Ekonomi bürokratlarının çoğu aday olmak yerine kamuda kalmayı tercih etti..

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Partilere bürokrat akını yaşanırken, ekonomi bürokrasisinin ağır topları yerinde kaldı. Ekonominin gözde isimleri siyaseti değil kamuyu tercih etti

Türkiye 22 Temmuz seçimlerine kilitlenirken, milletvekili aday adayı olmak isteyen bürokratların istifası nedeniyle kamu bürokrasisi adeta boşaldı. Başta Başbakanlık ve çeşitli Bakanlıklar olmak üzere kamu bürokrasisinde bir çok gözde kamu görevlisi görevinden ayrılırken, ekonomi bürokrasisinde ise bu gelişmenin tersi yaşandı. Ekonomi bürokrasisinin ağır topları siyasete soyunmak yerine, görevlerinin başında kalmayı tercih etti. Erken genel seçimde milletvekili aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerine istifa etmeleri için tanınan süre önceki gün sona erdi. Kurumlarına istifa dilekçelerini veren bir çok tanınmış bürokrat, çeşitli partilerden aday olmak için makamlarına veda ettiler.

BAKANLARIN TAVRI ETKİLİ OLDU

Tercihlerini siyasetten yana kullanan bu isimler ağırlıklı olarak Ak Parti, CHP ve MHP'den aday olmak için hazırlık yaparken, 22 Temmuz'u önceki seçimlerden ayırt eden en farklı özellik ise ekonomi bürokrasisinde yaşandı. Daha önceki seçimlerden farklı olarak ekonomi yönetiminin parlak yöneticileri bu seçimlere ilgi göstermedi ve ekonomi dümenini terk etmedi. Bürokratların bu tavrında en önemli etken ise bağlı bulundukları bakanlar oldu. Tepe yöneticilerinin istifası nedeniyle bürokrasinin boşalacağı ve bunun da ekonomik istikrarı zedelemesinden endişe eden ekonomiden sorumlu bakanlar, adeta fren görevi gördü. Bunun en çarpıcı örnekleri Maliye Bakanlığı'nda yaşandı. Görevlerinden istifa etmesi beklenen Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ve Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, Bakan Unakıtan'dan izin alamadıkları için görevlerine devam kararı aldı. Yine Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'da bürokratlarına bu konuda veto uygulayan bir diğer bakan oldu. Kendisine bağlı Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası , Ziraat Bankası ve Halk Bankası yöneticilerine, ?Görevinizin başında kalın. Ekonominin size ihtiyacı var. Sakın bana güvenerek istifa etmeyin? uyarısında bulunan Babacan'ın bu talimatı etkisini gösterdi ve bu kurumlarda tek bir kişi dahi istifa etmedi. Kamuoyunun genel beklentisinin tersine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'de benzer gerekçelerle istifa etmeyen bürokratlar arasında yer aldı.

Tercihini siyasetten yana kullananlar

Buna karşın siyasi arenaya atılmak için görevlerinden istifa eden ekonomi bürokratları ise şöyle: DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfü Elvan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Üyesi Kemal Çevik, İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, Gümrük eski Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, Kamu İhale Kurumu Başkan Yardımcısı Atilla Şahin, Kamu İhale Kurumu üyesi Bilal Karaca, Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Gelir İdaresi Daire Başkanı Namık Kemal Uyanık, Gelir İdaresi Daire Başkanı Veysel Karani Aksungur, Hazine Müsteşarlığı Moskova Ekonomi Müşaviri Kenan Şahin, Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Erkan Akçay, Bayındırlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Muhittin Soyvural, Bayındırlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yaşar Karayel, Eximbank Teftiş Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in damadı Mustafa Kemal Kısacıklıoğlu, SSK Teftiş Kurulu Başkanı Fahrettin Oğuz Tor, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Şenol Aydın, Gelirler Başkontrolörü Ramazan Uysal.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber