Meclis, DTP'ye karşı birleşti... 430 kabul oyu

Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birleşik oy pusulası 430 oyla kabul edildi

Bağımsız adayların, 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçiminde birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin birinci madde TBMM Genel Kurulu'nda 430 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamasında, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimde, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören birinci maddenin gizli oylaması yapıldı. Oylamaya 456 milletvekili katılırken, sözkonusu madde, 20 ret oyuna karşılık 430 oyla kabul edildi.

Bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını düzenleyen teklifin, yürürlüğe ilişkin ikinci maddesi ise, 13 ret oyuna karşılık, 418 oyla kabul edildi.

Bağımsız adayların 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili genel seçiminde birleşik oy pusulasında yer almasını düzenleyen Anayasa değişikliği teklifinin tümü ise, 12 ret oyuna karşılık, 429 oyla kabul edildi.

DTP korkusu

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, birleşik oy pusulasından ayrı olarak, tek başına bağımsız adayın adının yazdığı bir pusulanın sandığa attırılarak seçmen üzerinde baskı ve yönlendirme yapıldığı" tartışması, bağımsız adayların pusulada yer almasına ilişkin düzenlemenin gündeme gelmesine neden oldu. AKP ve CHP, Kürt oylarının Meclis'e yansımasının önünü kesmeyi ve çok sayıda DTP'li milletvekilinin bağımsız aday olup TBMM'ye girerek grup kurmasını engellemeyi hedefliyor.

Milliyet

Meclis'te aylardır görülen uzlaşmaz tavır tablosundan bu sabah eser yoktu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, Anayasa değişikliği ve seçim sistemi gibi kritik konularda ateşli tartışmalara sahne olan TBMM, bu sabah sakin bir oturum geçirdi. DTP'nin bağımsız adaylarla seçime girmesinin kesinleşmesinin ardından iktidar ve muhalefet partileri seçimle ilgili bir değişiklik üzerinde beraber hareket etmeye karar verdi. DTP'nin seçimlerde önünü kesmek için bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören teklif, 429 oyla kabul edildi. Bu teklif uzun zamandır ilk kez 400'ü geçen oy alan bir Anayasa değişikliği oldu. Böylece Türkiye'nin görmeyi ümit ettiği uzlaşmış Meclis tablosu ancak DTP'ye karşı yapılan bir değişiklikte ortaya çıkmış oldu.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber