Öğretmenler, en fazla sigara içen meslek gruplarının başında yer alıyor

Haber Giriş : 16 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Madde Bağımlılığı Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı araştırma, Türkiye'de sigara bağımlılığının geldiği noktayı gözler önüne serdi. İşte korkunç sonuçlar...

Türkiye'de ilköğretim öğrencilerinin yüzde 9'u sürekli sigara kullanırken, öğretmenler de en fazla sigara içen meslek gruplarının başında yer alıyor. Özellikle bayan öğretmenler, ebe ve hemşire gibi bayan sağlık personeli arasında sigara bağımlılığı çok yüksek seviyede bulunuyor

'Türkiye Küresel Gençlik Tütün Araştırması' adlı anket çalışmasına, ülke genelinde 61 ilden ilköğretim 7 ve 8 ile lise birinci sınıflardan toplam 15 bin 957 öğrenci katıldı. Araştırmada, Türkiye'de sigara ve diğer tütün mamüllerinin kullanım sıklığı ile birlikte, tütünle mücadelede için belirlenecek politikalarla ilgili çeşitli veriler elde edildi. Türkiye Küresel Gençlik Tütün Araştıması'nın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlar şöyle:

`` Öğrencilerin yüzde 29'u en az bir kez sigara içmeyi deniyor.

Öğrencilerin yüzde 9.2'i da sürekli sigara bağımlısı.

Sigara içen öğrencilerin üçte biri de 10 yaşından önce başlamış.

Hiç sigara içmeyen öğrencilerin yüzde 7.7'si gelecek yıl sigaraya başlamayı düşünüyor.

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 90'ının anne ya da babası sigara içiyor.

Öğrencilerin çoğu sık sık sigara reklamlarıyla karşılaşıyor ve okullarda sigaranın zararlarıyla ilgili yeterli eğitim verilmediğini düşünüyor.

SİGARA İÇME ORANI ARTTI
Bakanlık, batılı ülkelerde sigara kullanımının azalmasına karşın Türkiye'de hızla arttığını bildirdi. Türk erkeklerinin yüzde 60'ı, kadınların da yüzde 20'sinin sigara içtiğini belirten Bakanlık, bayan öğretmenlerde ve bayan sağlık personelinde sigara içme oranının yüksek olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, son yirmi yılda Türkiye'de sigara içme oranının yüzde 80 arttığını kaydetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber