Hacizden korkan öğrenciler YURTKUR'a 1 günde 1 trilyon yatırdı

Haber Giriş : 18 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitede okurken aldıkları öğrenim ve katkı kredisinin geri ödemelerini gerçekleştirmeyen mezunlara haciz işlemi başlatılacağı haberinin ardından, kredi ödemeleri yüzde 500 arttı. İki günde 1 trilyon lira ödeme yapılırken, mezunlar borçlarına faiz affı istiyor. Üniversite mezunu 435 bin kişinin devlete, okul döneminde aldığı kredi ve harçlar dolayısıyla 140 trilyon lira borcu bulunuyor. Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) tahsil edemediği borçlar için icra işlemleri başlatacağını açıkladı

Kredi borcu olanlara haciz uygulanacağı haberinin yayınladığı gün olan 14 Haziran'da Ziraat Bankası'nın Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) hesabına kredi ödemesi için 93 milyar lira yatırıldı. 15 Haziran'da kurumun hesabına yatan para 149 milyara çıktı. 16 Haziran'da ise rakam 526 milyara fırlarken, 17 Haziran'da da 500 milyarın üstünde kredi geri ödemesi yapıldı. Yetkililer, önümüzdeki günlerde de 500 milyarın altında olmamak üzere para yatırılmasını beklediklerini söyledi. Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak ise hesaplarına yatan paraları yeni kredi ödemek için kullanacaklarını söyledi. Mezunların anaparalarını mutlaka yatırmalarını isteyen Albayrak, ?Anapara yatırılınca kalan faize faiz işlemiyor.? dedi. Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in talimatı üzerine faizlerin taksitlendirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını açıkladı.

Öte yandan unuttukları veya ödeyemedikleri kredi borçları nedeniyle haciz tehlikesiyle karşı karşıya kalan üniversite mezunları devletten af istiyor. Bazı mezunlar borçlarının tamamının silinmesini isterken, bazıları ise faiz affının yeterli olacağı düşüncesinde. Hasan Şenol, ?Aldınız da ödemedik mi?? derken, Fatih Onay, borcunu ?unuttuğu' için ödemediğini belirtti. Yıldız Genç ?faiz affı? istedi. Halit Bozdağ ise ?Devlet bize iş versin, biz de borcumuzu ödeyelim.? dedi. Üniversite mezunları borçlarını kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinden kredi numarasını girerek öğrenebiliyor. Borcu konusunda tereddüde düşenler de YURTKUR'un 0 312 363 87 70 No'lu telefonundan bilgi alabiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber