Değişken faizli konut finansmanına açıklık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Merkez Bankası, değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde faiz oranının, referans alınan faizin veya endeksin değişimine belirli bir marjın eklenmesi suretiyle hesaplandığını bildirdi.

Merkez Bankası, 5 Mayıs Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan, "Değişken Faizli Konut Finansmanı Sözleşmelerinde Kullanılabilecek Referans Faizler ve Endekslere Dair Tebliği"ne ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde kullanılabilecek referans endeksin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) olarak belirlendiği hatırlatıldı.

Değişken faizli konut finansmanı sözleşmeleri düzenlenirken veya sözleşmede belirtilen dönemlerde faiz oranı ayarlaması yapılırken, içinde bulunulan aydan iki önceki ayda TÜİK tarafından açıklanan TÜFE yıllık yüzde değişim oranı esas alınacağı belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Sabit faizli konut kredisinde; kredinin vadesi boyunca krediye uygulanacak faiz oranı değişmemekte ve kredi kullanan tüketici faiz değişimlerinden etkilenmemektedir.

Değişken faizli konut kredilerinde ise TÜFE'ye bağlı olarak kredinin vadesi boyunca uygulanacak faiz oranında yukarı veya aşağı yönlü değişimler olabilecek, dolayısıyla kredi kullananlarının ödeyecekleri taksitler değişiklik gösterebilecektir.

İpotekli konut finansmanı piyasasının gelişmesi ve işlerlik kazanmasına paralel olarak, zaman içinde konut finansmanı kuruluşları ile kredi kullanacaklara farklı alternatifler sağlamak üzere, farklı nitelikteki referans faizlerin ve endekslerin de uygulamaya konulmasına izin verilebilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber