 65 akademik personel, idare mahkemesine iptal davası açmıştı. Ancak mahkeme, DPÜ lehine karar vermişti. Sicil raporlarının sonradan geriye dönük ve usulsüz olarak doldurulduğu iddiasıyla cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunan akademik personel, 6 yıl aradan sonra haklı olduğunu ispatladı. Avukat Numan Benli, 6 yıldır sürdürülen hukuk mücadelesi sonunda müvekkillerinin uğradığı haksızlığın mahkeme kararıyla da tespit edildiğini söyledi. Benli, "Bu aşamadan sonra dosya zamanaşımına uğramadan Yargıtay'da onaylanırsa, müvekkillerimin görevlerine dönme yolu açılacaktır. En büyük beklentimiz, zamanaşımı dolmadan Yargıtay'dan onaylanarak dönmesidir." şeklinde konuştu.

Prof. Düğer ile mahkemelik olan akademisyenlerden Dr. Ahmet Zafer Tel de, Düğer'in, kararda belirtilen akademik personelin sicil raporlarına 'devlete karşı hasmane tavır içerisindedir' ithamını yazma cüretini de gösterdiğine işaret ederek, şöyle konuştu: "Düğer, devlet adına bu cezayı aldığına göre, şimdi kendi tavrını gözden geçirmesi gerekir. Akademik personel, İsmail Hakkı Düğer'in iftiralarından bu kararla aklanmış oldu. Bu karar yazdıklarının iftira niteliği taşıdığının belgesidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber