TSE standart getirdi. Sağlık memuru harita ve kroki okumayı da bilecek

Haber Giriş : 17 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSE'nin sağlık memuru standartları uyarınca bir sağlık görevlisi, çeşitli sağlık istatistikleri ve benzeri konularda bilgi sahibi olacak. İşinin gerektirdiği aktiviteleri, yer bilmeyi, malzeme ve araç-gereç belirlemeyi, personel seçimini, iş takvimi yapmayı ve halkın kaynaklarından yararlanmayı da öğrenecek.

TSE, hemşireler, kapıcılar ve ayakkabı tamircilerinden sonra sağlık memurlarının da taşıması gereken asgari mesleki bilgi standartlarını tespit etti. Buna göre bir sağlık memurunun gerekli durumlarda kullanmak üzere ileri derecede harita ve kroki okuyabilme yeteneğine sahip olması gerekiyor. TSE'nin hazırladığı standardı ?saçma' bulan sağlıkçılar, harita ve kroki okuma becerisinin yüksek öğrenim sonucu kazanılabileceğini, TSE'nin yapması gerekenin mesleklere göre geçim standardını ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.

Türk Standartları Enstitüsü'nün yayınladığı sağlık memuru standartları uyarınca bir sağlık görevlisi, güneş çarpmaları, boğulma ve zehirlenme gibi durumlarda alınacak önlemleri de bilecek. Ayrıca ülkenin doğum ve ölüm oranları, çeşitli sağlık istatistikleri ve benzeri konularda bilgi sahibi olacak. İşinin gerektirdiği aktiviteleri, detaylamayı, sıralamayı, yer bilmeyi, malzeme ve araç-gereç belirlemeyi, personel seçimini, iş takvimi yapmayı ve halkın kaynaklarından yararlanmayı da öğrenecek.

Belirlenen standartlara göre sağlık memurlarında aranacak özelliklerin başında harita ve kroki okuyabilme ve kullanabilme becerisi geliyor. TSE'li bir sağlık memurunun, aile planlamasının önemiyle kısırlık kavramının neyi ifade ettiğini çok iyi bilmesi ve aileleri bu konuda aydınlatabilmesi de gerekiyor. Sağlık memuru bunun yanında halkın evlilik hakkındaki alışkanlıklarını, akraba evliliğinden doğacak zararlarıyla saklanması zorunlu ve gerekli belgelerin öngörülen yasal saklama sürelerini de iyice kavramış olacak.

Standartta, sağlık memurunun ilkyardım kurallarını, ağrıyı, kanama ve çeşitlerini, travma ve çeşitlerini, suni solunum yöntemlerini, kırıklarda ve yanıklarda alınacak önlemleri bilmesi önerilirken, güneş çarpmasında, donma ve zehirlenmelerde alınacak önlemleri ve ağrı şokuna mani olabilmeyi bilmesi de önkoşul olarak getiriliyor.

Sağlıkçılar itiraz etti

Sağlık-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Doktor Ahmet Aksu, TSE'nin hazırladığı standardı saçma sapan bulduğunu söyledi. Ülkenin doğum ve ölüm oranları gibi bilgileri sağlık memurlarının değil aile planlamacılarının bilmesi gerektiğini belirten Aksu, "Bu standardı hazırlayanlar belli ki sağlıkla ilgili bir şey bilmiyor. Sağlık memurunun harita ile ne işi olur? Harita ve kroki okuyabilme becerisi dört yıllık fakülte bitirmeyle kazanılır." dedi.

"TSE neden açlık ve yoksulluk sınırı konusunda standart belirlemiyor?" diyen Memur-Sen Genel Başkanı Doktor Ahmet Aksu sözlerini şöyle sürdürdü: "TSE'nin yapması gereken bir sağlık memuru kaç lira ile geçinir, asgari geçim standardı nedir bunları araştırsın. Mesleklere göre geçim standardını ortaya çıkarsın. TSE bu işlerle uğraşsın."

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber