Gökçek: EGO'yu satar, metroyu yaparım

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, EGO'nun doğalgaz dağıtım bölümüne yurtdışından çok sayıda şirketin ilgi gösterdiğini, satışı dört ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirerek, elde edeceği gelirle hem EGO'nun borçlarını ödeyeceğini, hem de metro inşaatlarını tamamlayacağını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait EGO'nun doğalgaz dağıtım faaliyetlerinin ayrı şirkete devredilip, belediye tarafından bir yıl içinde özelleştirilmesine ilişkin yasa teklifi Plan Bütçe Komisyonu'nda gelecek hafta görüşülecek. Radikal'in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gökçek, her ne kadar yasada bir yıllık süre öngörülse de yasanın çıktığı tarihten itibaren en geç dört ay içinde özelleştirme işlemini tamamlayacağını savundu.

'İhale TV'den yayımlanacak'

EGO özelleştirmesinden üç beklentileri bulunduğunu kaydeden Gökçek, öncelikle Hazine'ye olan 455 milyon dolarlık borç anaparasını ödeyeceklerini söyledi. Botaş'a borçlarının anaparasının ise 374 milyon YTL olduğunu, ancak her ay yapılan alımlarla bu rakamın 500 milyon YTL'ye çıktığını kaydeden Gökçek, o borcu da ödedikten sonra kalan parayı tümüyle metro inşaatlarında kullanacağını belirtti. Gökçek, "Özelleştirmeden beklediğim parayı açıklayarak kendimizi bağlamak istemiyorum. Kafamda bir rakam var. O rakama rahatlıkla ulaşırız ve borçlarımızı ödedikten sonra kalan parayla metroyu bitireceğime inanıyorum" dedi.

Gökçek, ihaleyi televizyonların ve medyanın huzurunda yapacaklarını kaydetti. EGO ile Rus, İtalyan ve Japon firmaları başta olmak üzere birçok yabancı şirketin ilgilendiğini kaydeden Gökçek, EGO'nun durumu hakkında da şu rakamları verdi:

EGO'nun kurulduğu 1988'den bu yana 13.9 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. 2006'daki tüketim ise 1 milyar 695 milyon metreküp oldu. 2007 tüketiminin 2 milyar metreküpü bulması bekleniyor.

Abone sayısı 969 bin 819. Her yıl ortalama 90 bin yeni abone oluyor. Toplam abone sayısında yüzde 30 artış potansiyeli bulunuyor. Son yıllarda yeni abonelerde ağırlık sanayi bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Ankara'daki doğalgaz şebeke hattı 4 bin 683 kilometreyi buluyor. Bunun 3 bin 754 km'si alçak basınç, 727

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber